Halifaxx Posted May 16, 2020 Report Posted May 16, 2020 Chciałbym zorganizować stolarnię. Mam już wytypowany budynek. Pytaniem otwartym pozostaje jeszcze kwestia odciągu. Jak się tnie drewno, to się mocno kurzy. Jak to u was jest rozwiązane? Grawitacyjnie czy mechanicznie? Quote
Vademecum Posted May 16, 2020 Report Posted May 16, 2020 tylko mechanicznie, grawitacyjnie tego nie odciągniesz Quote
simson54 Posted May 16, 2020 Report Posted May 16, 2020 ja pracuje w tartaku i u mnie w zakładzie jest wyciąg gdzie od maszyn jest wszystko pociągnięte na zewnątrz budynku gdzie stoi kontener do ktrórego trafiają wszystkie trociny sa włączone wentylatory które wszystkie trociny swobodnie wyciągają wiadomo jak zapełni się kontener podstawiają następny i dalej ale widziałem tez takie coś że od maszyn rozprowadzone rury na końcu odpylacze i pod spodem worki do których trafiają heblowiny albo trociny Quote
Vademecum Posted May 16, 2020 Report Posted May 16, 2020 masz na końcu rury cyklon który spowalnia grube zanieczyszczenia i do wora, albo biga czy kontenera. Inaczej rozrzuci ci w promieniu kilkudziesięciu metrów. Quote
stephan Posted May 19, 2020 Report Posted May 19, 2020 To jest dosyć szeroki temat i rzeczywiście przy dużym współczynniku zanieczyszczenia powietrza robi się z tego całkiem duży problem.Pytanie jaka jest powierzchnia, bo jeżeli nie jest duża - a zakładam, że taka może być, to skupiłbym się na jakimś prosty, ale bardziej profesjonalnym rozwiązaniu. W sensie wyciąg z kilka punktami wyciągowymi. Bo przecież przeciąg zimą, to nie jest najlepszy pomysł.Sprawdź jeszcze tutaj: https://www.hoecker-polytechnik.pl/pl/Witryna na której możesz znaleźć trochę więcej informacji z tego zakresu. Quote
Recommended Posts