Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam forumowiczów.

Chodzi mi po głowie taka myśl, żeby wziąć na kredyt/leasing kombajn (pewnie zbożowy) i wynajmować usługi. Konkretnie na kombajnistę awansowałby mąż. Czy to się może opłacać, czy jak wszystko inne w tym kraju? Wydaje mi się, że w okolicy jest niewiele tego typu sprzętów, ale zweryfikować to ciężko... Ewentualnie z jakiej półki sprzęt na początek byście polecili? Byłaby kicha wziąć nowy kombajn, żeby później się okazało, że nie ma wzięcia, czy coś, a ziemi swojej mam garstke,więc tylko usługi. Myślę powiedzmy o czymś co dałoby się w razie co sprzedać bez większych strat i żeby maszyna nie stała cały sezon w warsztacie ;).

Posted

Kombajn to maszyna która pracuje krótko, a jest długowieczna. Mój ma 44 lata i ma się dobrze. Nie ma kredytowania dostosowanego do trwałości maszyn rolniczych. Jeżeli weźmiesz kredyt na 15 lat to wcześniej czy później wpadniesz w kłopoty, a na dłuższy okres Ci nie dadzą. Odsetki też będą wysokie z uwagi na ryzyko przekwalifikowania takiego kredytu (rezerwy obowiązkowe). Rynek należy dokładniej sprawdzić. Patrz na duże gospodarstwa. Na małych nie zarobisz.

Pozdrawiam!

Posted
Brać kredyt nie mając dużego areału na nowy kombajn nie ma kompletnie sensu bo się to nie spłaci a co dopiero aby zarabiało chyba że faktycznie jesteś pewna że będziesz miała klientów którym obrobisz spory areał. Pytanie czyna twojej wsi ludzie mają duże areały, czy mają dobrych usługodawców.
Posted

a, ja powiem tak. Zdajesz sobie sprawe jaki jest koszt zakupu takiego kombajnu ? wkład własny jakieś 10% i raty miesięczne po kilka tysi powiedzmy 4 - 5 ? Do tego bardzo drogi serwis gwarancyjny i po gwar. Z drugiej strony wiem, że jakbym chciał nająć kombajn ok. 400 zł hektar. to koszt miałbym tylko żniw na ponad 20 tysi. a za te kase moge mieć 40 letni kombajn i obniżyć koszt do 50 zł za hektar. Swojej pracy nie licze bo to świetne hobby :)

Też żniwa zbożowe trwają niewiele ponad miesiąc a raty roczne to 12 msc. możesz ten okres wydłużyć, ale sama przystwka do kuku to kolejne 100 tysi albo więcej. A kto ci to przebuduje ? albo za ile ?

Żniwa to nie towar który może czekać, a decydująca jest pogoda i bywa przewrotna.

Lepiej wyjdziesz na 40 letnim kombajnie.

Powiem ci, że dziś wywiozłem jęczmień w ilości 23590 kg za cene 620 tona a tych ton na ha u mnie w zeszĺym roku było 3 Myślisz , że coś zarobiłem na tym ?

Z hektara jest zarobek żędu kilku set zł. i nie byłoby mnie stać zapłacić za usługę.

A myślisz że zleciĺbym usĺuge komuś bez doświadczenia ? Praca kombajnisty to nie jazda taxówką.

Duże gospodarstwa mają swój sprzęt a dorobić można by na takich co uprawiają ziemie a nie liczą kosztów ale to gatunek na wymarciu.

Zacznij od 40 latka za 20 tysi.

Posted

Słabe mam rozeznanie... W mojej mikro wsi są dwa większe gospodarstwa, z czego z jednym nie wiadomo co będzie, przykra sprawa... W drugim gość sieje kukurydzę, a biogazownia sama sobie zbiera.

Tak mi przeszło przez myśl, bo robota na wakacje przyzwoita jakby się kombajn spłacał dobrze -jest ryzyko jest zabawa ;), ale chyba jednak Motyka na słońce, duzi mają ogarnięty temat, to jest ból, a zasuwac tym kombajnem do hektara gdzieś...

Wieś wymarła, nikogo nie ma, nikt nic nie robi, ale jak okiem sięgnąć wszystko zasiane ;)

W co warto zainwestować? Ziemia + bizon?

Posted

kuzyn pare lat temu zastawił dom za milion i kupił 3 auta asenizacyjne typu WUKO, Miaĺ być świetny biznes ale nawet miasto kraków nie chce płacić. Zaczepił sie na podkarpaciu do przewozu płuczki dla firm poszukujących ropy i gazu , kasa ponoć dobra ale wszystko poprzez przetargi najwięcej pół roczne albo jedno razowe, a przekręt goni przekręt każdemu cza dać za wygranie przetargu.

Piszesz o inwestowaniu , ziemia - bizon a to najcięższy kawałek chleba i cza by mieć nie jeden milion swojej gotówki. Dobra kasa była na międzynarodówce tak jak jeździłem wkład potrzebny do ćwieŕ miliona , jeżdżąc samemu dyche tysi można odłożyć miesięcznie , ale to już było. Kovid i anglia wywruciły to i niewiadomo co będzie.

