marcink90 Posted April 12, 2020 Report Posted April 12, 2020 Cześć nie chce spamować, siedzimy w domach więc zapraszam do dyskusji.Jestem młodym rolnikiem, 3 lata temu skończyłem szkole gospodarze i chce się rozwijac, pomału ale zawsze. W dobrze maszyn najpierw ważny jest ciągnik aby wiedzieć pod co dobierać, my mamy główny traktor Ursus 4514 z 2004r. od nowości u nas, dobry sprzęt nawet, jakieś główne usterki to raz pompa wtryskowa ale to z naszej winny (złe paliwo) i wspomaganie, tak więcej nic się nie działo. Dobry nawet traktor tylko te 65km trochę mało :/ oramy pługiem 3ką kultywator 2.4m talerzówka 2m chciałby. ym coś wiekszego by ta robota ubywała a i ziemi chce dobrać na razie z 5ha. Znajomy co handluje sprzętem nigdy mnie nie oszukał serio, ma teraz Ursusa 6014, tak z wyglądu kurde niby to jest to samo wszystko skrzynia też 8x2 kabina ta sama no gdyby nie napisy to bym nie rozróżnił ale jednak ma te 90km nie 65km a to różnica duża. Myślicie ze takim 6014 potargam już coś konkretnego? Jedni mówią że te modele 4514 5314 6014 niby różnią się mocą ale i tak robią jedna robotę bo skrzynia i tył są jednakowe, prawda to?Mnie najabdziej męczą zasiewy, myślcie ten 6014 dałby radę z agregatem uprawowym 2.7m z hydropakiem? Quote
Vademecum Posted April 12, 2020 Report Posted April 12, 2020 Kolego, miałem w 1996 nówke 4514 i po paru latach sprzedałem bo ten ciągnik to ledwo sam sie pod góre ciągnie, fajny , wygodny, ale rozglądam sie za takim 4512 bez przodu ma sąsiad i to jest żwawniejsze przy tak małej mocy. Natomiast w innej wsi koleś kupił 5314 i ciągnik miał problemy ze skrzynią , mostem i zwolnicami, a te 6014 jeszcze mocniejsze i kiedyś patrzyłem to był spory wybór i w cenie 4514. Także nie ubierałbym sie w 6014. Ja od ponad 20 lat urzytkuje ursusa 1614 i nie zamienił bym go za innego, co prawda to drugi mój taki ciągnik bo w pierwszym pękł mi wał i po remoncie nie podobał mi sie silnik na nowym hińskim wale. Ja proponował bym ci ursusa 4 lub 6 tylko dużo jest złomów, cza sie znać. Części dostępne, tanie i wcale nje tak paliwożerne jak podają. W talerzówce na długim polu wyszło mi 4.5 l/ha . Agregat 4.2 m poniżej 10 l/ha, pług 4 powyżej 10 l/ha . Teraz mam pług 6 korpusów i nie chce piłować go na 1 biegu, na 3 terenowej orka zimowa 30 cm wzioł pod 14 l/ha Quote
marcink90 Posted April 12, 2020 Author Report Posted April 12, 2020 Też o tym myślałem ale tak jak napisałeś 3/4 to trupy na olx. najbardziej przemawia do mnie 914 ale jak mowie kupując takiego to od razu kasa na remont. Jak w 914 ze skrzynia? Jeździłem 1224 to miał jakoś 1234 żółw zająć i wsteczne i ponoc jakiś wzmacniacz to ma który nie działa? Quote
marcink90 Posted April 12, 2020 Author Report Posted April 12, 2020 Dużo mam planów ale boję się ryzyka związanego z kasą, sprzedałem naszą poczciwą trzydziestke i wpakowałem się w mf 255, nie mówię że to gorszy bo niebo lepszy traktor, bronowanie samo idzie po ludzku, w koncu jadę a nie cap cap cap tylko, tyle że na dzień dobry tak jak pisałem w innym poście silnik do roboty a to koszta :/ Quote
Vademecum Posted April 12, 2020 Report Posted April 12, 2020 mf 255 to bardzo dobry traktor, ja nim oblatuje ponad 50 ha, ale chodzi głównie w rozsiewaczu i siewniku, jak mam ładne zboże i małe pole to jeszcze ooryskiwacz , ale max 400 l biore do tysiączki, takto stety lata z 1614. Pasił by mi taki 4512 na wąskim kole do opryskiwacza i siewnika bo moja hasia talerzowa warzy 450 kg nie moge sypać więcej niż 250 kg bo nie dźwigne. za takiego 4512 cza dać 40 tysi, a za tyle moge kupić 1.5 ha ziemi . Wybur jest prosty, kupuje ziemie a sprzęt stary.Ursusów jest sporo, 914 dobry wybór, ale lepszy i więcej ich 1014 tosamo tylko z turbo. Oczywiście po roku 89- poznasz po oryginalnym orbitolu i siłowniku, taki sam układ jak masz w 4514, bo tak przekombinują handlarze że widziałem ciągnik z końca lat 70-tych wystawiony za 89 rok. Z 6 cylindrów jeszcze bardziej oszukują. Skrzynia jak piszesz 3 i 4 biegowa , w sumie 3 wystarcza, a wzmacniacz lepiej żeby był wywalony bo w polu z niego nie można korzystać tylko w transporcie Quote
Camo Posted April 12, 2020 Report Posted April 12, 2020 Chciałbym zapytać czy masz może tego 4514 do sprzedania? Szukam ciągnika jakiegoś nie duzego za ursusa 3512.Jeszcze jedno pytanie do znawców . Co sądzicie o tym ciągniku? https://www.olx.pl/oferta/zetor-major-80-76-km-4x4-klimatyzacja-zarejestrowany-cena-brutto-CID757-IDEnQQJ.html Quote
marcink90 Posted April 12, 2020 Author Report Posted April 12, 2020 @Camo raczej nie narazie, chcialbym zamienić go na coś mocniejszego ew mieć jako drugi z napędem Quote
Recommended Posts