Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie :) 

Zamierzam wysiać gorczycę na ziarno i jaką na przedplon, a przy okazji w celach fitosanitarnych. Powiedzcie mi proszę jaką ilość na 1 ha powinienem wysiać, bo w słyszałem i czytałem opinie, że od 6 do 25 kg, a to dość spory rozrzut. 

Pozdrawiam

Marek

Posted

szczerze, to nie bardzo wiem jaką. Ale teraz to już jest jeszcze większa różnica. Z linku wynika, że 8-12 kg, a Ty mówisz 50 - 200 kg. Szok. O co tu chodzi ?

Posted

siałem 2 lata temu na ziarno, mój wysiew 22kg/ha, ale od razu kupuj oprysk od robaka, bo zjada w oka mgnieniu, wystarczyło że poczekałem niedzielę i w poniedziałek były już place zjedzone, potem miałem około 2,5 T z ha, szybko sprzedałem, poszło do Lublina, wilgotności miałem 9 procent, wschodów 92 procent, zapłacili 350 zł/q

• 3 months later...
Posted

Ale chyba nie teraz chcesz posiać na nasiona? Pamiętaj, że gorczyca to roślina długiego dnia. Jak będzie miała dobre warunki to nie zawiąże nasion. Na nasiona wysiej ok. 10 kg/ha, a na przyoranie 20 do 25 kg/ha. Więcej nie ma sensu. Pozdrawiam!

• 1 month later...