Posted

Tu się zgadzam z Kolegą Vademecum. Śmieci i odpady to biznes szemrany.

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/10317767/KS-FK-19-001-EN-N.pdf/742d3fd2-961e-68c1-47d0-11cf30b11489- niestety tylko wersja angielska.

Na dole strony 123 jest wykres (Figure 7.1.2: Food and beverages enterprises and persons employed, EU-28, 2016(% share of EU-28 totals)) który wskazuje przyczynę sytuacji w rolnictwie. Ten z lewej to ilość firm sektora rolno-spożywczego, a z prawej to pracownicy. Chyba nie muszę wyjaśniać.

Warto też zerknąć na stronę 128, na wykres Figure 7.2.3: Road freight transport of agriculture, hunting, forestry and fishery products as well as food products, beverages and tobacco, 2017(% share of EU-28 total, tonne-kilometres). Mamy wg GUS 29 948,8 tys. zł nadwyżki w obrocie handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Kolor zielony to transport wewnętrzny, pomarańczowy to eksport a niebieski to import. Cała produkcja dodana rolnictwa w Polsce to 45892,8 tys. zł. Jest tylko o połowę wyższa niż nadwyżka eksportowa. Kolor zielony i pomarańczowy to co zostaje w Polsce i jest eksportowane, czyli właśnie te 45892,8 tys. zł. Z tym że wykres jest w tonach ...

Na wyżywienie jednego mieszkańca UE potrzeba 630 l równoważnika ON, z tego 31% pochłania transport, czyli mniej więcej tyle co wyprodukowanie nawozów, dowóz do gospodarstwa, uprawa, zbiór i tzw. transport rolniczy (np. do punktu skupu). Żywność rocznie tylko ciężarówkami o ładowności powyżej 3,5 tony, bez uwzględnia masy produktów transportowanych na drogach UE ciężarówkami spoza UE ani ciężarówkami mniejszymi niż 3,5 tony ładowności, koleją statkami itp. przejeżdża 540 miliardów tonokilometrów. Ponadto, jak podaje Eurostat część transportu międzynarodowego nie jest objęta tymi statystykami. Jak będzie zainteresowanie to coś więcej napiszę dlaczego sytuacja w rolnictwie jest taka jaka jest i jakie są tego przyczyny.

Pozdrawiam!

Posted

Tu się zgadzam z Kolegą Vademecum. Śmieci i odpady to biznes szemrany.

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/10317767/KS-FK-19-001-EN-N.pdf/742d3fd2-961e-68c1-47d0-11cf30b11489- niestety tylko wersja angielska.

Na dole strony 123 jest wykres (Figure 7.1.2: Food and beverages enterprises and persons employed, EU-28, 2016(% share of EU-28 totals)) który wskazuje przyczynę sytuacji w rolnictwie. Ten z lewej to ilość firm sektora rolno-spożywczego, a z prawej to pracownicy. Chyba nie muszę wyjaśniać.

Warto też zerknąć na stronę 128, na wykres Figure 7.2.3: Road freight transport of agriculture, hunting, forestry and fishery products as well as food products, beverages and tobacco, 2017(% share of EU-28 total, tonne-kilometres). Mamy wg GUS 29 948,8 tys. zł nadwyżki w obrocie handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi. Kolor zielony to transport wewnętrzny, pomarańczowy to eksport a niebieski to import. Cała produkcja dodana rolnictwa w Polsce to 45892,8 tys. zł. Jest tylko o połowę wyższa niż nadwyżka eksportowa. Kolor zielony i pomarańczowy to co zostaje w Polsce i jest eksportowane, czyli właśnie te 45892,8 tys. zł. Z tym że wykres jest w tonach ...

Na wyżywienie jednego mieszkańca UE potrzeba 630 l równoważnika ON, z tego 31% pochłania transport, czyli mniej więcej tyle co wyprodukowanie nawozów, dowóz do gospodarstwa, uprawa, zbiór i tzw. transport rolniczy (np. do punktu skupu). Żywność rocznie tylko ciężarówkami o ładowności powyżej 3,5 tony, bez uwzględnia masy produktów transportowanych na drogach UE ciężarówkami spoza UE ani ciężarówkami mniejszymi niż 3,5 tony ładowności, koleją statkami itp. przejeżdża 540 miliardów tonokilometrów. Ponadto, jak podaje Eurostat część transportu międzynarodowego nie jest objęta tymi statystykami. Jak będzie zainteresowanie to coś więcej napiszę dlaczego sytuacja w rolnictwie jest taka jaka jest i jakie są tego przyczyny.

Pozdrawiam!

Posted

Zerknę za chwilę na te wykresy. Tym czasem przejrzałam oferty usług na Olx w promieniu 30km odemnie w co łapie się już Biała Podlaska. Znalazłam 2x agregat siewny, 1x transport zbóż, 2x glebogryzarka + 1ręczna, 3x koparko-ładowarka, kilka może -naście mini koparko-ładowarek, kilka lawet, 1x wycinka + karczowanie, 2x karczowanie, 1x wycinka/zbiór aronii czy porzeczki.

