Dyngole1 Posted June 30, 2020 Report Posted June 30, 2020 Mam małego psa który był spokojny ale zaczął się interesować kurami goni je aż udusi. Posiada obrożę elektryczną żeby nie wchodził do kurnika bo lubił wyjadać jajka. Czy jest jakiś sposób aby założyć kurom nadajnik żeby je też omijał. Po założeniu pętli przed kurnikiem już nie wchodzi.Prosiłbym o jakąś pomoc w tym temacie.Pozdrawiam wszystkich czytelników tego tematu. Quote
Jaga Posted July 1, 2020 Report Posted July 1, 2020 Ile lat ma pies? I czy od małego był z kurami? Quote
Dyngole1 Posted July 1, 2020 Author Report Posted July 1, 2020 Ile lat ma pies? I czy od małego był z kurami?Pies ma 5 miesięcy i od małego był z kurami. Od 2 tygodni jest bez swojego starszego przyjaciela i teraz zaczął interesować się kurami. Quote
Jaga Posted July 1, 2020 Report Posted July 1, 2020 Skoro to szczeniak, to wszystkiego łatwo się nauczy. Trzeba mu poświęcić trochę czasu, przynajmniej 2x15min dziennie na tresurę. Najlepiej bez smakołyków, aby powstała dobra więź, ale na początek mogą być. Najlepsza nagroda dla psa jest "radosne - dobry pies" i rzucenie patyka. Nie można psa karcić, bo pomiesza mu się w głowie. Pies ma wrodzony instynkt gończy, trzeba mu rzucać patyka lub piłeczkę. Jest młody i pełny energi, będzie spokojniejszy jak się porządnie wybiega, a komend zostaw i nie rusz trzeba psa uczyć w miejscu gdzie nic go nie rozprasza. Powinna do tego celu posłużyć np. zwykła zwinięta kartka. Czyli najpierw nauka komendy, potem po porządnym wybieganiu idziemy do kur i dalej psa uczymy, może być ze smakołykiem. 1 zasada - tylko nagrody i będzie dobrze. Można też psu rozsypać smakołyki w trawę, jak będzie ich szukał straci na to mnóstwo energi i będzie spokojniejszy. maciej54 1 Quote
Jaga Posted July 1, 2020 Report Posted July 1, 2020 Jeszcze jedno, trening nie może być zbyt długi, bo pies się zniechęci. Jak z dziećmi... 15 min jest ok. Quote
Jaga Posted July 1, 2020 Report Posted July 1, 2020 Pomocna będzie też duża kość, której pies nie zgryzie, a będzie miał zajęcie. Quote
Damian1986 Posted July 22, 2020 Report Posted July 22, 2020 Ciekawe, że ze "starszym przyjacielem" nie brał się za kury. Może to kwestia nudy? Pewnie wcześniej bawił się z drugim psem, a teraz po prostu nie ma nic do roboty... Miałem kiedyś owczarka niemieckiego, który gonił i zagryzał wszystkie koty, które znalazły się na jego terenie i niestety nie daliśmy rady go tego oduczyć. Staraliśmy się, poświęcaliśmy na to dużo czasu, ale wszystkie nasze koty uciekły zanim czegokolwiek się nauczył. Jak dla mnie jedynym rozwiązaniem jest porządne ogrodzenie kurnika i wybiegu, żeby pies nie mógł się tam dostać. Quote
kolejarz Posted August 9, 2020 Report Posted August 9, 2020 Dziś kury powinne być odgrodzone siatką i mieć własny wybieg przy kurniku. Chyba, że lubisz mieć kupy na schodach domu i w innych miejscach też. Być może jesteś z tych ludzi co kurom pozwalają wchodzić do domu a to inna rzecz. Quote
Jaga Posted September 7, 2020 Report Posted September 7, 2020 U mnie jest np. ogrodzone podwórko gospodarcze, a dom jest poza tym ogrodzeniem Quote
kaarolek Posted September 27, 2020 Report Posted September 27, 2020 myślę, że sprawdzi się w tej sytuacji siatka plastikowa ogrodzeniowa - ja kupilem tutaj; https://www.sklepogrodniczy.pl/siatki-z-tworzyw-sztucznych/i z czystym sumieniem moge juz polecić Quote
ali Posted September 30, 2020 Report Posted September 30, 2020 Tą siatką to sobie owiń głowę i wzmocnij gipsem. Quote
Vademecum Posted September 30, 2020 Report Posted September 30, 2020 ... a wtedy to kur nie zobaczy Quote
Recommended Posts