Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałbym zorganizować stolarnię. Mam już wytypowany budynek. Pytaniem otwartym pozostaje jeszcze kwestia odciągu. Jak się tnie drewno, to się mocno kurzy. Jak to u was jest rozwiązane? Grawitacyjnie czy mechanicznie?

Posted

ja pracuje w tartaku i u mnie w zakładzie jest wyciąg gdzie od maszyn jest wszystko pociągnięte na zewnątrz budynku gdzie stoi kontener do ktrórego trafiają wszystkie trociny sa włączone wentylatory które wszystkie trociny swobodnie wyciągają wiadomo jak zapełni się kontener podstawiają następny i dalej  ale widziałem tez takie coś że od maszyn rozprowadzone rury na końcu odpylacze i pod spodem worki do których trafiają heblowiny albo trociny 

Posted

To jest dosyć szeroki temat i rzeczywiście przy dużym współczynniku zanieczyszczenia powietrza robi się z tego całkiem duży problem.Pytanie jaka jest powierzchnia, bo jeżeli nie jest duża - a zakładam, że taka może być, to skupiłbym się na jakimś prosty, ale bardziej profesjonalnym rozwiązaniu. W sensie wyciąg z kilka punktami wyciągowymi. Bo przecież przeciąg zimą, to nie jest najlepszy pomysł.

Sprawdź jeszcze tutaj: https://www.hoecker-polytechnik.pl/pl/

Witryna na której możesz znaleźć trochę więcej informacji z tego zakresu.