Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Mam do zrobienia kalkulację gospodarstwa ale niestety nie wiem jak się to robi. Trzeba wziąść pod uwagę produkcję roślinną i zwierzęcą koszty i zysk. Z roślinną to dam rade wyliczyć koszty z 1ha (nasion,opryskow itp) natomiast z zwierzecą mam problem ponieważ nie wiem ile np wydzie zuzycie wody czy paszy na 1 tucznika czy ktoś z Was robił coś takiego kiedyś? może macie jakiś przykład? potrzebuje to na studia bede wdzieczna za podpowiedzi
Posted
Chetnie Ci pomogę w miarę możliwości ale zadawaj konkretne pytania. Bo z tego co napisłaś to tak jakbyś chciała gotowca. Tak wiec zapytaj ile kosztuje to ile tamto i każdy napewno Ci chętnie odpowie. Tak na szybko ostatnio liczyłem że jak się policzy wszystkie koszty to po ostatnim skupie wyszło mi 65zł średnio na jednym tuczniku do przodu.
Posted
Witam.Ostatnio słyszałem w Agrobiznesie że bodajże w przyszłym roku wszystkie gospodarstwa mają przejść na rachunkowość no i dobrze,wyjdzie wtedy prawda jak to rolnicy dobrze mają tylko pytanie kto będzie dopłacał do minimum socjalnego a jestem przekonany wyjdą poważne sumy.
Posted
Najlepiej bym chciala jakis przyklad bo te z internetu nic mi nie dają nie wiem jak to ma wogole wygladać nie wiem jak obliczyc z tymi tucznikami wiem ze wody pije ok 5l a pasza 1kg masy ciala to 3 kg paszy a co dalej z tym zrobic to nie wiem i co jeszcze wziasc pod uwage ?