Jaga Posted June 24, 2020 Report Posted June 24, 2020 Witam.Dostępne są na rynku tzw. Dobre bakterie doglebowe. Miałyby one zwalczać choroby i produkować nawóz. Myślę oczywiście o gospodarstwie ekologicznym. Czy ktoś z was, może używał takich specyfików? Quote
Vademecum Posted June 24, 2020 Report Posted June 24, 2020 bakterie to proces glebotwórczy, stosuje sie tzw. użyzniacze dobierane do upraw w raczej resztek pożniwnych z roślin uorawnych. Srosując bakterie musisz doorowadzić odczyn ph. do lekko zasadowego.Środowisko kwaśne zabija bakterie. Quote
Jaga Posted June 24, 2020 Author Report Posted June 24, 2020 PH mam 5,5. Już rośnie gryka, którą chciałabym przeorać z takim specyfikiem, czyli w tym roku się nie uda? Drugi problem, to starałabym się dobierać rośliny do obecnego pH, zdaje mi się, że w ogóle większość roślin potrzebuje niższego pH, zwłaszcza mówiąc o owocach. Czy jest sens grzebać przy pH, czy te bakterie byłyby takim cudownym remedium? Quote
Vademecum Posted June 24, 2020 Report Posted June 24, 2020 gryka wszędzie urośnie, nawet na ph 4.5 . Natomiat warzywa z kilkoma wyjątkami muszą mieć obojętne i wyżej. Jeśli chcesz zadbać o pole to zaczynasz od wapnowania. póżniej nawożenie obornikiem, bakterie. Wszystko osobno. Jak dasz teraz bakterie to nie zaszkodzi. Quote
Jaga Posted June 24, 2020 Author Report Posted June 24, 2020 Generalnie część tej ziemi będzie pod sad, a część pod warzywniak. Z warzywami to wapno ok, a ziemię pod sad też powinnam zwapnować? Gdybym teraz to zrobiła to ile czasu wyższe pH by się trzymało? Quote
Jaga Posted June 24, 2020 Author Report Posted June 24, 2020 Obornika nie mam, te bakterie podobno mają produkować azot i coś tam jeszcze. Quote
Vademecum Posted June 24, 2020 Report Posted June 24, 2020 wiesz co ? to tak nie działa. Jedni kończą szkoĺy inni całe życie doświadczajà się. Rolnictwo to nie wyjazd na wakacje. Musisz poczytać bo wszystkiego nieda sie zawrzeć w postach.Bakterie w preparatach urzyźniających nie stosuje się dla produkcji azotu i czegoś tamBakterie, które najlepiej rozwijają się w środowisku lekko zasadowym rozkładają resztki organiczne, min. po żniwne i powiększają sorpcje, a znaczy to że zwiększają zakres przyswajania makro i mikroskładników przez rośline uprawną. Jeśli masz kwaśną ziemie, sypiesz azot i fosfor i potas ( NPK) to to azot przemieszcza się w głąb ziemi i jest bezpowrotnie stracony, a fosfor i potas stają się niedostępne. Jak chcesz zastosować bakterie użyźniające to najpierw stwórz im warunki do przeżycia i zrobienia roboty. Odczyn ph spada w związku z urzytkowaniem ziemi - Są rośliny które znoszą odczyn ph 5.5, są rośliny które lubią niskie ph np. leśne. Jak chcesz zakładać sad to najpierw poczytaj co i gdzie , chodzi o skłon - nasłonecznienie , ew. zastoiska mrozowe, a najważniejszy jest poziom wody gruntowej , są drzewa które muszą mieć wysoko wode, a inne poprostu nie będą rosły Quote
Vademecum Posted June 24, 2020 Report Posted June 24, 2020 Z ziemią nie jest tak, że sie uprawia na niej co chce. To ty sie musisz podporządkować do ziemi którą dysponujesz, ewentualnie niejako ją oszukać i stworzyć troche inne warunki dla innych roślin , ale nieda sie nagiąć o 180° Bo nie zmienisz, skaĺy macierzystej, nie zmienisz poziomu wody gruntowej , wysokości , nachylenia do słońca Quote
Jaga Posted June 24, 2020 Author Report Posted June 24, 2020 W "instrukcji" tych bakterii nie było nic napisane o pH,jedynie, że one same miałyby je lekko podnieść. Mając na myśli rośliny owocowe, które przeważnie lubią kwaśnawe podłoże, spytałam jak długo wapno utrzymuje się w glebie. Bakterie te mają właśnie za zadanie rozkładać masę organiczną, zwiększając przystępność składników dla roślin, mają wypierac patogeny z gleby i uzyźniac ją. Gryka na przeoranie z tymi bakteriami nie jest wakacyjnym wybrykiem. Azot ma być wiązany z powietrza za sprawą bakteri. Poprawić się mają stosunki wodno powietrzne. Spytałam czy ktoś stosował ten specyfik i czy rzeczywiście działa. Teorię już znam, a żadna szkoła nie zastąpi doświadczenia. Quote
Vademecum Posted June 25, 2020 Report Posted June 25, 2020 te bakterie mają skumulowac azot (zatrzymać) do wiązania azotu z powietrza musisz skorzystać z innych bakterii i dać im siedlisko. Rozwaga podpowiada, podnieś odczyn Ph, załatw cokolwiek obornika na całą powierzchnie, a dopiero stosuj bakterie. Jak już pisałem stosować możesz kiedy chcesz, ale jest coś takiego jak optymalizacja. Quote
Jaga Posted June 25, 2020 Author Report Posted June 25, 2020 Może i masz rację z tym pH, ale skąd ja wezmę obornik? W chlewach tego zalega, ale jest chyba starszy ode mnie... Quote
Karola1209 Posted July 4, 2020 Report Posted July 4, 2020 Polecam wapno z bakteriami. Kolega wysypal testowo tonę w tym roku i jest w szoku jaki ma plon. Ja w nastepnym tez sie skusze:https://drplon.pl/produkt/caltech-life/ Quote
Recommended Posts