Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, mam posiane nowe żyto Danko Rubin, siane we wrześniu, liście robią się żółte, nie wiem czy pryskać to na grzyba czy nie, narazie nie da się wjechać w pole, nie dało nawet się opryskać herbicydami bo ciągle pada. Liście mogą żółknąć od wilgoci czy też choroby grzybowe biorą w tym udział, czy jeszcze coś innego?

Posted

niczego nie rób, tymbardziej w życie. Jak nie przezimuje to posiejesz coś innego na wiosne.

Może żółknąć od wilgoci, włośnie zbożowe,

Też zależy czy zółkną od nasady czy od końców, jak ta druga opcja to powinno poradzić sobie

Posted
Żyto żółknie na słabych glebach przeważnie po zbożach mała ilość azotu w glebie. Przykład z poprzednich lat gdzie stosowałem 300 kg polifoski na ha 6%N i 21%N w tym drugim żyto nie zżółkło. Są jeszcze mszyce u nasady liści odgryzające żyłki i unerwienie. Poza tym szukać chorób grzybowych.
Posted
wszystko racja, zakładam, że żyto u kolegi było nawożone. Mszyce też robią złą robote, ale ostatnie 2 tygodnie lało i było chłodno i to może być powód, jak również termin siewu ma znaczenie. Mamy późne zimy i błędem jest siać wcześnie bo rośliny wybują i potrzebują azotu którego niemożna dać na zime. Na pogode niemamy wpływu.
Posted

Pierwszy raz siałem żyto i myślałem że lepiej posiać szybciej. Zasiałem gdzieś 100 kg/ha, jest to stanowisko po pszenżycie i w niektórych miejscach żółknie mocno a jak patrzyłem na pole po jęczmieniu to nie widać aby żółkło. Pada już tak jak napisałeś ze 2 tygodnie i teraz jest kilka dni pogody i nie wiem czy nie było by dobrze opryskać ale jak w sobote ma znowu zacząć padać to chyba jeszcze poczekam bo teraz dużo roboty jest.

Posted

nic nie rób, czym chcesz pryskać ?

Najgorsze stanowisko dla zbóż jest po jęczmieniu, dlatego to nie problem stanowiska. 100 kg żyta na hektar ? to mało, no chyba że hybryda, ale nie warto z tą hybrydą.

Posted

Zwykłe Danko Rubin, siałem tj pisało na etykietach, ono się dobrze rozkrzewia więc powinno być wystarczająco. Mam zamiar na jesieni opryskać na chwasty jeszcze.

Posted
masz rośliny chore, oprysk je dodatkowo osłabi i być może wiosną będziesz musiaĺ posiać coś innego na wiosne. Co do terminu oprysku to ten wiosenny jest najskuteczniejszy i często bywa że po jesiennym trzeba powtarzać oprysk wiosną.
Posted
Odchwaszczanie jesienią jak najbardziej stosować ponieważ chwasty są nosicielami patogenów i osłabiają rośliny uprawne. Jeśli chodzi o uszkodzenia roślin przez mszyce i inne ustroje można stosować herbicydy.