§ 16 ust. 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dziennik Ustaw - rok 2015, poz. 29 z dnia 2015-01-08):
Oznakowanie jaj wyprodukowanych przez producenta jaj utrzymującego nie więcej niż 50 kur nieśnych może nie spełniać wymagań określonych w pkt II w części VI załącznika VII do rozporządzenia nr1308/2013 inie zawierać oznaczenia kodowego, o którym mowa w pkt 1 w ust. III w części VI załącznika VII do rozporządzenia nr1308/2013, jeżeli:
1 ) jaja te są sprzedawane bezpośrednio konsumentowi finalnemu na obszarze, o którym mowa w§ 2 ust.2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z2007r. Nr5, poz.38);
2 ) w miejscu sprzedaży są dostępne następujące dane:
a ) nazwa i adres gospodarstwa, z którego jaja pochodzą, lub
b ) imię, nazwisko i adres producenta jaj.
Ktoś wyliczył, że największa ferma niosek w Polsce, oj przepraszam, gospodarstwo rodzinne wyspecjalizowane w produkcji jaj, produkuje 92 jajka na sekundę. Zaczniesz kolego produkować, zaczną inni i co się stanie z tym gospodarstwem rodzinnym i kilkoma innymi? Naprawdę chcesz aby te gospodarstwa rodzinne zbankrutowały?
W rolnictwie obowiązuje ekonomiczna zasada „malejących korzyści skali”, wg której wraz ze wzrostem areału upraw czy ilości zwierząt wydajność z hektara czy jednego zwierzęcia spada. Wg Eurostatu w 20 krajach UE na 27 drobni rolnicy uzyskują wyższą wartość produkcji uzyskiwaną z jednostki areału niż duże gospodarstwa, a w Bułgarii, Grecji, Hiszpanii, Włoszech, Niderlandach, Austrii, Portugalii i Rumunii wartość produkcji z hektara w mniejszych gospodarstwach jest co najmniej dwukrotnie wyższa niż w dużych. Te przepisy regulujące produkcję jaj odwracają tę zasadę ekonomiczną. Jaskrawym przykładem takiego odwrócenia jest art. 31 rozporządzenia Komisji (WE) NR 2295/2003z dnia 23 grudnia 2003 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (EWG) nr1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj.
Mam nadzieję, że pomimo moich wyjaśnień nadal nie możesz Kolego tego pojąć, bo ja nadal nie mogę tego pojąć.
Pozdrawiam!