Czy ktoś z użytkowników montował może u siebie panele fotowoltaiczne? Jak się sprawdzają w praktyce? Generują duże zyski? Jaki wykorzystaliście osprzęt?
Panele fotowoltaiczne i osprzęt
Napisano 28 marzec 2020 - 09:47
Napisano 28 marzec 2020 - 19:37
Napisano 30 marzec 2020 - 09:02
Wiele zależy od nasłonecznienia. Są regiony w Polsce, które na brak słońca raczej nie mogą narzekać.
Mam tutaj na myśli południowo-wschodnia polskę. Tam ilość słonecznych dni jest o kilkanaście procent większa niż np na takim Pomorzu.
Jest to kosztowne, ale można liczyć na dotacje. Wyślij zapytanie do gminy w tym celu.
Nie oszczędzaj na osprzęcie. Proponuję tutaj jeszcze dopytać: https://www.lumel.com.pl/
Z tego co widzę, to mają tam przyzwoity osprzęt z tego zakresu.
Napisano 05 czerwiec 2020 - 11:44
Czy ktoś z użytkowników montował może u siebie panele fotowoltaiczne? Jak się sprawdzają w praktyce? Generują duże zyski? Jaki wykorzystaliście osprzęt?
Wielu znajomych ma i są zadowoleni. Teraz gdy prąd zaczął drożeć to jeszcze bardziej,bo szybciej się zwróci inwestycja. Jak masz jakieś pytania to jestem dobrze zorientowany w temacie.
Napisano 29 czerwiec 2020 - 08:41
Aktualnie fotowoltaika podnosi się po chwilowym zastoju wnikającym z pandemii koronawirusa. Jeśli wierzyć temu, co tu piszą https://swiatrolnika...-michal-skorupawszystko wraca do normy. Ja ze swojej strony polecam fotowoltaikę.
Napisano 18 wrzesień 2020 - 09:55
Stephan, ja mam i wziąłem na to dotacje, więc koszty instalacji nie były duże. W uzyskaniu finansowania pomogła mi firma PVGE: https://pvge.pl/foto...aika-lubelskie/ - wrzucam bo być może Cię zainteresuje. Mają wiele oddziałów w Polsce, więc możesz wyszukać swoje województwo jeśli będziesz zainteresowany. Co do Twojego pytania to powiem tak... W rachunkach spora różnica. Nie powiem, że nie płace nic i na tym zarabiam, ale koszty są niższe. Na początek wiadomo, inwestycja kilkunastu tysięcy złotych, ale z miesiąca na miesiąc się to zwraca. Co do osprzętu to się nie wypowiem bo wszystko doradziła i zamontowała firma. W praktyce póki co nic nie zawodzi, a cała instalacja działa poprawnie, więc jak na razie jestem zadowolony. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam
Napisano 26 kwiecień 2021 - 12:20
Witam, od wielu miesięcy czytałem o zaletach i wadach fotowoltaiki i wreszcie zdecydowałem się, że chcę wykorzystać takie rozwiązanie w swoim gospodarstwie. Planuję skorzystać z usług firmy SPR Polska, ze względu na ich wieloletnie doświadczenie z branży. Jednak zanim się zdecyduję chcę zapytać o Wasze zdanie. Czy ktoś może podzielić się opinią?
Napisano 27 kwiecień 2021 - 04:21
Nie. Propaganda pseudo korzyści trwa.
Napisano 29 maj 2021 - 16:42
Wszystko zależy od tego jakie panele założysz i kto je montuje,jak wybierzesz tanie gówno i montujący ci wciśnie kit ,że tyle mocy wystarczy to potem masz problem ,b.dobre są winajco-czy jakoś tam nie wiem jak się pisze,ale słyszę jak fachowcy mówią,następna sprawa jest taka że tyle ile dziś potrzebujesz prądu to na panele musisz dołożyć 10-15 % więcej mocy bo jutro będzie za mało,przekrój kabli tak samo ma znaczenie,ale to wszystko ma znaczenie w kosztach,mój syn ma winajko i od stycznia naprodukowały już zapasu na pół roku do przodu,ale musi być moc,jeden panel czy 2 nigdy nic nie zrobią,tanie nie oznacza dobre.Mały fiat jest samochodem i mercedes też,tak samo jest z fotowoltaiką-pozdrawiam.
