Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pompy ciepła, centralne odkurzacze,kominki palone 2 razy do roku,ogromne i drogie drzwi tarasowe,schody na strych za 20 tys.,łazienka w każdym pokoju.....jest mnóstwo takich rzeczy.

Działka, samodzielna praca, dobre ale nie najdroższe materiały, oszczędność na projekcie, łapanie okazji i promocji .

Na pewno dobrze jest zamawiać materiały budowlane i remontowe w sklepach internetowych, jak tutaj:

Bywa o wiele taniej niż w hurtowniach stacjonarnych. 

• 2 months later...
Posted
Nie polecałabym oszczędzać na czymkolwiek, to zawsze prędzej czy później się zemści. Jedyne co, to mniej luksusów i kupić raz, a pożądnie. Na pewno im większy metraż tym drożej, tak wybudować jak i utrzymać i remontować. Zastanowić trzeba się nad ogrzewaniem. Wszystko żerny piec, tzn węgiel / drzewo to dobra opcja, z drugiej strony w gazie wystarczy włączyć enter i można iść w tym czasie zarabiać na ten gaz ;) Dochodzi jeszcze skomplikowanie bryły. Im prostsza tym tańsza, a wszystko co nie typowe, zawsze będzie droższe. Jeśli masz duszę artysty i jesteś typowym indywidualistą to z pewnością odczujesz to w kieszeni. Tak więc, że metraż i jeszcze raz metraż + prosta bryła.
  • 4 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

Na pewno nie warto oszczędzać na fundamentach, tak samo jak na zagęszczeniu gruntu. Więcej o różnych sposobach przygotowania gruntu, na przykład, do czego służą kolumny betonowe, można przeczytać tutaj To jeden z najskuteczniejszych sposobów na umacnianie podłoża.

Posted

co to zaoszczędność, oszczędać na paliwie przez niejeżdżenie ? to jest takie błędne koło popadania w zapaść.

Ja spalam więcej paliwa to mam większe oszczędnośności bo więcej zarabiam.

To jak interpretujesz oszczędzanie to najlepiej uciąć ręke która wydaje kase ?

ale pomijasz najistotniejszą kwestie , że ta ręka zarabia !

Odrąbiesz to niestracisz, ale to połowiczny sukces bo najważniejszy jest przychód.

Ja w zeszłym tygodniu zrobiłem oszczędność życia , niemając kasy kupiłem działke za nie swoje , i to jest oszczędność !

• 7 months later...
Posted

Przede wszystkim duża oszczędność. Mąż dużo zrobił sam od murowania ścianek działowych na poddaszu, rozłożenie kabli, elektryki po gipsowanie docieranie malowanie i kładzenie płytek, paneli....kilkanaście tysięcy w kieszeni i spożytkowanie ich na inne potrzebne rzeczy ;)

Można również zastanowić się nad wynajmem toalety przenośnej na budowę:

Ta firma się tym zajmuje. 

Posted

ale błysk w oszczędności na budowie, inwestycja w kibel :)

Otuż, tak oszczędną budowle robi się jako pierwszą jeszcze przed jej rozpoczęciem. Oszczędność można wygenerować w systemie skandynawskim, mianowicie jako sracz z dwoma dziurami - dwuosobowy.

Moge przesłać fotke na nr. pryw. celem wykonania kopi tak rewolucyjnego wynalazku i oszczędnego.

Pozdrawiam

ps.

Życzę miłego, przyjemnego i tęczowego oszczędzania

• 1 month later...
Posted

Nie robić okien dachowych i balkonów. W garażu nie chciałem tynków tylko wynająłem szalunki ścienne i zrobiłem ściany żelbetowe a na etapie zbrojenia wykonałem instalację elektryczną, wystarczy tylko wywiercić pod puszki w zaznaczonych miejscach.

Zresztą garażu nie musisz wcale stawiać w bryle domu, dobrą opcją jest postawienie takiego blaszaka:

Posted

Tak to prawda - najwięcej zaoszczędzi się na własnej pracy, tym co jest się w stanie samemu zrobić. Wiadomo dachu samemu się nie załozy, ale w dzisiejszych czasach internety i inne pomoce, pomogą jak rozprowadzić przewody elektryczne, poprowadzić hydraulike, a jeśli to nie to przecież pozostaje kładzenie paneli, płytek, malowanie ścian itp, te rzeczy wykończeniowe też kosztują sporo pieniędzy

• 3 months later...
Posted

Pompy ciepła, centralne odkurzacze,kominki palone 2 razy do roku,ogromne i drogie drzwi tarasowe,schody na strych za 20 tys.,łazienka w każdym pokoju.....jest mnóstwo takich rzeczy.

Działka, samodzielna praca, dobre ale nie najdroższe materiały, oszczędność na projekcie, łapanie okazji i promocji .

Na pewno dobrze jest zamawiać materiały budowlane i remontowe w sklepach internetowych, jak tutaj:

Bywa o wiele taniej niż w hurtowniach stacjonarnych. 

Schody na strych za 20 000 zł? Jak ktoś chce zaoszczędzić i tnie koszty przy budowie domu, to można załatwić sprawę za kilkakrotnie mniejsze kwoty. Np. tego typu schody- albo jakiekolwiek inne modułowe, takich konstrukcji jest pełno w internecie.

• 8 months later...
Posted

Wszystko tutaj zalezy od tego jakie mamy umiejętnoiści, co umiemy zrobić sami. Obecnie robocizna jest bardzo droga. Jest wiele tutoriali w sieci, chociażby na youtube. 

Myślę, ze można samodzielnie na pewno zrobić:

ocieplenie

malowanie domu

Może tynki? 

Jeśli szukalibyscie dobrego zestawu narzedzi, które sprawdzą się przy budowie domu, polecam zajrzeć sobie na przykład tutaj.