beti72 Posted February 7, 2012 Report Posted February 7, 2012 Jaką stosujecie folie na pryzmy z kiszonką ? Jaka Waszym zdaniem jest najlepsza? Czekam na odpowiedzi Quote
muzyk Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 Witam.Ja kupuję najtańszą i stosuje jednorazowo bo czy droga czy tania to i tak się podrze więc nie ma sensu kupować drogich foli. Quote
Miki Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 W pełni popieram @muzyka! My rolnicy musimy oszczędzać, a w tej kwesti postawienie na oszczędność nie zmienia rezultatów. Także kup jaką uważasz za stosowne. Quote
Ojciec Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 Można stosować folię kilka razy widziałem specjalną plandekę którą się układa bezpośrednio na folię i zabezpiecza ją przed ewentualnymi uszkodzeniami plandekę można kupić na wymiar powinna być dostępna w każdym sklepie z artykułami rolniczymi niestety wiąże się to niestety z kolejnymi kosztami ale za to zabezpiecza naszą kiszonkę przed pleśnią a folię przed uszkodzeniami u kilku rolników już zaobserwowałem że stosują takie zabezpieczenie. Quote
beti72 Posted February 8, 2012 Author Report Posted February 8, 2012 Owszem oszczędzać należy wiadomo takie czasy. Do tej pory kupowaliśmy też zwykłą czarną folię. Ale widziałam u innych rolników te czarno-białą, sądziłam iż dowiem się czegoś od Was Fakt jest droższa ale może kiszonki pod nią lepiej przeleżą Na razie serdeczne dzięki za odpowiedzi Quote
muzyk Posted February 9, 2012 Report Posted February 9, 2012 Należy stosować zakwaszacz i porządnie ugnieść a z folią nie ma co kombinować chyba że ktoś chce sobie koszty podnosić to prosze bardzo. Quote
beti72 Posted February 9, 2012 Author Report Posted February 9, 2012 Można stosować folię kilka razy widziałem specjalną plandekę którą się układa bezpośrednio na folię i zabezpiecza ją przed ewentualnymi uszkodzeniami plandekę można kupić na wymiar powinna być dostępna w każdym sklepie z artykułami rolniczymi niestety wiąże się to niestety z kolejnymi kosztami ale za to zabezpiecza naszą kiszonkę przed pleśnią a folię przed uszkodzeniami u kilku rolników już zaobserwowałem że stosują takie zabezpieczenie. Czy to znaczy że nie trzeba już przysypywać folii ziemią ? Quote
Ojciec Posted February 9, 2012 Report Posted February 9, 2012 po bokach trzeba żeby się nie dostawało powietrze, nie musisz kupować na przyszły rok nowej folii tylko możesz stara wykorzystać pod ta plandeką będzie jak nowa ja na pryzmę układam opony nie przysypuję całej piachem . Quote
beti72 Posted February 9, 2012 Author Report Posted February 9, 2012 po bokach trzeba żeby się nie dostawało powietrze' date='.......na pryzmę układam opony nie przysypuję całej piachem . [/quote'] Ok dzięki . Bo właśnie odkrywanie (zwalanie tej ziemi) w zimie zwłaszcza w tym roku jet naprawdę wyczynem. Warstwa odkutej (bo inaczej nie idzie odkryć) wygląda jak duża płyta chodnikowa Tak więc na tego roczne kiszonki zapewne zastosujemy te plandekę. Quote
Ojciec Posted February 9, 2012 Report Posted February 9, 2012 Oczywiście musisz coś na nią rzucić żeby dobrze przylegała ja u siebie obkładam całą pryzmę oponami i jest super bardzo mało się marnuje a teraz gdy wszystko jest zamarznięte to wszystko zjedzą krowy. Quote
Ojciec Posted February 10, 2012 Report Posted February 10, 2012 Sorki ale wprowadziłem cię w błąd to nie jest plandeka tak tylko siatka ochronna wygląda mniej więcej tak Cena mniej więcej 6 złotych za metr trochę drogo Quote
beti72 Posted February 11, 2012 Author Report Posted February 11, 2012 Cena mniej więcej 6 złotych za metr trochę drogo Dzięki za wstawienie zdjęć wiem teraz jak to miej więcej wygląda Czym masz przyciśnięte na brzegach ? (bo to nie wygląda na ziemię )Jeśli możesz to podaj w jakich szerokościach można te siatkę kupić oraz czy te 6 zł to za m2 ? Rozumie że używasz jej kilkakrotnie na jaki okres ona Ci wytrzymuje. Dzięki za odpowiedz Quote
Ojciec Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 ja jej nie używam po prostu widziałem taką w sąsiedniej wiosce i się tym zainteresowałem wyszperałem cenę 5,80 a te woreczki są z piachem możesz tak samo w domu zrobić z worków po paszy otrębach itp nie musisz ich kupować ja przykrywam pryzmę dwoma foliami jedna stara drugą nową na około piasek i całość oponami i się nie psuje Quote
Recommended Posts