Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam możliwość zakupienia około 100 ha gruntów ornych za 15 tys ha klasa bonitacji III i IV, przewaga tej drugiej, rodzice mają gospodarstwo około 30 ha więc doświadczenie jakieś mam. Ziemia jest do kupienia w innym województwie. Moje pytania brzmią:

1) Czy jest sens wchodzić w kredyt na 20 lat na zakup gruntów (mam duże szanse na dostanie kredytu - jest gotówka własna równiez)

2) Jak to zacząć kupić słabsze maszyny czyli jakiegoś ursusa 1614 czy tam zts`a i maszyny żeby to obrobić czy od razu pchać się w zakup nowych

3) co ze żniwami? na start ciężko wybudować bazę( jakąś hale i silosy na powietrzu), a może wynająć na pierwszy rok jakiś magazyn - nie ma szans od ręki w czasie żniw sprzedać - wtedy jest czas na zbiór..

4) czy ktoś z was był w podobnej sytuacji

5)jak to widzicie i czy w ogóle widzicie (kredyty preferencyjne są bardzo korzystne)

6) na pewno trzeba pamiętać o wsparciu - młody rolnik, na maszyny itp itd

7) Tylko produkcja roślinna(pszenica, jęczmień, jak będzie trzeba to i żyto, i jakiś płodozmian. łubin, gryka albo rzepak) jeżeli ktoś ma około 100 ha niech napisze jak może ile zysku ( czyli na czysto ma z 1 ha)

czy jest sens wchodzić w dopłaty środowiskowe( 5 letnie)

Proszę o pomoc albo jakieś sugestie, trudna decyzja, jak ma ktoś coś pomocnego do powiedzenia byłbym wdzięczny

Ps. nie pytam jaka jest praca trudna na roli itp itd;)

Tak w ogóle to witam;).. jestem tutaj nowy.

Posted

@tomek wydaje mi się że jesteś młody wiec wszystko przed Tobą:)

słomy nie sprzedawaj przypuszczam że będziesz miał tam mało próchnicy

program rolno środowiskowy chyba można wprowadzić na części pól

zrób tak i zabaw się w poplony 420zł

drugą część podziel na trzy pola i na całość rzepak- zboża ozime

co do maszyn to nie mam odwagi Ci doradzać nie znam Twojego PORTFELA

Posted

Liczę że na maszyny będę miał max 200 tys na początku i musi byc w tym kombajn( nie jestem w stanie powiedzieć czy dostanę kasę z młodego rolnika etc), jak oddam w dzierżawę to z czego spłacę kredyt i odsetki hehe;)...

200 tys na maszyny 300 tys do kredytu 1 mln 200 tys ... trzeba jeszcze mieć na rok na odsetki przygotowanie kredytu czyli 50 tys wkład na 1 ha 1000 zł czyli 100 000 tys więc już jest prawie 600 000 gotówki;/

rolno środowiskowe to 30% gruntów obsiewane na wiosnę a dopłata większa o około 400 zł do 100% gruntów...

powiedzcie mi jak wychodzicie z 1 ha ile zysku (nie dochodu).. słomy ani nic nie planuje zbierać etc , tylko produkcja roślinna, powiedzmy że pytam o zysk z 1 ha pszenicy przy 5 tonach z ha biorąc pod uwagę dopłaty podatki itp..

Posted
ja osobiscie bym nie zadluzyl sie na tak duzom sume trzeba wziasc jeszcze pod uwage nawozy i opryski i paliwo to kolejne 200tys mowie tak bo znajomy mial 400ha pola i podzielili sie on wziol 250ha pola i kombajn claas lexsion a jego brat 150ha z reszta maszyn i ziemie od llldoVlkl on natomiast lVkl i wyzej zaciagnol wiosnom kredyt 2mln/zl kupil 3ciagniki NH porzadny agregat plug opryskiwacz i siewniki do nawozu kukurydzy i zborza a na jesien pierwszego roku ciagniki juz staly na strzezonym parkingu zajete przez bank puzniej jakos wyszedl odzyskal ciagniki natomiast na nastepny rok wszystko poszlo na przetarg
Posted
Najtrudniejsze to załatwić kasę - czyli kredyt. Jak załatwisz preferencyjny kredyt to super wtedy wszystkie kalkulacje wyglądają zupełnie inaczej. Bo jak weźmiesz standardowy kredyt w banku na 10% to odsetki cie zjedzą.
Posted

To jest bardzo trudna decyzja.Ryzyko też jest duże. Dwadzieścia lat to strasznie dużo.Możesz stracić cały dorobek.Jeżeli kupisz tą ziemie.Będziesz musiał wziaśc kolejne kredyty. I jeżeli coś niewypali to klapa. Ja nie sądze aby forum rolnicze do było odpowiednie miejsce na podejmowanie takich decyzji.Chyba że ktoś miał podobny przypadek do twojego.Ja osobiście tak bym nie zaryzykował.Ale to tylko moje skromne zdanie.I tak decyzja należy do Ciebie.Przemyśl to sto razy. Dobrze by było skontaktować się z jakąś osobą znającą się na kredytach.Jeżeli chodzi o te wszystkie dofinansowania to j też byłbym ostrożny.TO STRASZNIE TRUDNA DECYZJA:exclamation:

Powodzenia:exclamation:

Posted
Byłem już w banku i po kalkulacjach wszystkich mam duże szanse na przyznanie kredytu z dopłatami do odsetek. Może uda się wziąć go na 20 lat z linii nGR, ale trzeba będzie kombinować więcej.
Posted

Aż zazdroszcze takich perspektyw , odwagi i checi jakie masz.

Powodzenia nigdy nie można zagwarantować ale tylko ten kto coś robi do czegoś dochodzi.

1. kredyt to wszędzie na świcie normalna rzezcz, przecież to idzie na inwestycje. Jakbyś chciał sobie kupić na kredyt samochód to bym ci odradzał ale inwestowac w taki pomysł? wartoryzykować.

2. Na początek będziesz mógł zrobić to na co ci pozwolą Twoje mozliwości, jak nie bedzies dawał rady to podnajmiesz kogoś do roboty.

3. Jak nie bedziesz miał swoich magazynów to podjamiesz. Albo sprzedaż prosto z pola.

A tak wogóle i ogolnie to jak masz wsparcie rodziców, wiedzę i chęć to bierz się za to. Ale tak z mojego doświadczenia. Wiedza rolnicza to tutaj jest połowa sukcesu. Więcej pray to pomyslunek i łażenie po bankach i agnecjach.

4. Nigdy nie byłem w takiej sytucji jak ty ale chętnie bym się znalazł.