simson54 Posted April 13, 2020 Report Posted April 13, 2020 Witam ile dajecie mocznika na 300 litrów wody do opryskiwacza wiem że temat byl gdzieś kiedys na forum ale chciałbym zapytac jeszcze raz czy 15 kg na 300 litrów wody to bedzie odpowiednia dawka mocznika ? oczywiście do tego jeszcze odrzywka albo siarczan magnezu prosze o wasze opinie dodam że chciałbym oprysk zrobić na pszenicy zimowej i pszenżycie Quote
Vademecum Posted April 13, 2020 Report Posted April 13, 2020 norma jest do 10 kg na 100 l. Ja na 300 litrów rozważałem worek 50 kg na pół, czyli 25 kg na 300 l. Nie dodawał bym nic już do tego, niewiadomo czy z odżywki coś nie zneutralizuje się, a jak chcesz na siłe to przelicz azot z odżywki i mocznika ale odradzam mieszać z ostrożności. Jak gdzieś ci sie nałoży i przypali liście to niema ponoć to wpływu na plon. W czasie posuchy jaką mamy nie pryskaj. Quote
simson54 Posted April 13, 2020 Author Report Posted April 13, 2020 no właśnie za sucho jest żeby manewrować opryskiwaczem dziś miało padać i co jak zawsze wszystko bokiem poszło czyli w mojej okolicy standard a ten zabieg można powtórzyć po dwóch tygodniach z taką samą dawką ? stanie się coś wtedy czy to bedzie już za duża dawka na drugi raz ? ja miałem to zamiar raz opryskać tylko nic więcej tylko nie chce za dużo bo przypale rośline to bez odżywki tez moge pryskać samym mocznikem ? Quote
Vademecum Posted April 13, 2020 Report Posted April 13, 2020 albo samym mocznikiem albo odżywką, co dwa tygodnie można, ale jest ale , pasuje żeby deszcz zmył z roślin przed kolejnym opryskiem. Można 3 dawki spokojnie ale po deszczu każdą następną Quote
pawel7991 Posted April 16, 2020 Report Posted April 16, 2020 Jest taka reguła, że im późniejsza faza wegetacji tym stężenie mocznika mniejsze. Quote
Recommended Posts