Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Koledzy proszę o poradę jaki kombajn lepiej kupić na 7 ha zbóż, Bizon czy Class Matador Gigant?
Budżet jaki mogę przeznaczyć to 10 tyś. Wiem, że nie jest to dużo ale chciałbym aby zwrócił mi się w kilka lat.

W tym budżecie to raczej Class i ogólnie słyszałem, że jest mniej awaryjny i prostszy w budowie.

Zdecydowałem, że muszę coś kupić bo mam już dość "czapkowania" i proszenia prawie na kolanach aby ktoś przyjechał i skosił zboże.

Miałem na weekend obiecane koszenie ale w sobotę rano usłyszałem, że musi skosić najpierw swoje a 7 kolejnych gospodarzy których prosiłem aby mi cokolwiek skosili nie miało czasu a od jednego usłyszałem nawet, że mu się nie chce w taki upał i kurz.

Teraz płakać mi się chce jak patrzę jak drugi dzień pada deszcz w zboże które było suchutkie i gotowe do koszenia.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Posted

Mi kosi Bizon na usługach i malutkie pola kosi bardzo długo i w dodatku nie jest to jakoś dobrze wymłócone. Kosił mi stary Claas mercator i nie dość że szybko to ładnie wyczyścił (pewnie troche uciekło, ale w Bizonie też na pewno), na plus Bizona było że pozbierał zboże które całkowicie leżało na ziemi a Claas nie za bardzo.

Posted

pomyśl kolego nad Class'em może jakiś Mercator się trafi w co szczerze wątpię, ale coś mniejszego na pewno. To czy zboże podniósł z ziemi czy nie to już mim zdaniem bardziej zależy od umiejętności kombajnisty...nie ubliżając nikomu...

Posted

Być może, ale wydaje się że Bizon lepiej opuscza niż Claas, on kombinował opuszczał i niby opuścił ale całkowicie nisko się nie udało a Bizonem to już niemalże ziemie brał.

• 3 weeks later...