Jump to content

Recommended Posts

Posted
same sie nauczą, tylko zachowaj odpowiednią wysokość i kąt. Po ka4mieniu na sucho weź przyciśn8j niech sie woda leje jak zobaczy jedna to zacznie sie bawić i pić , później dołàczą pozostaĺe.
Posted
smoczek w automacie to porażka, świnia na suchym nie chyci się ciapy a efekt taki że wywalają albo nie jedzą paszy. Ja smoczki miałem na rórze na ścianie , lekko skierowane do dołu, na wysokości ok. 0.5 metra od ziemi, jak starsze świnie to pasi dać wyżej bo więcej wylewają do kanału. U mnie świnie przechodziły między klatkami wraz ze wzrostem, takźe poidła miały do swojej wielkości.
Posted
W karmnikach skrzynkowych smoczek jest z boku lekko ukośnie w dół. Regulacja ilości wody ustaw na lekko się sączy i niedopuszczyć do gromadzenia się wody w korytku. Tak ustawiony smoczek i dobra pasza to czyste koryto i zdrowy przyrost świń.
  • 3 years later...
Posted

Wiadomo że w automacie paszowy świnia musi tylko ryjem tryknąć żeby woda zaczęła lecieć. U mnie wróciłem do starego systemu, tzn uruchomiłem stare boxy gdzie jest paśnik skrzyniowy i  oddzielnie poidło miskowe. Ale myslę zrobić po prostu smoczek, bo w misce zbiera się ta woda i brud - czasami jak się przyjrzeć to woda w misce żyje swoim życiem. Smoczek może większe straty wody ale higiena większa. Czyli poidło miskowe zastąpie poidłem smoczkowym tak by lepsza bioasekuracja była, i mniejsze problemy chorobowe u świwń. Czy używaliście tych poideł button flow? - najmniejsze straty ale czy sprawność będzie po czasie, warchlaki męczą poidło i męczyć będą. 

https://fermo.pl/hodowla-i-gospodarstwo/poidla/poidla-smoczkowe-dla-swin.html  wybór i ten guziczek też razem ze sprężynką jest mocny,