edek Posted March 25, 2020 Posted March 25, 2020 Czy może podawanie śrutu żyta wspomaga wystąpienie lub intensywność rui u lochy, loszki ??? Quote
komarwojnicz10 Posted March 26, 2020 Posted March 26, 2020 Kolego u zwierząt młodych z żytem bardzo ostrożnie u rozpłodowych nie podawaj.Żyto zawiera ...alkilorezolcynole po prostu substancje trujące.Można tucznikom,opasom itp.Stopniowo od małych ilości..0,5 kg.Żyto ponadto tuczy.Loszka potrzebuje ruchu,może zieleniny-ja dawałem ziemie kopaną ,merchy takie z pokrzyw itp. Quote
Vademecum Posted March 26, 2020 Posted March 26, 2020 wszystko z pola może zawierać coś co ci zlikwiduje hodowle Quote
edek Posted March 27, 2020 Author Posted March 27, 2020 wszystko z pola może zawierać coś co ci zlikwiduje hodowlemykotoksyny..? Quote
Vademecum Posted March 27, 2020 Posted March 27, 2020 nie mykotoksyny, grzej bo bakterie, wirusy i pierwotniaki.Nic poza knurem nie stymuluje tak skutecznie. Oczywiście odpowiednie żywienie jest istotne, jak i termin odsadzenia ,max 28 dni. Quote
simson54 Posted March 27, 2020 Posted March 27, 2020 ja dawałem owies i na drugi dzień stała jak wryta tyłek czerwony u mnie się sprawdzało Quote
Vademecum Posted March 27, 2020 Posted March 27, 2020 owies w temacie rui ma składnik odpowiedzialny za jej stymulację, ale również ma składnik który ruje dezaktywuje - nie jest to najlepsze rozwiązanie. Niema nic lepszego od knura w pobliżu. Quote
Recommended Posts