Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć tak mnie zastanawia jedna rzecz odnośnie kół w licencyjnych Ursusach, dużo użytkowników np 2812 twierdzi że ten ciagnik lepiej sobie radzi na kołach 28, jest żwawszy, lepiej radzi sobie w polu nie dusi go tak, na kołach 32 za to jest szybszy ale już ciężej ma w pracach polowych.

Tak mnie naszła jedna myśl, ja mam 6824 że skrzynią 12x4 na kołach 420/85R34 i przy tej skrzyni brakuje mi biegów,np. dusi go w orce na 1H i muszę wrzucać pół bieg czyli 1Hlo w innych pracach też no brakuje tego przełożenie, trzeba jeździć na niskich biegach i dużych obrotach zamiast na wyższych biegach i średnich obrotach.

Myślicie że zmiana kół z R34 na R30 pomogłaby jak to w 2812/3512 itd?

Posted

R to jest średnica felgi, a średnica opony moźe być taka sama. Chcesz zyskać moment obrotowy kosztem prędkości, można. Trzeba spełnić 1 warunek, Musisz zachować stosunek obrotów tylnego koła z przednim, albo nie włączać przedniego napędu. Koszt nowych kół będzie bardzo duży.

Teoretycznie możliwe, ale praktycznie niewykonalne.

Posted
musiał byś kupić również do przodu, czyli 4 koła. Średnica felgi niema znaczenia. Znaczenie ma średnica koła. Weź metr czy sznurek i porównaj, im mniejsza średnica tym większy uciąg kosztem prędkości. Dam ci przyklad - koło 18.4 / 85 R 34 ma ten sam obwód co 20.8 / 70 R 38
Posted
Ale po co 4? Na przód już mniejszych nie ma co zakładać, chodzi mi o tył tak jak w 3512 na przodzie ma on cały czas 16 a na tyle się zmienia mogą być 28 lub 32 i tu mnie ciekawi czy to pomoże w moim jak dam na tył koła 30
Posted

to musisz mieć również inne na przód i dokładnie zgrane.

I też zmierz obwód koła np. sznurkiem bo to co podajesz 30 - 32 to średnica felgi a więc wewnętrzna opony i ta średnica niema znaczenia, znaczenie ma średnica zewnętrzna koła.

Posted
bo przód i tył muszą mieć tą samą droge toczenia, jeśli zmniejszysz droge toczenia tylnych kół to tosamo musisz zrobić z przednimi - Jeśli tego nie zrobisz to uszkodzisz ciągnik - dokładnie to albo zwolnice, albo most, albo skrzynie.
Posted

R to jest średnica felgi

R to oznaczenie opony o konstrukcji radialnej, średnica podana jest liczbą w calach

nie chce zmieniać przodu to niech nie zmienia, może po fakcie zmądrzeje, jak wtedy gdy zmniejszył ciśnienie w oponie by poprawić uciąg, tylko zapomniał że nie ma michelina a jakieś wyrób oponopodobny typu petlas  :lol:

Posted
@izydor6280 można obniżać ciśnienie, wręcz regulacja ciśnienia w zależności do poszczególnych prac polowych jest wskazana, mi ściągnęło się prawe koło przy wyciąganiu, zrobiliśmy błąd ponieważ miałem ciężki pług zaczepiony a wyciągaliśmy w bok i dlatego ściągnęła się opona- tak to był nasz błąd ale nie ma człowieka który się nie myli, jak ty się nie mylisz i nie popełniasz błędów to zazdroszczę serio.
Posted

@izydor6280 można obniżać ciśnienie, wręcz regulacja ciśnienia w zależności do poszczególnych prac polowych jest wskazana, mi ściągnęło się prawe koło przy wyciąganiu, zrobiliśmy błąd ponieważ miałem ciężki pług zaczepiony a wyciągaliśmy w bok i dlatego ściągnęła się opona- tak to był nasz błąd ale nie ma człowieka który się nie myli, jak ty się nie mylisz i nie popełniasz błędów to zazdroszczę serio.

ciśnienie wypadało by dobierać do obciążenia a nie wykonywanej pracy

• 5 months later...
Posted

Odświeżam temat odnośnie opon.

Piszecie ze "popsuje" ciągnik bo przod się nie zgra z tyłem, to czemu w MF 365 też że skrzynia 12x4 są na tyle koła 16.9R30 a na przodzie 320/80R24? Przecież to to samo co Ursus

Posted

fergusonów była cała masa w różnych zakładach produkowanych i nie jest tak , że mają idealnie te same tryby jak w ursusach produkowanych przez dziesiątki lat takich samych.Pewnie nie wiesz , że nawet wymiar profilu opony ma znaczenie bo zmienia się droga toczenia a o nią chodzi.

Od tego są tabele. Widziałem mf 698 na 4.takich samych kołach , zbudowanego specjalnie do opryskiwacza.

Posted

tak czy owak założyciel wątku chce na siłe skasować ciągnik.

Dzięki kolego za informacje , bo nieraz zastanawiałem sie co jest z tym profilem kiedy go niema w rozmiarówce. Teraz jest to jasne :)

Posted

Jeżeli nie ma profilu podanego to jest 80. Np oznaczenie. Np oznaczenie 12,4/80R28 jest równoważne oznaczeniu 12,4R28, ale oznaczenie 12,4R28 określa ten sam rozmiar co 12,4-28. Znak "-" oznacza, że opona jest diagonalna.

Pozdrawiam!

Posted

.

Odświeżam temat odnośnie opon.

Piszecie ze "popsuje" ciągnik bo przod się nie zgra z tyłem, to czemu w MF 365 też że skrzynia 12x4 są na tyle koła 16.9R30 a na przodzie 320/80R24? Przecież to to samo co Ursus

Tył wychodzil na 30 i 34 cale .różniły się ilością zębów na ataku i kole talerzowym .policzę czy na zwolnicy jest tyle samo zębów i dam znać.