Jump to content

Recommended Posts

Posted
Obojętnie czy na wsi czy w mieście ludzie od zawsze mieli problem ze znalezieniem pracy. Krzyku o brak roboty było co niemiara. A ja ze swojego doświadczenia wiem, że najwięcej ofert pracy jest dla sprzedawców. Nawet w kryzysie dużo firm szuka sprzedawców. Jak się dobrze rozejrzeć to każda firma szuka handlowców. Może nie zawsze, ale kilka razy do roku szukają. W firmach ciągle brakuje handlowców. Rozmawiałem z dużą liczbą kierowników i każdy marudził, że największy problem jest z zatrudnieniem sprzedawców. Ja sam od lat pracuję w sprzedaży właśnie mam kontakt z agrobiznesem. Docieram do dużych gospodarstw rolnych, przetwórni owocowo-warzywnych. U nich tez brakuje sprzedawców. Ile razy mi proponowali współpracę, chcieli zatrzymać u siebie. Ale co będę zmieniał jak mi w mojej firmie dobrze. To jasne, że robota w sprzedaży nie jest łatwa, a klienci jeszcze trudniejsi. Dodatkowo kierownictwo chce mieć 100% planów. Z każdej strony trzeba się orientować. Ale da się zrobić. W tym fachu da się zarobić dobrą kasę. A jak ktoś jest dobry to jak w każdym fachu, nie ma obaw o robotę. Oczywiste, że trzeba mieć motywację do darcia trawy. Nie ma nic za darmo. Poza tym znać sprzedawane produkty, profesjonalne techniki sprzedaży i negocjacji. W kontaktach z dużymi klientami to bez negocjacji nawet nie ma co podchodzić bo człowieka zjedzą i jego wróci z zerową marżą. Chyba najlepiej zamówić szefostwo na dobre szkolenie na przykład http://www.cepolska.pl/szkolenia-handlowe-produktow-przemyslowych.html . Ale co by nie mówić, trzeba mieć predyspozycje do pracy ludźmi. Trzeba to czuć. Wiedzieć kiedy i z kim pogadać, uśmiechnąć się do sekretarki, rzucić komplementem i wiedzieć w jakich sprawach trzymać język za zębami. Wiem jak to jest w tym fachu. Ale jak ktoś szuka pracy w sprzedaży to znajdzie i to dobrze płatną. Zachęcam bo daje ona satysfakcję, można być panem na swoim terenie bez szefa nad głową. Polecam i nie ma co się obawiać. Miłego!
Posted
Co z tego jak ludzią nie chce sie pracować, łatwiej dostać ochłap i ponażekać. bo z zaĺożenia nie mam to mi sie należy. Jak ktoś ma głowe i chęć to pracy to na zachodzie zarobi 2 - 4 razy tyle.