Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć.

Jestem tutaj nowy :).

Ostatnio jestem też szczęśliwym posiadaczem owiec.Zakupiłem chyba najlepiej jak to możliwe na początek bo tryka i dwie owce wrzosówki.Moja wiedza na temat hodowli owiec opierała się tylko i wyłącznie na radach i info. od  starszych ludzi których znam i którzy kiladziesiąt w sumie lat temu owce hodowali,wiem że taka wiedza będzie niedostateczna i prymitywna.

Chciałbym dlatego dowiedzieć się tego czego powininem.

Nie planuje jakieś hodowli na dużą skale-myślę że z 10sztuk matek będzię wystarczająca-na własne potrzeby i  troche na jakieś wyroby itp.

Jak jest z żywieniem?-u mnie owce niestety nie mają możliwości jakichś areałów,mają wybieg na którym siedzą  przez dzień a gdy mam czas i wiem że przypilnuje to chodzą wolno po łące.Jak jest z owsem dla takich owiec?,czy duża jego ilość faktycznie może zaszkodzić?,co prócz siana i owsa mogą dostawać?,na pewno zaopatrze się w krede pastewną.Jak jest z kiszonkami?,inne zboża w jakich ilościach wchodza w gre?,warzywa okopowe surowe?.

Ile razy do roku strzyżenie?i w jakim wieku pierwsze?,w jakim wieku wrzosówka może zajść po raz pierwszy?,ile m2 na 10sztuk musi miec pomieszczenie?

• 2 weeks later...