Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Dostępne są na rynku tzw. Dobre bakterie doglebowe. Miałyby one zwalczać choroby i produkować nawóz. Myślę oczywiście o gospodarstwie ekologicznym. Czy ktoś z was, może używał takich specyfików?

Posted
bakterie to proces glebotwórczy, stosuje sie tzw. użyzniacze dobierane do upraw w raczej resztek pożniwnych z roślin uorawnych. Srosując bakterie musisz doorowadzić odczyn ph. do lekko zasadowego.Środowisko kwaśne zabija bakterie.
Posted
PH mam 5,5. Już rośnie gryka, którą chciałabym przeorać z takim specyfikiem, czyli w tym roku się nie uda? Drugi problem, to starałabym się dobierać rośliny do obecnego pH, zdaje mi się, że w ogóle większość roślin potrzebuje niższego pH, zwłaszcza mówiąc o owocach. Czy jest sens grzebać przy pH, czy te bakterie byłyby takim cudownym remedium?
Posted
gryka wszędzie urośnie, nawet na ph 4.5 . Natomiat warzywa z kilkoma wyjątkami muszą mieć obojętne i wyżej. Jeśli chcesz zadbać o pole to zaczynasz od wapnowania. póżniej nawożenie obornikiem, bakterie. Wszystko osobno. Jak dasz teraz bakterie to nie zaszkodzi.
Posted
Generalnie część tej ziemi będzie pod sad, a część pod warzywniak. Z warzywami to wapno ok, a ziemię pod sad też powinnam zwapnować? Gdybym teraz to zrobiła to ile czasu wyższe pH by się trzymało?
Posted

wiesz co ? to tak nie działa. Jedni kończą szkoĺy inni całe życie doświadczajà się. Rolnictwo to nie wyjazd na wakacje. Musisz poczytać bo wszystkiego nieda sie zawrzeć w postach.

Bakterie w preparatach urzyźniających nie stosuje się dla produkcji azotu i czegoś tam

Bakterie, które najlepiej rozwijają się w środowisku lekko zasadowym rozkładają resztki organiczne, min. po żniwne i powiększają sorpcje, a znaczy to że zwiększają zakres przyswajania makro i mikroskładników przez rośline uprawną. Jeśli masz kwaśną ziemie, sypiesz azot i fosfor i potas ( NPK) to to azot przemieszcza się w głąb ziemi i jest bezpowrotnie stracony, a fosfor i potas stają się niedostępne. Jak chcesz zastosować bakterie użyźniające to najpierw stwórz im warunki do przeżycia i zrobienia roboty. Odczyn ph spada w związku z urzytkowaniem ziemi - Są rośliny które znoszą odczyn ph 5.5, są rośliny które lubią niskie ph np. leśne.

Jak chcesz zakładać sad to najpierw poczytaj co i gdzie , chodzi o skłon - nasłonecznienie , ew. zastoiska mrozowe, a najważniejszy jest poziom wody gruntowej , są drzewa które muszą mieć wysoko wode, a inne poprostu nie będą rosły

Posted
Z ziemią nie jest tak, że sie uprawia na niej co chce. To ty sie musisz podporządkować do ziemi którą dysponujesz, ewentualnie niejako ją oszukać i stworzyć troche inne warunki dla innych roślin , ale nieda sie nagiąć o 180° Bo nie zmienisz, skaĺy macierzystej, nie zmienisz poziomu wody gruntowej , wysokości , nachylenia do słońca
Posted
W "instrukcji" tych bakterii nie było nic napisane o pH,jedynie, że one same miałyby je lekko podnieść. Mając na myśli rośliny owocowe, które przeważnie lubią kwaśnawe podłoże, spytałam jak długo wapno utrzymuje się w glebie. Bakterie te mają właśnie za zadanie rozkładać masę organiczną, zwiększając przystępność składników dla roślin, mają wypierac patogeny z gleby i uzyźniac ją. Gryka na przeoranie z tymi bakteriami nie jest wakacyjnym wybrykiem. Azot ma być wiązany z powietrza za sprawą bakteri. Poprawić się mają stosunki wodno powietrzne. Spytałam czy ktoś stosował ten specyfik i czy rzeczywiście działa. Teorię już znam, a żadna szkoła nie zastąpi doświadczenia.
Posted
te bakterie mają skumulowac azot (zatrzymać) do wiązania azotu z powietrza musisz skorzystać z innych bakterii i dać im siedlisko. Rozwaga podpowiada, podnieś odczyn Ph, załatw cokolwiek obornika na całą powierzchnie, a dopiero stosuj bakterie. Jak już pisałem stosować możesz kiedy chcesz, ale jest coś takiego jak optymalizacja.
  • 2 weeks later...