Maciek000 Posted September 1, 2020 Report Posted September 1, 2020 Dzień dobry. Nie znam się na rolnictwie ani na maszynach. Tata chce sprzedać c328 i kupić jakiś zarejestrowany traktor. Przypuszczam że c360. Chcieli byśmy coś mu dołożyć i by kupił coś lepszego. Mamy półtora hektara i hektar lasu. Tak by się przydał do drobnych prac w lesie i dla prac w polu. Co polecacie najlepiej do 30tys? max40tys. Jeśli macie pisać żebym poszukal w Google lub że jestem noobem to proszę od razu skasować ten post. Liczę na pomoc bo się nie znam na tym w ogóle chciał bym tylko pomoc w spełnieniu marzenia. Pozdrawiam Quote
Camo Posted September 1, 2020 Report Posted September 1, 2020 Jak nie chcesz powiększać gospodarstwa to poszukaj jakiegoś Zetora jak chcesz coś lepszego niż złoma 60.Zetor 7211 w tej cenie kupisz, a jak do lasu to może i 7245 lub 5245https://www.olx.pl/oferta/zetor-7211-CID757-IDGlJTe.html#f5d7bc2dd5https://www.olx.pl/oferta/zetor-5245-CID757-IDGlnDB.html#620ad6e444https://www.olx.pl/oferta/zetor-7245-maly-przebieg-CID757-IDGg5oq.html#7ce90c1e1b ten 92 rok jeżeli faktycznie to chyba jeden z młodszych. Z Zetorem jeszcze do czynienia nie miałem ale podobno dużo palą, ale 60 też mało nie pali a ten Zetor to zrobi 2x szybciej tą samą pracę, lepiej i pewnie więcej nie spali od 60.Jak byś chciał coś oszczędnego to są jeszcze MF 255/ Ursus 3512 ale to jest słabe i komfort troche lepszy jak w zwykłej 60 a nowsze modele kosztują, a zwykłe też cenowo podobne do tych Zetorów a w lesie ciężko bez napędu i z lekkim ciągnikiem. Quote
Vademecum Posted September 1, 2020 Report Posted September 1, 2020 kolego, twn zetor to prawie jak ursus. Pooglądaj coś na licencji MF , masz wybór 3 albo 4 cylindry , czyli; Mf 255, ursus 3512 czy 3514, lub wersja 4 cylindry to ursus 4512, 4514, 5312, 5314, 6014. Quote
izydor6280 Posted September 2, 2020 Report Posted September 2, 2020 360 sobie daruj, jak już coś z lekkiego ursusa to taką 362 gdzie jest nieco komfortu, albo jakiegoś starszego zetora w stylu 4718, 5611 czy nawet 5011, jest tego masa w ogłoszeniach i w śmiesznej cenie, za resztę lepiej kupić jakieś podstawowe maszyny a nie wykładać 40tys. na ciągnik który przepracuje kilkadziesiąt godzin rocznie Quote
majk44 Posted September 4, 2020 Report Posted September 4, 2020 Zetor ze względu na dużą kabinę nie nadaje się do lasu. Quote
Maciek000 Posted September 5, 2020 Author Report Posted September 5, 2020 Dziękuję bardzo za pomoc. Za tydzień wracam z zagranicy i będę rozmawiał z tatą. Maszyn tata już zakupił bardzo dużo poremontowal pomalowal i mi się przykro na to patrzylo jak jego c328 boksowala i nie mogła wyjechać z małego blota. Dlatego właśnie chce żeby miał jakiś konkretny traktor. Dzięki za napisanie tych różnych modeli to będę miał łatwiej coś poszukać wpisując w wyszukiwarkę np olx. Zdaje sobie sprawę że dobry traktor kosztuje pewnie 200tys ale to wszystko jest po to żeby był zadowolony i miał hobby na starość. Poza tym sam mam nadzieję że kiedyś dokupimy pola i przestanę jeździć za granicę i będziemy na tym choć troszkę zarabiać. Wyślę zdjęcia jak coś kupimy pozdrawiam dzięki. Camo 1 Quote
Vademecum Posted September 5, 2020 Report Posted September 5, 2020 te ursusy o których pisałem są o epokoe do przodu względem zetora. 4512 i 4514 to coś dla ciebie. Są to ciągniki na licencji MF-a. i nie patrz za najtańszym tylko nie zamordowanym. Quote
Camo Posted September 5, 2020 Report Posted September 5, 2020 Te 4512 to pewnie nic nie uciągnie a 4514 też nie ma dobrych opinii, ja bym wolał już brać starszego Zetora niż droższego Ursusa bez większego komfortu pracy. Quote
Vademecum Posted September 5, 2020 Report Posted September 5, 2020 Kolego camo, czy użytkowałeś któregoś z tych ciągników ? Ja użytkowałem 4514 i owszem silnik troche słaby, ale 4512 sobie dobrze radzi. W tych ciągnikach masz silnik perkinsa, który jest niezawodny, oszczędny, łatwy w rozruchu nawet przy - 30 , mały jeden akumulator 12 V łatwa skrzynia i wygodna w obsłudze, super hydraulika, mocny TUZ, zwolnice planetarne. Zetor co ma ? Mocniejszy silnik ? z jeszcze większym apetytem na paliwo. Wyjące zwolnice - choć może w którejś nowszej wersji zaniechali tych wyjących zwolnic, Większa kabina....Nie miaĺem zetora, ale z wyglądu i opini szału niema. Wspomniane przeze mnie ursusy są droższe ale nie za nic. Części porównywalne i dostępne.Patrz na komentarze obustronne.Jak niemasz kasy to szukasz taniego zetora, ale jak szukasz niezawodnego ciągnika to warto zapłacić więcej. Quote
