Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Wszystkich.

Chciałbym rozpocząć produkcję jaj z wolnego wybiegu. Obecnie jestem posiadaczem 1,5 ha łąki, na którą pobieram coroczną dopłatę. Zakładam 500 szt. niosek na początek. Zapoznałem się wstępnie z wymaganiami dotyczącymi kurnika oraz wybiegu. Nie mogę się niestety doszukać konkretnych informacji jakie wymagania należy spełnić aby wszystko było zgodnie z prawem i normami (szczególnie dotyczące dalszego losu jajka po wyprodukowaniu). Proszę o podpowiedź gdzie się zwrócić aby otrzymać wytyczne, może jakieś instytucje lub osoby, które mają doświadczenie w tym temacie.

Będę się starać o dotację 60 tys. zł na rozpoczęcie działalności więc muszę szczegółowo przygotować biznesplan. Może ktoś z Was otrzymał taką dotację? 

Jestem i na razie pozostanę ubezpieczony w ZUSie. 

 

Michał

Posted
zdaje sie , że wiele sie nie dowiedzialeś bo barierą jest 300 sztuk kur, a powyżej zaczynają się schody nie do przejścia. Dopytaj lekarza wet. a z dotacją to z pozycji zus-u raczej nic nie dostaniesz, musisz być na krusie i to bodaj min. 3 lata. Dopytaj w arimr.
Posted

Dotacja ma być z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, do tej dotacji mogę być w zusie. Co to znaczy, że powyżej 300 szt. zaczynają się schody nie do przejścia?

Posted

Przeczytaj:

  1. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. 2015 poz. 1703).
  2. §16 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r.w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U.  2015 poz. 29).

Bariery są dwie. Pierwsza to 50 kur, a druga to 2450 jaj tygodniowo. Cały dochód pochłoną koszty pakowania w certyfikowanym zakładzie. Coś bym jeszcze napisał, ale nóż mi się w kieszeni otwiera. Pozdrawiam!

Posted

Ja tu czegoś nie mogę pojąć. 250  jaj dziennie jestem w stanie samodzielnie prześwietlić, oznakować i zapakować, a to jedynie 1750 tygodniowo więc się mieszczę. 

A o co chodzi z tymi 50 kurami?

 

Dziś dostałem potwierdzenie że kwalifikuje się na dotacje 60tyś nie będąc ubezpieczonym w krus.

Posted

§ 16 ust. 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dziennik Ustaw - rok 2015, poz. 29 z dnia 2015-01-08):

Oznakowanie jaj wyprodukowanych przez producenta jaj utrzymującego nie więcej niż 50 kur nieśnych może nie spełniać wymagań określonych w pkt II w części VI załącznika VII do rozporządzenia nr1308/2013 inie zawierać oznaczenia kodowego, o którym mowa w pkt 1 w ust. III w części VI załącznika VII do rozporządzenia nr1308/2013, jeżeli:

1 ) jaja te są sprzedawane bezpośrednio konsumentowi finalnemu na obszarze, o którym mowa w§ 2 ust.2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z2007r. Nr5, poz.38);

2 ) w miejscu sprzedaży są dostępne następujące dane:

a ) nazwa i adres gospodarstwa, z którego jaja pochodzą, lub

b ) imię, nazwisko i adres producenta jaj.

 

Ktoś wyliczył, że największa ferma niosek w Polsce, oj przepraszam, gospodarstwo rodzinne wyspecjalizowane w produkcji jaj, produkuje 92 jajka na sekundę. Zaczniesz kolego produkować, zaczną inni i co się stanie z tym gospodarstwem rodzinnym i kilkoma innymi? Naprawdę chcesz aby te gospodarstwa rodzinne zbankrutowały?

W rolnictwie obowiązuje ekonomiczna zasada „malejących korzyści skali”, wg której wraz ze wzrostem areału upraw czy ilości zwierząt wydajność z hektara czy jednego zwierzęcia spada. Wg Eurostatu w 20 krajach UE na 27 drobni rolnicy uzyskują wyższą wartość produkcji uzyskiwaną z jednostki areału niż duże gospodarstwa, a w Bułgarii, Grecji, Hiszpanii, Włoszech, Niderlandach, Austrii, Portugalii i Rumunii wartość produkcji z hektara w mniejszych gospodarstwach jest co najmniej dwukrotnie wyższa niż w dużych. Te przepisy regulujące produkcję jaj odwracają tę zasadę ekonomiczną. Jaskrawym przykładem takiego odwrócenia jest art. 31 rozporządzenia Komisji (WE) NR 2295/2003z dnia 23 grudnia 2003 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (EWG) nr1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj.

Mam nadzieję, że pomimo moich wyjaśnień nadal nie możesz Kolego tego pojąć, bo ja nadal nie mogę tego pojąć.

 

Pozdrawiam!

Posted

Więc w odpowiedzi na moje pytanie od głównego inspektoratu weterynarii jasno wynika że mogę zacząć handel jajami przez rolniczy handel detaliczny lub sprzedaż bezpośrednią.

W obydwu przypadkach tygodniowy limit jaj to 2450szt co z ich wyliczeń przekłada sie na 350szt drobiu. Jaja nie muszą być znakowane i mogą być sprzedawana na terenie województwa i ich sąsiadujących.

 

Teraz pytanie co do samego kurnika, planuje budowe z płyt obornickich(warstwowych) 100 lub 120mm, o wymiarach 6x12m i wysokości 2m z dachem jednospadowym.

Konstrukcja nośna drewniana .Wybieg to ok 120m² gęsta siatka leśna plus siatka na góre. .Co o tym myślicie? Jakie macie sugestie.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...