Neos Posted April 11, 2020 Report Posted April 11, 2020 Witam wszystkich! Posiadam kury zielononóżki (na jajka), jest ich duża grupa + kogut. Wszystkie mają już 8 miesięcy. Znoszą już jajką od zeszłego roku, problemem natomiast jest ich dziwne zachowanie. Wcześniej miałem też identyczny zestaw kur i wszystko było ok, ale sprzedałem je swojego czasu, te nowe mam od tych 8 miesięcy i od samego początku strasznie się bały, dosłownie panikują jak się wchodziło do kurnika albo podchodziło do ich wolnego wybiegu. Czegoś takiego nie widziałem wcześniej, oczywiście kura jak to kura troche ucieka, ale te to uciekają jakbym był jakimś lisem dosłownie. Jak podchodze do wybiegu to uciekają do środka kurnika, jak wchodze do kurnika to fruwają dziko gdzie się da. Drugi problem jest z kogutem, na początku jak był mały miał kilka piór na ogonie, potem stracił po miesiącu, i od tego czasu do dzisiaj nie odrosło mu nic, po prostu nie ma ogona. Proszę o jakieś rady. Quote
Vademecum Posted April 11, 2020 Report Posted April 11, 2020 twoje kury poprostu sie boją, musisz je oswoić i tyle. Do zwierząt sie mówi, gwizda - tak żeby z daleka cię słyszały. Nie ubieraj sie kolorowo, jaskrawo. Podchodź spokojnie i pewnie. Jak podchodzisz to możesz na wybieg rzucić coś dobrego, czasem wystarczy garść pszenicy, albo gotowane ziemniaki czy biały ser. Musisz je oswoić ThisIsSparta and Neos 2 Quote
Neos Posted April 11, 2020 Author Report Posted April 11, 2020 Tak myslalem, jak mowie do nich i ide z jedzeniem to sie zaczely oswajac, ale i tak byle jakis odglos co wystarczy i sie ploszą. A co moze byc z kogutem? Ktos mu pióra wydziobuje z ogona? Jak je obserwuje na wybiegu to kogut tam rzadzi, nie jest mobbingowany przez kury. Quote
Vademecum Posted April 11, 2020 Report Posted April 11, 2020 z kogutem nie mam pomysłu, może mu odosobnienie potrzebne ? Quote
Egom Posted October 15, 2020 Report Posted October 15, 2020 Zielononozki to taka dzika pierwitba rasa u mnie niektore śpią na drzewie.... Quote
Recommended Posts