Napisano 08 czerwiec 2021 - 11:13
A czy ktoś słyszał ze fotowoltaikę trzeba montować do końca roku bo potem to już się nie będzie opłacać? Podobno będą likwidować prosumenta?
Napisano 08 czerwiec 2021 - 13:09
Napisano 10 czerwiec 2021 - 08:20
Jakkolwiek by tego nie liczyć, fotowoltaika się po prostu nie opłaca. A koledzy co to tak wyżej zachwalają i polecaja jakieś firmy piszą to w godzinach pracy:-) Przypadek?
Napisano 10 czerwiec 2021 - 13:16
Napisano 24 czerwiec 2021 - 18:22
Otóż to. Większość tych firm ma powiązania z Niemcami. Mówią, że inwestycja zwróci się po 15 latach, a co po 15 latach? Szmelc zgnije i trzeba będzie kupić nowy? To co to za inwestycja jak przez 15 lat mam poczekać na zwrot kapitału. A po 15 latach wyłożyć na nowy sprzęt? % tys dopłaty na ile paneli starczy? 2-4 ? Ja potrzebuję lekko licząc 18 szt. I ledwo starczy. A co zimą? Latem ok, będzie dobrze, a co potem? Będą zdawały egzamin przez 6-8 miesięcy. Przy dobrym założeniu. I kierunku oświetlenia.
Napisano 13 październik 2021 - 21:00
polecam kontakt z firmą Ekofachowcy, to nic nie kosztuje, a zrobią dla Was wyliczenia i zobaczycie co i jak, to taka porównywarka firm z waszej okolicy, więc wygodna sprawa bo nie trzeba szukać po necie tylko wszystkie firmy w jednym miejscu i dzieki temu ma sie konkretne porównanie
Napisano 28 listopad 2021 - 12:38
Z mojej strony bardzo polecam firmę Fotowoltaika+. Mają specjalną ofertę dla gospodarstw rolnych https://fotowoltaika...ka/dla-rolnika/. Dodatkowo można się umówić na darmową konsultację.
Napisano 20 kwiecień 2022 - 14:12
Pewnie że sie nie opłaca tu schowany jest jakiś trup w szafie,to biznes dla niemca ,w końcu oni rzadzą nami i robią biznes a my mamy być eko i kupować od nich,jeden wielki przekręt
Dlaczego twierdzisz ze sie nie oplaca? Mam znajomych którzy mają panele od jesieni, jak na razie są bardzo zadowoleni, inni od ponad roku również. My zamontowaliśmy z początkiem roku dopiero teraz gdy zaczynają się słonecznie dni i produkcja widzimy korzyść. Nie wiem skąd te wasze opinie?
Napisano 20 kwiecień 2022 - 17:15
Napisano 28 czerwiec 2022 - 09:43
Jedyna odpowiedź - to zależy- wybierzcie to rozwiązanie które zapewni większy uzysk, jeśli dach macie wschód-zachód a na gruncie da się centralnie na południe to jest to dobra opcja. Jeśli macie małe podwórko to z kolei szkoda miejsca. Na gruncie mogą być nieco droższe ale za to lepszy dostęp do nich i lepsze chłodzenie latem.
Zadbaj o regularne czyszczenie paneli:
Daję namiar na firmę, która się tym zajmuje. Tylko wtedy będą pracowały na 100%
Napisano 29 czerwiec 2022 - 14:20
Ja założyłem panele z naddatkiem sporym, wymieniłem niektóre osprzęty w domu na elektrryczne i sprawdza się bardzo dobrze jak do tej 3 rachunki za prąd po 30 zł zobaczymy jak dalej, jak tak będzie spokojnie zapasu starczy nam na jesień oraz zimę, a inwestycja zwróci się w ciągu max. 4 lat czyli uważam że była to dobra inwestycja.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych