Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam chciałem sie zapytac forumowiczow jestem rolnikiem od nie dawna i nie wiem co mam zrobi bo mam taki problem mam krowe na wycieleniu termin wycielenia minaal ponad 2 tygodnie temu czy mam powody do obaw czy wezwac moze weterynarza do niej prosze o jakas rade z gory dziekuje i pozdrawiam
Posted

U krów opóźnienie terminu czy tez przyśpieszenie o 2 tygodnie to żadna nowość czasami się tak zdarza u mnie się tak przyjęło że przenoszona ciąża u krowy o około 2 tygodnie to w większości przypadków to byczki się rodzą i to się sprawdza. A jak się zachowuje krowa ? Kapie jej mleko?

jest niespokojna ? nie może wystać w jednym miejscu? przebiera nogami? czy zachowuje się normalnie i spożywa normalnie pokarm tak jak inne krowy.

Posted
Koniecznie odpowiedz na pytania ,,Ojca''.A z tym że po pszenoszonej ciąży rodzą się byczki to prawda.I na pewno wezwij weterynarza. Bo może poprostu coś ci się terminy pomieszały. (może)
Posted
Ta krowa normalnie sie zachowuje jak i inne krowy mleko jej nie kapie z wymion nie jest nerwowa i ma bardzo dobry apetyt. A jezeli wezwie weterynarza to co i jakie badanie robilby tej krowie czy jezeli ja sie pomylilem i zapisałem zła date pokrycia jakby on to sprawdził w ktorym miesiacy ciazy jest krowa i czy nie odbiloby sie to na nienarodzonym cielaku bo slyszalem ze czasami po takich badaniach krowa potrafi porzucic cielaka
Posted
Zostaw krowę w spokoju nic się jej złego nie dzieje czekaj cierpliwie ja mam 2 krowy którym już idzie 2 tydzień jak są po terminie jeżeli krowa zachowuje się od jakiegoś czasu niespokojnie to znaczy że się cieli i ma problemy z ocieleniem a jeżeli nic się nie dzieje to jeszcze nie nadszedł czas na jej poród czekaj i obserwuj wizyta lekarza jest zbędna.
Posted
Po pierwsze: weterynarz chyba wie co robić i jak przeprowadzić badanie żeby krowa cielaka nie poroniła. ( jak u mnie była taka sytuacja to wsadził ręke do środka i obmacał głowę, wtedy wiedział który miesiąc, i potem krowa się narmalnie wycieliła).A poza tym czy krowa nabrała wymienia?