Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć tak mnie zastanawia jedna rzecz odnośnie kół w licencyjnych Ursusach, dużo użytkowników np 2812 twierdzi że ten ciagnik lepiej sobie radzi na kołach 28, jest żwawszy, lepiej radzi sobie w polu nie dusi go tak, na kołach 32 za to jest szybszy ale już ciężej ma w pracach polowych.

Tak mnie naszła jedna myśl, ja mam 6824 że skrzynią 12x4 na kołach 420/85R34 i przy tej skrzyni brakuje mi biegów,np. dusi go w orce na 1H i muszę wrzucać pół bieg czyli 1Hlo w innych pracach też no brakuje tego przełożenie, trzeba jeździć na niskich biegach i dużych obrotach zamiast na wyższych biegach i średnich obrotach.

Myślicie że zmiana kół z R34 na R30 pomogłaby jak to w 2812/3512 itd?

Posted

R to jest średnica felgi, a średnica opony moźe być taka sama. Chcesz zyskać moment obrotowy kosztem prędkości, można. Trzeba spełnić 1 warunek, Musisz zachować stosunek obrotów tylnego koła z przednim, albo nie włączać przedniego napędu. Koszt nowych kół będzie bardzo duży.

Teoretycznie możliwe, ale praktycznie niewykonalne.

Posted
musiał byś kupić również do przodu, czyli 4 koła. Średnica felgi niema znaczenia. Znaczenie ma średnica koła. Weź metr czy sznurek i porównaj, im mniejsza średnica tym większy uciąg kosztem prędkości. Dam ci przyklad - koło 18.4 / 85 R 34 ma ten sam obwód co 20.8 / 70 R 38
Posted
Ale po co 4? Na przód już mniejszych nie ma co zakładać, chodzi mi o tył tak jak w 3512 na przodzie ma on cały czas 16 a na tyle się zmienia mogą być 28 lub 32 i tu mnie ciekawi czy to pomoże w moim jak dam na tył koła 30
Posted

to musisz mieć również inne na przód i dokładnie zgrane.

I też zmierz obwód koła np. sznurkiem bo to co podajesz 30 - 32 to średnica felgi a więc wewnętrzna opony i ta średnica niema znaczenia, znaczenie ma średnica zewnętrzna koła.

Posted
bo przód i tył muszą mieć tą samą droge toczenia, jeśli zmniejszysz droge toczenia tylnych kół to tosamo musisz zrobić z przednimi - Jeśli tego nie zrobisz to uszkodzisz ciągnik - dokładnie to albo zwolnice, albo most, albo skrzynie.
Posted

R to jest średnica felgi

R to oznaczenie opony o konstrukcji radialnej, średnica podana jest liczbą w calach

nie chce zmieniać przodu to niech nie zmienia, może po fakcie zmądrzeje, jak wtedy gdy zmniejszył ciśnienie w oponie by poprawić uciąg, tylko zapomniał że nie ma michelina a jakieś wyrób oponopodobny typu petlas  :lol:

Posted
@izydor6280 można obniżać ciśnienie, wręcz regulacja ciśnienia w zależności do poszczególnych prac polowych jest wskazana, mi ściągnęło się prawe koło przy wyciąganiu, zrobiliśmy błąd ponieważ miałem ciężki pług zaczepiony a wyciągaliśmy w bok i dlatego ściągnęła się opona- tak to był nasz błąd ale nie ma człowieka który się nie myli, jak ty się nie mylisz i nie popełniasz błędów to zazdroszczę serio.
Posted

@izydor6280 można obniżać ciśnienie, wręcz regulacja ciśnienia w zależności do poszczególnych prac polowych jest wskazana, mi ściągnęło się prawe koło przy wyciąganiu, zrobiliśmy błąd ponieważ miałem ciężki pług zaczepiony a wyciągaliśmy w bok i dlatego ściągnęła się opona- tak to był nasz błąd ale nie ma człowieka który się nie myli, jak ty się nie mylisz i nie popełniasz błędów to zazdroszczę serio.

ciśnienie wypadało by dobierać do obciążenia a nie wykonywanej pracy

• 5 months later...
Posted

Odświeżam temat odnośnie opon.

Piszecie ze "popsuje" ciągnik bo przod się nie zgra z tyłem, to czemu w MF 365 też że skrzynia 12x4 są na tyle koła 16.9R30 a na przodzie 320/80R24? Przecież to to samo co Ursus

Posted

fergusonów była cała masa w różnych zakładach produkowanych i nie jest tak , że mają idealnie te same tryby jak w ursusach produkowanych przez dziesiątki lat takich samych.Pewnie nie wiesz , że nawet wymiar profilu opony ma znaczenie bo zmienia się droga toczenia a o nią chodzi.

Od tego są tabele. Widziałem mf 698 na 4.takich samych kołach , zbudowanego specjalnie do opryskiwacza.

Posted

też podajesz 16.9 R 30 a jaki profil ? to jest ważne

to nie oznaczenia metryczne że będziesz miał podany profil opony, przy calowych zawsze jest pełny, czyli 85 jak dobrze pamiętam

Posted

tak czy owak założyciel wątku chce na siłe skasować ciągnik.

Dzięki kolego za informacje , bo nieraz zastanawiałem sie co jest z tym profilem kiedy go niema w rozmiarówce. Teraz jest to jasne :)

Posted

Jeżeli nie ma profilu podanego to jest 80. Np oznaczenie. Np oznaczenie 12,4/80R28 jest równoważne oznaczeniu 12,4R28, ale oznaczenie 12,4R28 określa ten sam rozmiar co 12,4-28. Znak "-" oznacza, że opona jest diagonalna.

Pozdrawiam!

Posted

.

Odświeżam temat odnośnie opon.

Piszecie ze "popsuje" ciągnik bo przod się nie zgra z tyłem, to czemu w MF 365 też że skrzynia 12x4 są na tyle koła 16.9R30 a na przodzie 320/80R24? Przecież to to samo co Ursus

Tył wychodzil na 30 i 34 cale .różniły się ilością zębów na ataku i kole talerzowym .policzę czy na zwolnicy jest tyle samo zębów i dam znać.