jacob Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 Hej. Co sądzicie o hodowli alpak w Polsce? Ostatnio czytałem ciekawy artykuł na ten temat, mianowicie mówiący o tym, że hodowla owiec w PL jest już na wykończeniu (1986 - 5 mln, 2012 - 214 tys), ponieważ się nie opłaca. Jeśli chodzi o alpaki, to koszt ich utrzymania jest o ok. 30% niższy niż w przypadku owiec. Samo zwierze jest podobne wyglądem i budową do lamy. Jest za to dużo droższa od owcy - aż 5-7 tys. zł, gdzie owcę już za 250zł można kupić. Bardziej zachęcająco jest jeżeli spojrzy się na cenę wełny Cena wełny owczej pranej wynosi 15-20 zł/kg, cena wełny alpaki również pranej wynosi 150-200 zł/kg. W artykule piszą, że w Polsce jest niewiele hodowli narazie, więc może to być ciekawa alternatywa nie sądzicie? pozdro Quote
Miki Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 Chciałbym zaznaczyć, że ważnym produktem pozyskiwanym z alpak jest także ich mleko! Jest bardzo cenione bo jego skład jest bardzo bliski składowi ludzkiego mleka! Ale w sumie mam pytanie jak i czym się takie alpaki karmi i jak o nie dbać? Quote
muzyk Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 Witam.Taką hodowle alpak ma facet po sąsiedzku podobno jest to interes dochodowy rozmawiałem z tej fermy z pracownikem to prawda co pisze JACOB.CHów jest taki jak owiec a czy się dokarmia czym innym to nie wiem bo nie interesowałem się to chodowlą.Pozdrawiam. Quote
Miki Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 To byłbym wdzięczny gdybyś zapytał bo w necie niby wszystko pisze ale nie ma to jak dostać profesjonalne rady od hodwcy! Quote
jacob Posted February 9, 2012 Author Report Posted February 9, 2012 plują jak lamy dobre dobre a i dzięki za priva To byłbym wdzięczny gdybyś zapytał bo w necie niby wszystko pisze ale nie ma to jak dostać profesjonalne rady od hodwcy! Podpisuje się pod prośbą. Najlepsze informacje pochodzą od osoby, która się tym zajmuje. A propos mleka....to odbiorcy raczej nie znajdziemy ? Ciekawe jak z odbiorcami wełny Pozdro Quote
Miki Posted February 9, 2012 Report Posted February 9, 2012 Na mleko trzeba by było podpisać umowe z jakimś ekologicznym sklemem albo poszukać coś na ten temat w sieci może znajdą się jacyś chętni na mleko. W końcu mleko alpaki ma skład praktycznie identyczny do mleka ludzkiego! Quote
alpakahodowca Posted November 24, 2012 Report Posted November 24, 2012 Jestem hodowcą i poszukuję osoby/firmy, której zlecę produkcję kocy,szali,narzuty z wełny alpak według mojej specyfikacji. Z mojego stada rocznie pozyskuję 600 kg wełny. Zainteresowane osoby proszę o wiadomość na alpakahodowca@wp.pl Quote
Recommended Posts