Rotex Posted June 14, 2020 Report Posted June 14, 2020 Witam Wszystkich.Chciałbym rozpocząć produkcję jaj z wolnego wybiegu. Obecnie jestem posiadaczem 1,5 ha łąki, na którą pobieram coroczną dopłatę. Zakładam 500 szt. niosek na początek. Zapoznałem się wstępnie z wymaganiami dotyczącymi kurnika oraz wybiegu. Nie mogę się niestety doszukać konkretnych informacji jakie wymagania należy spełnić aby wszystko było zgodnie z prawem i normami (szczególnie dotyczące dalszego losu jajka po wyprodukowaniu). Proszę o podpowiedź gdzie się zwrócić aby otrzymać wytyczne, może jakieś instytucje lub osoby, które mają doświadczenie w tym temacie.Będę się starać o dotację 60 tys. zł na rozpoczęcie działalności więc muszę szczegółowo przygotować biznesplan. Może ktoś z Was otrzymał taką dotację? Jestem i na razie pozostanę ubezpieczony w ZUSie. Michał Quote
Camo Posted June 14, 2020 Report Posted June 14, 2020 Planujesz złożyć wnioski na wsparcie dla małych gospodarstw? Czy to jeszcze jakieś inne dopłaty? Quote
Vademecum Posted June 14, 2020 Report Posted June 14, 2020 zdaje sie , że wiele sie nie dowiedzialeś bo barierą jest 300 sztuk kur, a powyżej zaczynają się schody nie do przejścia. Dopytaj lekarza wet. a z dotacją to z pozycji zus-u raczej nic nie dostaniesz, musisz być na krusie i to bodaj min. 3 lata. Dopytaj w arimr. DuzyGrzegorz 1 Quote
Rotex Posted June 14, 2020 Author Report Posted June 14, 2020 Dotacja ma być z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, do tej dotacji mogę być w zusie. Co to znaczy, że powyżej 300 szt. zaczynają się schody nie do przejścia? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 14, 2020 Report Posted June 14, 2020 Przeczytaj:Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. 2015 poz. 1703). §16 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r.w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2015 poz. 29).Bariery są dwie. Pierwsza to 50 kur, a druga to 2450 jaj tygodniowo. Cały dochód pochłoną koszty pakowania w certyfikowanym zakładzie. Coś bym jeszcze napisał, ale nóż mi się w kieszeni otwiera. Pozdrawiam! Quote
Rotex Posted June 15, 2020 Author Report Posted June 15, 2020 Ja tu czegoś nie mogę pojąć. 250 jaj dziennie jestem w stanie samodzielnie prześwietlić, oznakować i zapakować, a to jedynie 1750 tygodniowo więc się mieszczę. A o co chodzi z tymi 50 kurami? Dziś dostałem potwierdzenie że kwalifikuje się na dotacje 60tyś nie będąc ubezpieczonym w krus. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 15, 2020 Report Posted June 15, 2020 § 16 ust. 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dziennik Ustaw - rok 2015, poz. 29 z dnia 2015-01-08):Oznakowanie jaj wyprodukowanych przez producenta jaj utrzymującego nie więcej niż 50 kur nieśnych może nie spełniać wymagań określonych w pkt II w części VI załącznika VII do rozporządzenia nr1308/2013 inie zawierać oznaczenia kodowego, o którym mowa w pkt 1 w ust. III w części VI załącznika VII do rozporządzenia nr1308/2013, jeżeli:1 ) jaja te są sprzedawane bezpośrednio konsumentowi finalnemu na obszarze, o którym mowa w§ 2 ust.2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z2007r. Nr5, poz.38);2 ) w miejscu sprzedaży są dostępne następujące dane:a ) nazwa i adres gospodarstwa, z którego jaja pochodzą, lubb ) imię, nazwisko i adres producenta jaj. Ktoś wyliczył, że największa ferma niosek w Polsce, oj przepraszam, gospodarstwo rodzinne wyspecjalizowane w produkcji jaj, produkuje 92 jajka na sekundę. Zaczniesz kolego produkować, zaczną inni i co się stanie z tym gospodarstwem rodzinnym i kilkoma innymi? Naprawdę chcesz aby te gospodarstwa rodzinne zbankrutowały?W rolnictwie obowiązuje ekonomiczna zasada „malejących korzyści skali”, wg której wraz ze wzrostem areału upraw czy ilości zwierząt wydajność z hektara czy jednego zwierzęcia spada. Wg Eurostatu w 20 krajach UE na 27 drobni rolnicy uzyskują wyższą wartość produkcji uzyskiwaną z jednostki areału niż duże gospodarstwa, a w Bułgarii, Grecji, Hiszpanii, Włoszech, Niderlandach, Austrii, Portugalii i Rumunii wartość produkcji z hektara w mniejszych gospodarstwach jest co najmniej dwukrotnie wyższa niż w dużych. Te przepisy regulujące produkcję jaj odwracają tę zasadę ekonomiczną. Jaskrawym przykładem takiego odwrócenia jest art. 31 rozporządzenia Komisji (WE) NR 2295/2003z dnia 23 grudnia 2003 r. wprowadzające szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (EWG) nr1907/90 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj.Mam nadzieję, że pomimo moich wyjaśnień nadal nie możesz Kolego tego pojąć, bo ja nadal nie mogę tego pojąć. Pozdrawiam! Quote
Rotex Posted June 19, 2020 Author Report Posted June 19, 2020 Więc w odpowiedzi na moje pytanie od głównego inspektoratu weterynarii jasno wynika że mogę zacząć handel jajami przez rolniczy handel detaliczny lub sprzedaż bezpośrednią.W obydwu przypadkach tygodniowy limit jaj to 2450szt co z ich wyliczeń przekłada sie na 350szt drobiu. Jaja nie muszą być znakowane i mogą być sprzedawana na terenie województwa i ich sąsiadujących. Teraz pytanie co do samego kurnika, planuje budowe z płyt obornickich(warstwowych) 100 lub 120mm, o wymiarach 6x12m i wysokości 2m z dachem jednospadowym. Konstrukcja nośna drewniana .Wybieg to ok 120m² gęsta siatka leśna plus siatka na góre. .Co o tym myślicie? Jakie macie sugestie. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 19, 2020 Report Posted June 19, 2020 Licz co najmniej 10 m2 na kurę tak jak podał Kolega Vademecum. Im słabsza ziemia tym więcej. Mniej powierzchni to będzie pustynia. Pozdrawiam! Quote
Rotex Posted June 19, 2020 Author Report Posted June 19, 2020 Wszystko w swoim czasie.W przyszłości wybiegi będą dwa, tak aby trawa miała jakieś szanse. Kury też bym chciał kupić w trzech turach. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.