jacob Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 Hej. Co sądzicie o hodowli alpak w Polsce? Ostatnio czytałem ciekawy artykuł na ten temat, mianowicie mówiący o tym, że hodowla owiec w PL jest już na wykończeniu (1986 - 5 mln, 2012 - 214 tys), ponieważ się nie opłaca. Jeśli chodzi o alpaki, to koszt ich utrzymania jest o ok. 30% niższy niż w przypadku owiec. Samo zwierze jest podobne wyglądem i budową do lamy. Jest za to dużo droższa od owcy - aż 5-7 tys. zł, gdzie owcę już za 250zł można kupić. Bardziej zachęcająco jest jeżeli spojrzy się na cenę wełny Cena wełny owczej pranej wynosi 15-20 zł/kg, cena wełny alpaki również pranej wynosi 150-200 zł/kg. W artykule piszą, że w Polsce jest niewiele hodowli narazie, więc może to być ciekawa alternatywa nie sądzicie? pozdro Quote
Miki Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 Chciałbym zaznaczyć, że ważnym produktem pozyskiwanym z alpak jest także ich mleko! Jest bardzo cenione bo jego skład jest bardzo bliski składowi ludzkiego mleka! Ale w sumie mam pytanie jak i czym się takie alpaki karmi i jak o nie dbać? Quote
muzyk Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 Witam.Taką hodowle alpak ma facet po sąsiedzku podobno jest to interes dochodowy rozmawiałem z tej fermy z pracownikem to prawda co pisze JACOB.CHów jest taki jak owiec a czy się dokarmia czym innym to nie wiem bo nie interesowałem się to chodowlą.Pozdrawiam. Quote
Miki Posted February 8, 2012 Posted February 8, 2012 To byłbym wdzięczny gdybyś zapytał bo w necie niby wszystko pisze ale nie ma to jak dostać profesjonalne rady od hodwcy! Quote
jacob Posted February 9, 2012 Author Posted February 9, 2012 plują jak lamy dobre dobre a i dzięki za priva To byłbym wdzięczny gdybyś zapytał bo w necie niby wszystko pisze ale nie ma to jak dostać profesjonalne rady od hodwcy! Podpisuje się pod prośbą. Najlepsze informacje pochodzą od osoby, która się tym zajmuje. A propos mleka....to odbiorcy raczej nie znajdziemy ? Ciekawe jak z odbiorcami wełny Pozdro Quote
Miki Posted February 9, 2012 Posted February 9, 2012 Na mleko trzeba by było podpisać umowe z jakimś ekologicznym sklemem albo poszukać coś na ten temat w sieci może znajdą się jacyś chętni na mleko. W końcu mleko alpaki ma skład praktycznie identyczny do mleka ludzkiego! Quote
alpakahodowca Posted November 24, 2012 Posted November 24, 2012 Jestem hodowcą i poszukuję osoby/firmy, której zlecę produkcję kocy,szali,narzuty z wełny alpak według mojej specyfikacji. Z mojego stada rocznie pozyskuję 600 kg wełny. Zainteresowane osoby proszę o wiadomość na alpakahodowca@wp.pl Quote
Recommended Posts