Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć nie chce spamować, siedzimy w domach więc zapraszam do dyskusji.

Jestem młodym rolnikiem, 3 lata temu skończyłem szkole gospodarze i chce się rozwijac, pomału ale zawsze. W dobrze maszyn najpierw ważny jest ciągnik aby wiedzieć pod co dobierać, my mamy główny traktor Ursus 4514 z 2004r. od nowości u nas, dobry sprzęt nawet, jakieś główne usterki to raz pompa wtryskowa ale to z naszej winny (złe paliwo) i wspomaganie, tak więcej nic się nie działo. Dobry nawet traktor tylko te 65km trochę mało :/ oramy pługiem 3ką kultywator 2.4m talerzówka 2m chciałby. ym coś wiekszego by ta robota ubywała a i ziemi chce dobrać na razie z 5ha. Znajomy co handluje sprzętem nigdy mnie nie oszukał serio, ma teraz Ursusa 6014, tak z wyglądu kurde niby to jest to samo wszystko skrzynia też 8x2 kabina ta sama no gdyby nie napisy to bym nie rozróżnił ale jednak ma te 90km nie 65km a to różnica duża. Myślicie ze takim 6014 potargam już coś konkretnego? Jedni mówią że te modele 4514 5314 6014 niby różnią się mocą ale i tak robią jedna robotę bo skrzynia i tył są jednakowe, prawda to?

Mnie najabdziej męczą zasiewy, myślcie ten 6014 dałby radę z agregatem uprawowym 2.7m z hydropakiem?

Posted
Kolego, miałem w 1996 nówke 4514 i po paru latach sprzedałem bo ten ciągnik to ledwo sam sie pod góre ciągnie, fajny , wygodny, ale rozglądam sie za takim 4512 bez przodu ma sąsiad i to jest żwawniejsze przy tak małej mocy. Natomiast w innej wsi koleś kupił 5314 i ciągnik miał problemy ze skrzynią , mostem i zwolnicami, a te 6014 jeszcze mocniejsze i kiedyś patrzyłem to był spory wybór i w cenie 4514. Także nie ubierałbym sie w 6014. Ja od ponad 20 lat urzytkuje ursusa 1614 i nie zamienił bym go za innego, co prawda to drugi mój taki ciągnik bo w pierwszym pękł mi wał i po remoncie nie podobał mi sie silnik na nowym hińskim wale. Ja proponował bym ci ursusa 4 lub 6 tylko dużo jest złomów, cza sie znać. Części dostępne, tanie i wcale nje tak paliwożerne jak podają. W talerzówce na długim polu wyszło mi 4.5 l/ha . Agregat 4.2 m poniżej 10 l/ha, pług 4 powyżej 10 l/ha . Teraz mam pług 6 korpusów i nie chce piłować go na 1 biegu, na 3 terenowej orka zimowa 30 cm wzioł pod 14 l/ha
Posted
Też o tym myślałem ale tak jak napisałeś 3/4 to trupy na olx. najbardziej przemawia do mnie 914 ale jak mowie kupując takiego to od razu kasa na remont. Jak w 914 ze skrzynia? Jeździłem 1224 to miał jakoś 1234 żółw zająć i wsteczne i ponoc jakiś wzmacniacz to ma który nie działa?
Posted
Dużo mam planów ale boję się ryzyka związanego z kasą, sprzedałem naszą poczciwą trzydziestke i wpakowałem się w mf 255, nie mówię że to gorszy bo niebo lepszy traktor, bronowanie samo idzie po ludzku, w koncu jadę a nie cap cap cap tylko, tyle że na dzień dobry tak jak pisałem w innym poście silnik do roboty a to koszta :/
Posted

mf 255 to bardzo dobry traktor, ja nim oblatuje ponad 50 ha, ale chodzi głównie w rozsiewaczu i siewniku, jak mam ładne zboże i małe pole to jeszcze ooryskiwacz , ale max 400 l biore do tysiączki, takto stety lata z 1614. Pasił by mi taki 4512 na wąskim kole do opryskiwacza i siewnika bo moja hasia talerzowa warzy 450 kg nie moge sypać więcej niż 250 kg bo nie dźwigne. za takiego 4512 cza dać 40 tysi, a za tyle moge kupić 1.5 ha ziemi . Wybur jest prosty, kupuje ziemie a sprzęt stary.

Ursusów jest sporo, 914 dobry wybór, ale lepszy i więcej ich 1014 tosamo tylko z turbo.

Oczywiście po roku 89- poznasz po oryginalnym orbitolu i siłowniku, taki sam układ jak masz w 4514, bo tak przekombinują handlarze że widziałem ciągnik z końca lat 70-tych wystawiony za 89 rok. Z 6 cylindrów jeszcze bardziej oszukują. Skrzynia jak piszesz 3 i 4 biegowa , w sumie 3 wystarcza, a wzmacniacz lepiej żeby był wywalony bo w polu z niego nie można korzystać tylko w transporcie