Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa kurnika z wolnym wybiegiem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rotex

Rotex

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 07:56

Witam planuje budowe kurnika z płyt obornickich(warstwowych) 100 lub 120mm, o wymiarach 6x12m i wysokości min.2.3m z dachem jednospadowym. Grzędy, gniazda z drewna, max dwa okna i narazie jedne drzwi plus wyjście dla kur.
Konstrukcja nośna drewniana.
Narazie jeden wybieg ok 1200m² gęsta siatka leśna plus siatka na góre. .Co o tym myślicie? Jakie macie sugestie.
Czy da się gdzieś znaleść jakieś plany i tp. podobnej inwestycji? Końcowa ilość niosek to 350szt.
  • 0

#2 Jaksza1988

Jaksza1988

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 30 sierpień 2020 - 19:56

Ja mam kurnik zbudowany na stalowej konstrukcji z profili 60x60 ale tylko dlatego że zostało mi trochę takiego materiału po innej inwestycji i postanowiłem to wykorzystać. Konstrukcją jest obora deskami 2cm. Niedługo będę ocieplał to wełną mineralną i przykrecał kolejną warstwę desek zewnętrznych, tym razem heblowanych z racji tego że zależy mi na estetyce :) Mam jedno wejście dla kur i drugie dla siebie. Wentylacja na dwóch naprzeciwleglych ścianach w postaci kratek otwieranych lub zamykanych w zależności od potrzeb i jedno duże okno od wschodniej strony. Generalnie Twój pomysł jest ok natomiast co do planów, jeśli nie czujesz się na siłach żeby samemu coś wyrysować, przejrzyj filmiki na YT, napewno znajdziesz informacje które Ci pomogą.
  • 0

#3 Alex83

Alex83

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 08 marzec 2022 - 22:19

Witam planuje budowe kurnika z płyt obornickich(warstwowych) 100 lub 120mm, o wymiarach 6x12m i wysokości min.2.3m z dachem jednospadowym. Grzędy, gniazda z drewna, max dwa okna i narazie jedne drzwi plus wyjście dla kur.
Konstrukcja nośna drewniana.
Narazie jeden wybieg ok 1200m² gęsta siatka leśna plus siatka na góre. .Co o tym myślicie? Jakie macie sugestie.
Czy da się gdzieś znaleść jakieś plany i tp. podobnej inwestycji? Końcowa ilość niosek to 350szt.

• 0

#4 Alex83

Alex83

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 08 marzec 2022 - 22:26

Planując inwestycję w kierunku rozwoju lub rozbudowy hodowli, zwłaszcza wszelkiego drobiu, warto zasięgnąć informacji u kogoś zaufanego, kto już ma istniejącą fermę, bądź wśród firm zajmujących się kompleksowym wyposażeniem ferm... Znają się na rzeczy, doradzą, przygotują wycenę no i oczywiście podejmą się realizacji. Osobiście polecam Fermo.Pl. Profesjonaliści, dobre i rzetelne wykonanie.
  • 0

#5 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 10 marzec 2022 - 09:54

Ja mam kurnik zrobiony z płotu betonowego i otynkowanego :) Ocieplona podbitka watą, z wierzchu styopian i tynk, wszystko sam :) 

• 0

#6 Alex83

Alex83

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 10 marzec 2022 - 21:55

Też i tak można, mając trochę możliwości i umiejętności to się i dom wybuduje, a co dopiero kurnik😉
  • 0

#7 Alex83

Alex83

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 10 marzec 2022 - 22:01

Mając trochę możliwości i umiejętności wiele rzeczy można zrobić samemu, w ten sposób i kurnik stanie 😊 jeszcze go fajnie wyposażyć i tylko kurki wpuszczać.
  • 0

#8 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 23 marzec 2022 - 15:26

Myślę że kurnik 6x12 to już samemu to nie jest hala produkcyjna tylko dla swoich potrzeb ewentualnie lokalna sprzedaż nadprodukcji

• 0

#9 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 14 listopad 2022 - 15:07

Z płyty obornickiej to raczej konstrukcja metalowa powinna być. Przelicz sobie bo nie wiem czy kosztowo drewno wyjdzie aż tak tanio

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych