miszka Posted August 4, 2020 Report Posted August 4, 2020 Cześć, Koledzy proszę o poradę jaki kombajn lepiej kupić na 7 ha zbóż, Bizon czy Class Matador Gigant?Budżet jaki mogę przeznaczyć to 10 tyś. Wiem, że nie jest to dużo ale chciałbym aby zwrócił mi się w kilka lat. W tym budżecie to raczej Class i ogólnie słyszałem, że jest mniej awaryjny i prostszy w budowie. Zdecydowałem, że muszę coś kupić bo mam już dość "czapkowania" i proszenia prawie na kolanach aby ktoś przyjechał i skosił zboże.Miałem na weekend obiecane koszenie ale w sobotę rano usłyszałem, że musi skosić najpierw swoje a 7 kolejnych gospodarzy których prosiłem aby mi cokolwiek skosili nie miało czasu a od jednego usłyszałem nawet, że mu się nie chce w taki upał i kurz.Teraz płakać mi się chce jak patrzę jak drugi dzień pada deszcz w zboże które było suchutkie i gotowe do koszenia. Z góry dzięki za odpowiedzi. Quote
Camo Posted August 4, 2020 Report Posted August 4, 2020 Mi kosi Bizon na usługach i malutkie pola kosi bardzo długo i w dodatku nie jest to jakoś dobrze wymłócone. Kosił mi stary Claas mercator i nie dość że szybko to ładnie wyczyścił (pewnie troche uciekło, ale w Bizonie też na pewno), na plus Bizona było że pozbierał zboże które całkowicie leżało na ziemi a Claas nie za bardzo. Quote
kubusjettaII Posted August 4, 2020 Report Posted August 4, 2020 pomyśl kolego nad Class'em może jakiś Mercator się trafi w co szczerze wątpię, ale coś mniejszego na pewno. To czy zboże podniósł z ziemi czy nie to już mim zdaniem bardziej zależy od umiejętności kombajnisty...nie ubliżając nikomu... Quote
Camo Posted August 4, 2020 Report Posted August 4, 2020 Być może, ale wydaje się że Bizon lepiej opuscza niż Claas, on kombinował opuszczał i niby opuścił ale całkowicie nisko się nie udało a Bizonem to już niemalże ziemie brał. Quote
Vademecum Posted August 5, 2020 Report Posted August 5, 2020 z dodatkowymi, długimi bagnetami zbierasz wszystko. Za 10 tyś. to ty nic nie kupisz dobrego. Bizona odpuść. Za dyche to tylko problemów sobie ściągniesz na głowe. Quote
miszka Posted August 5, 2020 Author Report Posted August 5, 2020 dzięki za odpowiedzi, decyduję się na Classa Matadora Giganta, w tych pieniądzach mam nadzieję, że uda mi się coś kupić. Quote
Camo Posted August 5, 2020 Report Posted August 5, 2020 No do 10 tyś Mercatora chyba nie kupisz a w Bizona lepiej się raczej nie pakować. Quote
Vademecum Posted August 5, 2020 Report Posted August 5, 2020 mercatora nie kupi , ale matadora tak. ponad 50 lat to dobre jako eksponat, a nie maszyna do pracy Quote
henryk Posted August 22, 2020 Report Posted August 22, 2020 10 tysięcy ,ale czego ?-bo jeśli masz na myśli złotych to marnie to widzę,chyba że 10 000euro. Quote
miszka Posted August 30, 2020 Author Report Posted August 30, 2020 Kupiłem classa Matadora i już pierwsze żniwa za mną. Oczywiście jest parę drobnych rzeczy do poprawy ale tragedii nie ma. Camo 1 Quote
Recommended Posts