Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ostatnio byłem na targu i widziałem , że jeden sprzedawca- rolnik sprzedawał swoje warzywa jako z gospodarstwa ekologicznego. Zachwalał, że takie zdrowe i że ma certyfikat tylko akurat go nie zabrał, więc rzecz jasna nie mógł pokazać. Ale co ciekawe miał chyba najdroższy stragan na całym targowisku a itak u niego była spora kolejka.

Czy wiecie coś na temat upraw ekologicznych? Czy taki certyfikat można wogóle zdobyć i co on daje?

Jego produkty wyglądały raczej normalnie, przeciętnie więc nie wiem czy to facet taki chwyt marketingowy zrobił czy faktycznie coś w tym jest. Do tej pory słyszałem o produktah uprawianych ekologicznie tylko w telewizji.

Posted

Tak, tez o tym słyszał i nawet już się za tym rozgladałem. Jest kilka warinków które trzeba spełnić, ale głównie to po urzedach połazić i papierków nazbierać.

Zacznij od Wojewódzkiego Inspektora Jakości Artykułów Rolnospozywczych.

Ale tak szczerze to wydaje mi się ze ten na tym targu to akurat poprostu miał dobrą gadkę i dlatego dobrze mu szła sprzedaż.

• 1 month later...
Posted

Znalazłem artykuł co trzeba po kolei zrobić, aby uzyskać status gospodarstwa ekologicznego : ppr.pl/dzial-jak-uzyskac-status-gospodarstwa-ekologicznego-3103.php

• 1 year later...
Posted

Kilka uwag:

jak by ten sprzedawca miał certyfikat to z pewnością by się nim chwalił na prawo i lewo a przynajmniej miał by dużą tabliczkę ze wspólnotowym logiem rolnictwa ekologicznego ( na zielonym tle biały listek którego kontury tworzą gwiazdki) oraz nazwy jednostki certyfikującej np PL-EKO-09 ( to jest centrum jakości AgroEko sp. z o.o.).

Pomyślmy logicznie- jeśli mam coś co uwiarygadnia mnie jako sprzedawcę ekologicznego to nie zostawiam tego w domu hehehe W domu to ja mam słonia w karafce....

Na przyszłość wystarczy spytać takiego sprzedawce o nazwę jednostki certyfikującej - musi ją znać bo to ona decyduje o tym czy jego produkcja jest ekologiczna czy nie, ma z nią stały kontakt i oni przeprowadzają kontrole w gospodarstwie . Jeśli tego nie zna to ja dla mnie wszystko jasne!

Mój kolega jest doradzą ekologicznym, także jeśli chciałby ktoś sprawdzonych informacji to mogę podesłać kontakt.