Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Wszystkich.

Chciałbym rozpocząć produkcję jaj z wolnego wybiegu. Obecnie jestem posiadaczem 1,5 ha łąki, na którą pobieram coroczną dopłatę. Zakładam 500 szt. niosek na początek. Zapoznałem się wstępnie z wymaganiami dotyczącymi kurnika oraz wybiegu. Nie mogę się niestety doszukać konkretnych informacji jakie wymagania należy spełnić aby wszystko było zgodnie z prawem i normami (szczególnie dotyczące dalszego losu jajka po wyprodukowaniu). Proszę o podpowiedź gdzie się zwrócić aby otrzymać wytyczne, może jakieś instytucje lub osoby, które mają doświadczenie w tym temacie.

Będę się starać o dotację 60 tys. zł na rozpoczęcie działalności więc muszę szczegółowo przygotować biznesplan. Może ktoś z Was otrzymał taką dotację? 

Jestem i na razie pozostanę ubezpieczony w ZUSie. 

Michał

Posted
zdaje sie , że wiele sie nie dowiedzialeś bo barierą jest 300 sztuk kur, a powyżej zaczynają się schody nie do przejścia. Dopytaj lekarza wet. a z dotacją to z pozycji zus-u raczej nic nie dostaniesz, musisz być na krusie i to bodaj min. 3 lata. Dopytaj w arimr.
Posted

Dotacja ma być z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, do tej dotacji mogę być w zusie. Co to znaczy, że powyżej 300 szt. zaczynają się schody nie do przejścia?

Posted

Przeczytaj:

1. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. 2015 poz. 1703).
  2. §16 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r.w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U.  2015 poz. 29).

Bariery są dwie. Pierwsza to 50 kur, a druga to 2450 jaj tygodniowo. Cały dochód pochłoną koszty pakowania w certyfikowanym zakładzie. Coś bym jeszcze napisał, ale nóż mi się w kieszeni otwiera. Pozdrawiam!

Posted

Ja tu czegoś nie mogę pojąć. 250  jaj dziennie jestem w stanie samodzielnie prześwietlić, oznakować i zapakować, a to jedynie 1750 tygodniowo więc się mieszczę. 

A o co chodzi z tymi 50 kurami?

Dziś dostałem potwierdzenie że kwalifikuje się na dotacje 60tyś nie będąc ubezpieczonym w krus.

Posted

§ 16 ust. 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dziennik Ustaw - rok 2015, poz. 29 z dnia 2015-01-08):

Oznakowanie jaj wyprodukowanych przez producenta jaj utrzymującego nie więcej niż 50 kur nieśnych może nie spełniać wymagań określonych w pkt II w części VI załącznika VII do rozporządzenia nr1308/2013 inie zawierać oznaczenia kodowego, o którym mowa w pkt 1 w ust. III w części VI załącznika VII do rozporządzenia nr1308/2013, jeżeli:

1 ) jaja te są sprzedawane bezpośrednio konsumentowi finalnemu na obszarze, o którym mowa w§ 2 ust.2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z2007r. Nr5, poz.38);

2 ) w miejscu sprzedaży są dostępne następujące dane:

a ) nazwa i adres gospodarstwa, z którego jaja pochodzą, lub

b ) imię, nazwisko i adres producenta jaj.

Ktoś wyliczył, że największa ferma niosek w Polsce, oj przepraszam, gospodarstwo rodzinne wyspecjalizowane w produkcji jaj, produkuje 92 jajka na sekundę. Zaczniesz kolego produkować, zaczną inni i co się stanie z tym gospodarstwem rodzinnym i kilkoma innymi? Naprawdę chcesz aby te gospodarstwa rodzinne zbankrutowały?

W rolnictwie obowiązuje ekonomiczna zasada „malejących korzyści skali”, wg której wraz ze wzrostem areału upraw czy ilości zwierząt wydajność z hektara czy jednego zwierzęcia spada. Wg Eurostatu w 20 krajach UE na 27 drobni rolnicy uzyskują wyższą wartość produkcji uzyskiwaną z jednostki areału niż duże gospodarstwa, a w Bułgarii, Grecji, Hiszpanii, Włoszech, Niderlandach, Austrii, Portugalii i Rumunii wartość produkcji z hektara w mniejszych gospodarstwach jest co najmniej dwukrotnie wyższa niż w dużych. Te przepisy regulujące produkcję jaj odwracają tę zasadę ekonomiczną. Jaskrawym przykładem takiego odwrócenia jest art. 31 rozporządzenia Komisji (WE) NR 2295/2003z dnia 23 grudnia 2003 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (EWG) nr1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj.

Mam nadzieję, że pomimo moich wyjaśnień nadal nie możesz Kolego tego pojąć, bo ja nadal nie mogę tego pojąć.

Pozdrawiam!

Posted

Więc w odpowiedzi na moje pytanie od głównego inspektoratu weterynarii jasno wynika że mogę zacząć handel jajami przez rolniczy handel detaliczny lub sprzedaż bezpośrednią.

W obydwu przypadkach tygodniowy limit jaj to 2450szt co z ich wyliczeń przekłada sie na 350szt drobiu. Jaja nie muszą być znakowane i mogą być sprzedawana na terenie województwa i ich sąsiadujących.

Teraz pytanie co do samego kurnika, planuje budowe z płyt obornickich(warstwowych) 100 lub 120mm, o wymiarach 6x12m i wysokości 2m z dachem jednospadowym.

Konstrukcja nośna drewniana .Wybieg to ok 120m² gęsta siatka leśna plus siatka na góre. .Co o tym myślicie? Jakie macie sugestie.