Wiadomo każdy chce zarobić, a się nie narobić, a najwięcej zarabiają pośrednicy. Na moim zadupiu upatruję jednak szansy na inwestycje w maszynę. Niestety, żeby zbadać rynek mojej wsi, musiałabym stać pod sklepem i wypytywac ludzi jakie maszyny posiadają, bo wszystko odbywa się z polecenia /plotki znajomego znajomego. Nikt się nie ogłasza nigdzie.

Posted
W praktyce właściciel warzywniaka z Białej Podlaskiej jedzie w nocy po warzywa na giełdę w Elizówce (ponad 100km) na którą to zjeżdżają się warzywa niemal z całego kraju.
Posted
A może by tak... Założyć portal łączący rolnika z konsumentem. Zdaje się, że już wchodzą rządowe tego typu portale... Nie mam pojęcia ile to mogłoby kosztować,może zrobimy wspólny biznes?
Posted

tylko kto ci przyjedzie na wieś kupić kilo marchewki czy pięć ziemniaków ? na wsi mają swoje a miasto to już kilometry drogie i wbrew środowisku.

O wożeniu zboża z końca polski na drugi koniec to norma.

Rozwiązaniem są sklepy w których mogliby sprzedawać rolnicy za niewielki czynsz, albo grupy rolników, bynajmniej we francji coś takiego funkcnonuje.

Dużo sie mówi o degradacji środowiska a robi sie transport za pare zł, tak by kierowca miał zatrudnienie i by było na rate lizingową.

Posted
Ale... Gdybym miała na tyle spory ogród, żeby iść z tym na handel, to nie miałabym czasu stać z towarem na bazarze... Podpisać umowę z lokalnym sklepem za pośrednictwem tego typu portalu już chyba lepiej wypada, lub z sąsiadka typu ja jej cebulkę ona mi ziemniaki... Też bliższy był by biznes jeżdżenia po okolicznych rolnikach i skupu prosto z pola i na bazar. I tego typu rzeczy.
Posted
Omija się tym sposobem giełdy i hurtownie, powstaje więcej bazarow/ warzywniakow. Właściciel warzywniaka nie zasuwa nocą na giełdę, tylko znajduje ogrodnika 5km od domu.
Posted

też znam przypadki po europie gdzie z pod paryża jechało 7 aut po skrzynce 50 kg Do luxemburga, belgi, holandi 2 x niemiec, szwecji, norwegi . Można to było wziąć na jedno auto i rozwieźć, ale klient płaci osobno. Albo z włoch z neapolu 3 auta pod sztokcholm na ten sam adres.

Też miaĺem przypadek że z angli z rolsa wziołem 2 przesyłki takie do ręki na lotnisko we frankfurcie i była afera bo miały 2 auta jechać, Czy z lotniska za oslo paczuszka do kieszeni do rzezawy na litwie. Jeszcze spedycja zarządziła żeby schować towar bo bukują puste auto na prom. Jak ktoś mówi o ekologi to nuż w kieszeni sie otwiera.

Posted
Otwiera się, otwiera... Świat oszalał. Moja znajoma prowadzi świetny biznes. Otwiera konta we wszystkich bankach, sprzedając swoje dane osobowe, a potem je zamyka i otwiera znów... Nazywa to pracą... Za każde konto bank wypłaca jej parę złotych i za każdego frajera, którego nagoni.
Posted

Produkty rolnicze, w przeciwieństwie do ogrodniczych, wymagają przetworzenia przemysłowego. Trudno sobie wyobrazić, że ktoś kupi pszenicę od rolnika, zmiele w młynku do kawy i upiecze ciasto. Kolega Vademecum ma rację. Globalizm. W Polsce powinno być co najmniej 15% wszystkich firm przetwórstwa rolno-spożywczego z całej UE a nie 4,8%, wtedy wyjdzie. Wydaliśmy pieniądze z PROW na konsolidację przemysłu rolno-spożywczego, teraz trzeba wydać odwrotnie. To tak jak wydawanie pieniędzy z PROW na interwencje na rynku jabłek i jednocześnie wydawanie pieniędzy na zakładanie nowych sadów jabłoniowych.

Pozdrawiam!

Posted
Dopóki ropa tryska u szejków, dopóty będziem się kręcić w tym błędnym kole. Myślac o portalu mam na myśli warzywa, owoce, domowe przetwórstwo, nasiona itp. I dlaczego miałoby się to nie kręcić? Może powstałoby i dzięki temu więcej lokalnych młynów... ;) powiedzmy mielących lokalna samopszę, lub ekologiczne żyto. Mąka/ kasza i tak jest stosunkowo tania w sklepie biorąc pod uwagę cenę skupu zboz w porównaniu do warzyw.to jest klęska. A jak kupując lokalne pomidory zobaczę, że gość ma sporo marchewki, może pomyślę o pokrojeniu jej i zamrozeniu..., jako "lokalna marchew bez chemii".