s.patryk2 Posted August 9, 2020 Report Posted August 9, 2020 Cześć.Jestem tutaj nowy .Ostatnio jestem też szczęśliwym posiadaczem owiec.Zakupiłem chyba najlepiej jak to możliwe na początek bo tryka i dwie owce wrzosówki.Moja wiedza na temat hodowli owiec opierała się tylko i wyłącznie na radach i info. od starszych ludzi których znam i którzy kiladziesiąt w sumie lat temu owce hodowali,wiem że taka wiedza będzie niedostateczna i prymitywna.Chciałbym dlatego dowiedzieć się tego czego powininem. Nie planuje jakieś hodowli na dużą skale-myślę że z 10sztuk matek będzię wystarczająca-na własne potrzeby i troche na jakieś wyroby itp.Jak jest z żywieniem?-u mnie owce niestety nie mają możliwości jakichś areałów,mają wybieg na którym siedzą przez dzień a gdy mam czas i wiem że przypilnuje to chodzą wolno po łące.Jak jest z owsem dla takich owiec?,czy duża jego ilość faktycznie może zaszkodzić?,co prócz siana i owsa mogą dostawać?,na pewno zaopatrze się w krede pastewną.Jak jest z kiszonkami?,inne zboża w jakich ilościach wchodza w gre?,warzywa okopowe surowe?.Ile razy do roku strzyżenie?i w jakim wieku pierwsze?,w jakim wieku wrzosówka może zajść po raz pierwszy?,ile m2 na 10sztuk musi miec pomieszczenie? Quote
Damian1986 Posted August 17, 2020 Report Posted August 17, 2020 Cześć, osobiście polecam zapoznać się z literaturą, dzięki której poznasz najważniejsze informacje związane z hodowlą owiec. Np. taka oto pozycja na Allegro: Użytkowanie owiec. Patrząc na spis treści masz praktycznie wszystkie wiadomości w jednym miejscu, a wydatek niewielki Quote
Recommended Posts