JakubR Posted May 20, 2020 Report Posted May 20, 2020 witam czym najlepiej rozbić trawę jąka była zaorana. 2 razy talerzowałem i nadal nie widać roboty.. Quote
Robert ;-) Posted May 20, 2020 Report Posted May 20, 2020 Jak po talerzòwce nie widać efektów to chyba tylko glebogryzarka zostaje Quote
Vademecum Posted May 20, 2020 Report Posted May 20, 2020 taką uprawe cza zaplanować od początku do końca i troche znać ziemie. Teraz to tylko tak jak kolega wyżej napisał, tylko co ci tam urośnie jak prawie czerwiec. Talerzować nawet dwukrotnie cza było przed orką. Najlepiej nająć kogoś ze sprzętem jak sie niema doświadczenia Quote
Robert ;-) Posted May 20, 2020 Report Posted May 20, 2020 Z 4 lata temu kasowałem starą łąkę to najpierw talerzòwką dwa razy, potem orka i agregat a i tak prawie trzy lata wyorywały się kępy, rok temu kasowałem 6ha łąki to na razuwe orałem, i nie było lekko, potem talerzòwką i bronami ,potem agregatem i mam to samo kępy się powyciągały,za rok będzie pole doprawione ale nie majac porządnego sprzętu to się człowiek umęczy a i efektów nie widać tylko jak mówię za rok będzie już to dużo lepiej wyglądać.pozdrawiam Quote
henryk Posted May 21, 2020 Report Posted May 21, 2020 To ja chyba najlepiej byłem zadowolony,otóż od obrotowego lemkena odkręciłem tylną skibę i orałem jedną skibą z przedpłużkiem,bardzo głęboko(3 klasa ziemi),uwierzcie potem agregat i pszenica ,naprawdę było super,ale lemken półśruba to jest to,pozdrawiam. Quote
Robert ;-) Posted May 21, 2020 Report Posted May 21, 2020 No mając odpowiedni pług można zrobić wiele ,wierzę. Ale mając lepszą klasę ziemi i możliwość orki głębiej jak te 25cm bo u mnie to Max na większości pól można orac nie głębiej jak 20 bo niżej piach to nie poszaleje z głębokością orki, ale to prawda po łąkach albo nieużytkach rośnie ładne i dobrze sypiące w żniwa zboże henryk 1 Quote
Camo Posted May 22, 2020 Report Posted May 22, 2020 Jak duża ta trawa była zaorywana czy tam kultywatorowana? nie lepiej było przejechać kosiarką bijakową? Quote
henryk Posted May 23, 2020 Report Posted May 23, 2020 Jak duża ta trawa była zaorywana czy tam kultywatorowana? nie lepiej było przejechać kosiarką bijakową?No chyba trawy to powinno być najmniej przed zaoraniem żeby nie zapychało pługa. Quote
JakubR Posted May 24, 2020 Author Report Posted May 24, 2020 zaoranie było juz w kwietniu tylko kępki zostały i talerzowałem 2 razy w z dłuż i raz w poprzec Quote
Recommended Posts