ZiXo Posted May 27, 2020 Report Posted May 27, 2020 Witam, nie jestem moze ekspertem w tej dziedzinie ale troche pojęcia mam i duzo chęci. A wiec pola troszke mam cos okolo 4ha, plus lasy i pozostałość po gospodarstwie wujka/dziadkow czyli poczciwy Ursus C330, nie wiem w co sie ukierunkowac, od czego zacząć, w jaka uprawe sie kierunkowac. Dodam ze jestem z Podhala, okolice jeziora czorsztynskiego co ma tez duzy wplyw. No jak to mowiac , ostrzejszy klimat. Myslalem o czosnku ale nie wiem co i jak bo u nas ciężko chyba bedzie co kolwiek dobrac wlasnie z uwagi na klimat. Tez nie chcialbym wywalic wszystkich moich oszczednosci , mysle krok po kroku zaczac sobie ukladac zycie rolnika. I pytanie do was panowie i panie rolnicy. Co wy myslicie o moim pomysle i jak by sie za to zabrac ? Quote
Vademecum Posted May 27, 2020 Report Posted May 27, 2020 siej to co sąsiedzi, pewnie owies, pszenica też sie uda. Albo sad śliwowy ? Traktuj ziemie jak skarbonke aa nie licz że sie utrzymasz z tego. Quote
ZiXo Posted May 27, 2020 Author Report Posted May 27, 2020 Właśnie chciałem coś innego, u nas nie ma gospodartw typowo ukierunkowanych... Quote
Vademecum Posted May 28, 2020 Report Posted May 28, 2020 ale masz ograniczenia klimatyczne, sam o nich piszesz. Może zioła, będziasz miał inaczej, ale to praca ręczna- truskawki miałyby szanse, ale na 4 ha skąd weźmiesz ludzi ? Owce ? nie polecam. Quote
Recommended Posts