Rotex Posted June 24, 2020 Report Posted June 24, 2020 Witam planuje budowe kurnika z płyt obornickich(warstwowych) 100 lub 120mm, o wymiarach 6x12m i wysokości min.2.3m z dachem jednospadowym. Grzędy, gniazda z drewna, max dwa okna i narazie jedne drzwi plus wyjście dla kur.Konstrukcja nośna drewniana.Narazie jeden wybieg ok 1200m² gęsta siatka leśna plus siatka na góre. .Co o tym myślicie? Jakie macie sugestie.Czy da się gdzieś znaleść jakieś plany i tp. podobnej inwestycji? Końcowa ilość niosek to 350szt. Quote
Jaksza1988 Posted August 30, 2020 Report Posted August 30, 2020 Ja mam kurnik zbudowany na stalowej konstrukcji z profili 60x60 ale tylko dlatego że zostało mi trochę takiego materiału po innej inwestycji i postanowiłem to wykorzystać. Konstrukcją jest obora deskami 2cm. Niedługo będę ocieplał to wełną mineralną i przykrecał kolejną warstwę desek zewnętrznych, tym razem heblowanych z racji tego że zależy mi na estetyce Mam jedno wejście dla kur i drugie dla siebie. Wentylacja na dwóch naprzeciwleglych ścianach w postaci kratek otwieranych lub zamykanych w zależności od potrzeb i jedno duże okno od wschodniej strony. Generalnie Twój pomysł jest ok natomiast co do planów, jeśli nie czujesz się na siłach żeby samemu coś wyrysować, przejrzyj filmiki na YT, napewno znajdziesz informacje które Ci pomogą. Quote
Alex83 Posted March 8, 2022 Report Posted March 8, 2022 Witam planuje budowe kurnika z płyt obornickich(warstwowych) 100 lub 120mm, o wymiarach 6x12m i wysokości min.2.3m z dachem jednospadowym. Grzędy, gniazda z drewna, max dwa okna i narazie jedne drzwi plus wyjście dla kur.Konstrukcja nośna drewniana.Narazie jeden wybieg ok 1200m² gęsta siatka leśna plus siatka na góre. .Co o tym myślicie? Jakie macie sugestie.Czy da się gdzieś znaleść jakieś plany i tp. podobnej inwestycji? Końcowa ilość niosek to 350szt. Quote
Alex83 Posted March 8, 2022 Report Posted March 8, 2022 Planując inwestycję w kierunku rozwoju lub rozbudowy hodowli, zwłaszcza wszelkiego drobiu, warto zasięgnąć informacji u kogoś zaufanego, kto już ma istniejącą fermę, bądź wśród firm zajmujących się kompleksowym wyposażeniem ferm... Znają się na rzeczy, doradzą, przygotują wycenę no i oczywiście podejmą się realizacji. Osobiście polecam Fermo.Pl. Profesjonaliści, dobre i rzetelne wykonanie. Quote
crazy333 Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 Ja mam kurnik zrobiony z płotu betonowego i otynkowanego Ocieplona podbitka watą, z wierzchu styopian i tynk, wszystko sam Quote
czesiek888 Posted March 23, 2022 Report Posted March 23, 2022 Myślę że kurnik 6x12 to już samemu to nie jest hala produkcyjna tylko dla swoich potrzeb ewentualnie lokalna sprzedaż nadprodukcji Quote
crazy333 Posted November 14, 2022 Report Posted November 14, 2022 Z płyty obornickiej to raczej konstrukcja metalowa powinna być. Przelicz sobie bo nie wiem czy kosztowo drewno wyjdzie aż tak tanio Quote
Recommended Posts