nowy Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 VoYtek8 wypowiadasz sie na forum rolniczym a wlasciwie z tego co czytam nie masz za bardzo pojecia o rolnictwie tylko przytaczasz przyklady Twojej sąsiadki. Quote
przemek2092 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Pamiętajmy że piszemy tutaj na dany temat a ocenę pozostawmy sobie, każdy może mieć swoje zdanie i ma prawo je przedstawić a co my dalej z tym zrobimy to już nasza indywidualna sprawa pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 To znaczy ja swój błąd naprawiłem i popytałem się ludzi znających się na biologi bo sam z tego przedmiotu byłem słaby i to jest naprawdę tak iż stosunek królika ze szczurem jest możliwy jednak to i tak po takim stosunku i zapłodnieniu zarodek się nie rozwinie bo liczba i budowa chromosomów jest inna. Tyle że szczury mogą przenieść choroby na królika np. parch. Jednak po wielu wsiach krążą opowieści o tych krzyżówkach. Kolego @nowy miło że zauważyłeś moją niewiedzę bo ja jestem na tym forum by pogłębiać moją wiedzę więc chwała Ci za to, tyle że szkoda że wskazałeś mój błąd prawie rok po napisaniu mojego ostatniego posta w tym wątku, a przez ten czas właśnie zgłębiłem nieco ten temat, więc Twój post jest nieaktualny bo jak mawiają tylko krowa nie zmienia zdania. Z resztą wypowiadasz się na forum rolniczym, a nie stosujesz przecinka przed "a"? Popraw się i dzięki za uwagę w moim kierunku. Byłbym zapomniał @przemek2092 bardzo słuszna uwaga, gdyby tak było to na forum nie byłoby konfliktów i spięć. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted January 7, 2014 Report Posted January 7, 2014 Króliki bardzo często są rozmnażane w obrębie blisko spokrewnionych osobników, a przy takim sposobie rozmnażania ujawniają i utrwalają się różne wady i choroby genetyczne. Jedną z nich jest skrzywienie ogona, który leży na ziemi a nie jak u królika. Czasami rodzą się także króliki ze szczątkowymi uszami lub kończynami lub nadmiernie wyrośniętymi zębami. Taki chory królik, zwłaszcza gdy jest jeszcze bez sierści może przypominać, przy odrobinie wyobraźni, szczura. Jeżeli zdarzają się takie anomalie należy wymienić całe stado rodzicielskie. Pozdrawiam! Quote
Rico Posted January 13, 2014 Report Posted January 13, 2014 to może ktoś widział nutrię i powiedział o krzyżówce królika ze szczurem :) hodowaliśmy kiedyś właśnie króliki i nutrie właśnie na skóry, w latach 80' szły za fajne pieniądze, teraz to nie jestem w temacie, ale można by coś zacząć Quote
lysy Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Genetyka to bardzo inspirująca nauka, ale połączenie królika ze szczurem to rzeczywiście fantastyka:) Jednak, niektóre gatunki da się połączyć, tak jest np. z mułem, który jest mieszańcem klaczy konia domowego z ogierem osła! Quote
dominikp64 Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 No tak koń i osioł to jednak bardzo zbliżone do siebie genetycznie gatunki pochodzące z jednej rodziny. A szczur i królik co całkiem dwa inne genotypy. Quote
jol Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Powracając do tematu skupu królików mam pytanie czy ktos wie czy są na opolszczyźnie punkty skupu królików? Jak tak to gdzie i ile płaca za króliki. Quote
Kazio552 Posted May 10, 2014 Report Posted May 10, 2014 Witam prowadzę skup proszę o osoby zainteresowane cena do negocjacjinr tel 667036104 Quote
tomasz1856 Posted May 11, 2014 Report Posted May 11, 2014 Jaka cena za kg? bo rezygnuje chyba z tego interesu. Quote
Michałek Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 Króliki bardzo często są rozmnażane w obrębie blisko spokrewnionych osobników' date=' a przy takim sposobie rozmnażania ujawniają i utrwalają się różne wady i choroby genetyczne. Jedną z nich jest skrzywienie ogona, który leży na ziemi a nie jak u królika. Czasami rodzą się także króliki ze szczątkowymi uszami lub kończynami lub nadmiernie wyrośniętymi zębami. Taki chory królik, zwłaszcza gdy jest jeszcze bez sierści może przypominać, przy odrobinie wyobraźni, szczura. Jeżeli zdarzają się takie anomalie należy wymienić całe stado rodzicielskie. Pozdrawiam![/quote'] W dziale http://www.rolnik-forum.pl/Thread-kr%C3%B3liki-i-szczury-czy-mozliwa-jest-ich-krzyrz%C3%B3wka?pid=62497#pid62497 rozgorzała dyskusja na identyczny temat. Fakt, że króliki często hodowane są wsobnie i to może być przyczyna lub jedna z przyczyn niecodziennego wyglądu niektórych urodzonych króliczków. Nie przyłącze się do tych co twierdzą, że możliwe jest pokrycie królika przez szczura. Królik ma 44 chromosomy a szczur 42 więc jest oczywiste że do takiej krzyżówki dojść nie może. Z tego samego powodu nie może dojść do skrzyżowania królika z zającem który ma 48 chromosomów. Ja mam oczywiście na uwadze, że krzyżuje się osioł posiadający 62 chromosomy z mającym 64 chromosomy koniem domowym. Muł ma 63 chromosomy Jednak w tym przypadku jest to po pierwsze krzyżówka międzygatunkowa a nie międzyrodzajowa, a po drugie nawet możliwych krzyżówek międzygatunkowych jest mało, a o krzyżówkach międzyrodzajowych, przecież bliższych niż międzyrodzinne, nawet nie słyszałem. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że moje poglądy będą w mniejszości. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
maciek199526 Posted November 11, 2014 Report Posted November 11, 2014 Ja sprzedaję żywe po12 zł za kilo, a mięso po 22 za kg i klienci są Quote
adam1208 Posted November 11, 2014 Report Posted November 11, 2014 W takim razie gratuluję i po kolejnej sprzedaży radzę zainwestować w słownik. Quote
Recommended Posts