Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kolego, gość pisze jednego posta i zamieszcza link, to nikt poważny jak tylko kolejny śmieciaż tego forum, albo jest dilerem, albo przyd....

Tak Vademecum zorientowałem się, że to reklama. swoją droga tez kombinuje by kupić ciągnik i też się zastanawiam się nad Ursusem 3514 lub 4514. Ciapek rady nie daje, a MF 255 mimo 30 lat daje radę. No, ale on z lepszych materiałów jest zrobiony. 

Posted
Muj ojciec upar sie i kupił nówke 4514 chyba 98, ciągnik fajny, ale po roku rudy szalał. Powiem ci przyczepnoś konkret, ale moc marna, pod góre u mnie na asfalcie na 4 nie wyszedł pusto cza było na 3 zchodzić porażka. w polu tylko jeden bieg praktycznie, w tym samym czasie sąsiad kupił 5314, ale miał problem ze skrzynią ciągle. chyba tylko u niego. Jak nie potrzebujesz przodu napędowego to lepszy będzie 4512, albo 5312. W sumie sam na takiego choruje :) bo mf 255 u mnie zasłaby, ale go tuke. W tym roku zimą wymieniĺem pompe olejową i lipa, dwa tygodnie temu robiłem szlif waĺu i jest o.k. ale wałek rozrządu juź ma luz, nie byĺo czasu robić wszystkiego. Mam swiadomość że motor jest na styk sprawny.
Posted
nie ubieraj sie ponad 2000 rocznika bo to jakieś dziwolągi, a pomyśl o 5314 bo ma turbo i pare koni więcej. Na olx są takie 5312 dwie sztuki ale na drugim końcu polski. Ja bym chciaĺ 5312, ale jak sie trafi hektar ziemi a zanosi się, to znowu ciągnik zostanie w marzeniach :)
Posted

Masz racje, powyżej rocznika 1998 to nie wejdę z powodu finansów. A racje masz bez dwóch zdań. To jest dużo ciekawszy model od 3512,4512, dzięki za informacje. Tez mam w planach jeszcze zakup ziemi. Ale to po hektarze, może dwa i tyle. Dużo innych wydatków. Właściwie to kasę widzę w przelocie... i już jej niema :) 

Posted

Dzięki za cenne rady :), Szerokości :) No z kasą to jest tak, że zawsze jej mało, jakby nie liczyć... A tyle rzeczy potrzebnych do kupienia..., W okolicach Łodzi masz zamglenie. Trzeba uważać, bo pewnie i opady bliżej Bydgoszczy będą. 

Posted
Cos wam się pokręciło .4514 ma 66km a 5314 72km różnią się mocą i hydrauliką bo ten drugi ma dwie pompy. Skrzynie mają takie same. Z turbem były 6014 . Na export jeszcze szły 4514 z oznaczeniem 5514 i te miały72km. Niestety za te egzemplarze trzeba pod 50tyś dać .
Posted
Ew zamiast ursusów mf serii 3xx bo to to samo tylko lepsza kabina i skrzynia synhro z większą ilością biegów lub starszy wół roboczy mf serii 6xx
Posted

Cos wam się pokręciło .4514 ma 66km a 5314 72km różnią się mocą i hydrauliką bo ten drugi ma dwie pompy. Skrzynie mają takie same. Z turbem były 6014 . Na export jeszcze szły 4514 z oznaczeniem 5514 i te miały72km. Niestety za te egzemplarze trzeba pod 50tyś dać .

No nie, o mocy nie pisałem. ta była mi znana, ale 5314 powinnień dać radę na moich pagórkach. 

Posted

Tak już ten system działa, że nikogo na nic nie stać. Z drugiej strony, życie bez dążenia do spełnienia marzeń byłoby puste ;)

Wiesz Wiedżmo, kiedyś działa tak, że kasa była, a towaru do kupienia za niego nie było. To co było na polu jeszcze nie wyrośniete już było sprzedane, cielaka jeszcze nie było, ale cena na niego i sprzedający już był. 

Posted

Mam kombajn MF-a i nie chce maszyny do której cza improwizować z częściami :) i jesz ze przystawke do kuku MFa dramat, nic nie dokupisz, nawet nie dorobisz czasem.

Mądrze piszesz, sam ciągnik to początek drogi inwestycji, trzeba dobierać tak by mieć co podczepić, dorabiać można jak się da w miarę precyzyjnie to zrobić i sensownie, a tak następne wydatki...Dlatego wole kupić cos bardziej popularnego niż luksusowego. Renault ma fajne ciągniki. te sprzed 20-25 lat oczywiście.

Posted

Wlaśnie potęga w tej 3 litròwce, a wrzucili 15 palet :) Autko.delikatnie jedzie, a w t6ch 2.2 czy 2.3 pojemności to stawiasz pięte na gazie i stówki nie przekroczysz , a jeśli to niewiele.

A co dopiero w 2 l, tam 170 KM to na papierze było, reszta koni gdzieś się ukryła, albo na pastwisku została...