Jump to content

Recommended Posts

Posted

taki w którym jest nieskomplikowana przebudowa z zboża na grube ziarno, a z tego co mi wiadomo to najłatwiej w wzdłużnych młocarniach.

Jakbyś napisał jak leciwy kombajn cię interesuje byłoby łatwiej, areał ?

Posted

W większości kombajnów przy fasoli będzie problem z podajnikiem ziarnowym. Będzie "robił " połówki. Bęben młocarni musi mieć duży zakres regulacji obrotów. W MF oprócz wariatora jest skrzynia biegów więc warto wziąć pod uwagę. Ja mam 307 i w łubinie połówek nie "robi", ale w grochu podajnik trochę za dużo nasion psuje. Pozdrawiam!

Posted

to kolego ani hektarów ani kasy... Za przyzwoity kombajn powyżej 20 lat musiał byś dać w granicach 50 - 100 tysi, a do tego przebudowa na grubonasienne koło 10 tysi

Pozostaje ci tylko coś z MF-a Tu do 20 tysi coś kupisz, ale do mf-a cza mieć rękę cierpliwość i narzędzia- tanie i bardzodobre kombajny których jednak rolnicy się boją. Mój będzie młócił w tym roku 21-szy sezon, a przebudowe dorwałem 3 lata temu za dobre pieniądze, jednak nie podjąłem się dwukrotnej wymiany w swzonie i takie soje czy łubin jade na zbożowym po regulacji a zakres ten kombajn ma potężny

Posted

w kombajnach jestem całkowicie zielony żadnego jeszcze nie miałem... jak to wygląda heder musi być przerobiony ? da rade wykosić zboże później przeregulować i w fasole ?

Posted
heder jest ten sam, ale już klepisko powinno być żadsze , obroty młocarni minimalne , nawet 200 obr/min . Przy zbiorze grubonasiennych jest problem z uszkodzonym ziarnem, a takie sie nadaje tylko na pasze.