Camo Posted September 6, 2020 Report Posted September 6, 2020 Mam z tych ursusów słabszego 3512 i mimo iż nie psuje się jakoś bardzo często to widząc jego moc, jego konstrukcję i wykończenie bał bym się kupować większego Ursusa z tych serii bo nie wyobrażam sobie użytkować go na większym areale. Quote
Vademecum Posted September 6, 2020 Report Posted September 6, 2020 kolegoa a ten sam silnik montowali do c 360 jako 3 p i ma swoich zwolenników, c 360 a 3512 różni sie tym że c 360 jest cięższy, ma większe opory a jednak ten silnik daje rady. Ja mam na tym silniku MF 255 od roku 1987 i jedynie silnik był robiony, a cała reszta - hamulce, hydraulika nie ruszane od nowości. Całość ma za sobą około 15 000 mth. Nie wyobrażam sobie pewniejszego ciągnika. Perkins z tamtych czasów to jeden z najbardziej udanych silników i oszczędnych. W kombajnach mercedesy nie wytrzymują tyle co perkinsy. Quote
ali Posted September 6, 2020 Report Posted September 6, 2020 Mam z tych ursusów słabszego 3512 i mimo iż nie psuje się jakoś bardzo często to widząc jego moc, jego konstrukcję i wykończenie bał bym się kupować większego Ursusa z tych serii bo nie wyobrażam sobie użytkować go na większym areale.bzdury opowiadasz, chciałeś 47km to masz, konstrukcja tego ciągnika jest bardzo mocna i wytrzymała bo do 90km są te same mosty skrzynie i zwolnice. wykończenie Mf względem licencyjnego ursusa jest trochę lepsze , ale i tym nic nie brakuje . Kolego camo, czy użytkowałeś któregoś z tych ciągników ? Ja użytkowałem 4514 i owszem silnik troche słaby, ale 4512 sobie dobrze radzi. W tych ciągnikach masz silnik perkinsa, który jest niezawodny, oszczędny, łatwy w rozruchu nawet przy - 30 , mały jeden akumulator 12 V łatwa skrzynia i wygodna w obsłudze, super hydraulika, mocny TUZ, zwolnice planetarne. Zetor co ma ? Mocniejszy silnik ? z jeszcze większym apetytem na paliwo. Wyjące zwolnice - choć może w którejś nowszej wersji zaniechali tych wyjących zwolnic, Większa kabina....Nie miaĺem zetora, ale z wyglądu i opini szału niema. Wspomniane przeze mnie ursusy są droższe ale nie za nic. Części porównywalne i dostępne.Patrz na komentarze obustronne.Jak niemasz kasy to szukasz taniego zetora, ale jak szukasz niezawodnego ciągnika to warto zapłacić więcej. i tu się z kolegą całkowicie zgadzam , przewijają mi się te ciągniki i wszystko schodzi od ręki. Gdyby były takie złe to nie łapały by takich cen, mowa o ursus 45xx czy 53xx massey serii 2xx , 3xx czy 6xx choć te są trochę tańsze Quote
Camo Posted September 6, 2020 Report Posted September 6, 2020 może faktycznie, w końcu to prawie MF.Problem jest tylko taki że ten traktor nie chce iść w orce 2 skibowym pługiem a jednak powinien dawać sobie radę lepiej. Quote
ali Posted September 6, 2020 Report Posted September 6, 2020 Mocy mu brakuje czy przyczepności. Quote
Camo Posted September 7, 2020 Report Posted September 7, 2020 Mocy mu brakuje czy przyczepności.kopie się w pługu gdy jest troszkę pod górkę. Wszystko by było ok gdyby jeszcze gaz ręczny trzymał gdy jade na blokadzie bo trzymać go w moim to udręka przy naciąganiu się. Quote
Vademecum Posted September 8, 2020 Report Posted September 8, 2020 jak ci gaz nie trzyma to nie wina ciągnika tylko twoja. U mnie trzyma od nowości 33 lata. Quote
Camo Posted September 8, 2020 Report Posted September 8, 2020 jak ci gaz nie trzyma to nie wina ciągnika tylko twoja. U mnie trzyma od nowości 33 lata.to co trzeba tam zrobić żeby trzymał? Quote
Vademecum Posted September 8, 2020 Report Posted September 8, 2020 nic nie robiłem z tym, nie wiem Quote
kpollec Posted October 14, 2020 Report Posted October 14, 2020 Wrzuć zapytanie na grupę Mój Ursus - tam jest dużo specjalistów:https://www.facebook.com/groups/175128919936749 Quote
Konturr Posted March 15, 2021 Report Posted March 15, 2021 Moje gospodarstwo jest nastawione na produkcję zbóż. Podczas żniw każda minuta dobrej pogody jest na wagę złota. W celu szybkiego dostarczenia zboża do magazynu i punktu skupu kupiłem w firmie https://www.kagro.pl/o-firmiewóz przeładunkowy Fliegl. W bardzo szybkim tempie przeładowuje on zebrane zboże na transport drogowy. Quote
Vademecum Posted March 15, 2021 Report Posted March 15, 2021 i co reklamujesz jakiegoś paścia ? za 100 000 ? Buduje coś podobnego na tandemie po rozrzutniku obornika , kosz poniżej 15 tysięcy Quote
Sołtys Michał Posted March 15, 2021 Report Posted March 15, 2021 Fliegl marka uznana, ale nasze jak Wielton nie odstają. Ale jak znam realia to ten od Fliegla kosztuje sporo. Quote
Recommended Posts