Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć mam taki mały problem, w 5714 coś się dzieje z podnośnikiem otóż niby podnosi, najcieższa rzecz jaką mam to talerzówka 600kg daje rade, dziś miałem z pługiem problem 4 skiby i czasem ma problem wyrwać go z ziemi tylko muszę cofać a jak oblepi się ziemią to czasami nie daje rady podnieść normalnie tylko gazować muszę. Pług mam o wadze 400kg rozumiem że jest daleko odsuniety ale mam 2 siłowniki wspomagające i wg instrukcji udzwig to 3200kg więc powinien dawać radę bez problemów.

Dobra ale ostatnia najdziwniejsza rzecz uniesiony podnośnik jak jest w górze podchodzę na koniec i rękoma ściągam pług na ziemię a jak puszcze to podnosi się do góry z powrotem... Nie wiem albo ja mam naprawdę nadludzką siłę albo coś jest nie tak tylko co?

Posted
poziom oleju ? Posłuchaj przepływającego oleju. Albon pompa daje ciśnienie na rozdzielacz i ucieka, albo pompa nie daje ciśnienia. W takim przypadku zmierz ciśnienie na pompie. Jak niemasz czym to wymień pompe na nową. Powinno wrócić do normy ale nie na 100 % Może być rozdzielacz wypracowany.
Posted
Oleju jest prawie pod górna kreskę, pompa chyba jest dobra ciągnik ma jeszcze tura i tur podnosi każdy ciężar nawet paletę z cementem. Dodam że jak połączę wydatki pomp wtedy nie można używać podnośnika i pług jest w górze to nie opadnie nawet jak 3 osoby na nim staną
Posted

Masz rozwaloną gumę czujnika górnego. To ta która była na plecaku na cięgle do mocowania łącznika górnego TUZ. Napchał się tam brud i nie przesuwa się do przodu sprężyna. Jak będziesz rozbierał dokładnie zapisz ilość obrotów śruby regulacyjnej bo do ustawienia potrzebny jest specjalny przyrząd. Jak źle ustawisz "na oko" może być jeszcze gorzej. Na przyszłość dbaj o tę gumę. Pozdrawiam!

Posted

O ile się nie mylę to masz tandem pompę przy rozrządzie a ta napędza hydraulikę zew.i stąd tur dobrze działa

Pompa wewnętrzna jest napędzana z womem na jednym wałku .więc sprawdził bym go pod bciążeniem bo jak ślizga tarcza to pompa też nie daje cisnienia

Posted

Że sprężyna nie jest pęknięta dowodzi test z pomocą podnoszenia. Najlepiej to robić przy zdjętym plecaku. Możesz też zrobić na ciągniku, ale po rozebraniu dopasuj jakiś pręt aby zatkać ten otwór przez który przechodzi popychacz do środka. W przeciwnym razie napchasz rdzy do oleju. Ja użyłem przebijaka do zatkania tego otworu. Ja niestety nie wymierzyłem ustawienia fabrycznego i miałem sporo problemów z ponownym ustawieniem, więc naucz się na mim błędzie. Nic tam nie smaruj bo będzie jeszcze gorzej. Najlepiej wyczyść rdzę i pomaluj jakąś farbą antykorozyjną. Pozdrawiam!

Posted
Siłowa niestety nie działa tak mi się wydaje, bo w C-360 jak wezmę na siłową to widać że podbija pług a tutaj jest po prostu druga dźwignia, tą od pozycyjnej bierze się na podnoszenie i opuszcza się tą od siłowej i ot mi różnica :/ ja jej nie widzę więc chyba siłowa nie działa
Posted

Siłowa nie działa bo zablokowany jest czujnik. W MF w zasadzie nie ma pozycyjnej regulacji takiej jak w C-360. Pozycyjna w MF jest ona realizowana na skrajnym maksymalnym położeniu siłowej. Krótka dźwignia którą nazywasz "od pozycyjnej" w swojej istocie jest ustawieniem maksymalnego podniesienia regulacji siłowej. Stąd zależność regulacji pozycyjnej od czujnika regulacji siłowej. Jak nie działa siłowa to nie działa pozycyjna bo to to samo. Pozdrawiam!

Posted
Łącznik ma przy ciągniku na najnizym otworze żeby najwyżej podnosił i wtedy też ma najwięcej siły by podnieść więc powinno być ok, zaczepiłem z ciekawości talerzówkę która waży 600kg i ją podniósł gdy wszedłem ja (80kg) nie opuścił ale jeszcze wszedł brat (92kg) to niestety opuscił :(
Posted
Ogólnie dodam jeszcze jedną ciekawą rzecz bo to widzę nie o sam ciężar chodzi, jest coś takiego że podniesie pług wejdę na niego to opadnie i nie jest tak że zejdę to zacznie unosić mogę wtedy jedną nogą go trzymać i czuję że chce unieść ale się nie uniesie, mogę troche odpuścić siły to zacznie podnoscić ale jak docisnę to opadnie. Więc tu Chiba nie chodzi o sam ciężar tylko o co?
Posted

Oczywiście że nie o ciężar chodzi bo MF nie ma regulacji pozycyjnej. Chodzi o siłę i reakcję czujnika łącznika górnego, który nabrał do wnętrza brudu i rdzy i wyłącza podnoszenie. Zauważ że teraz on się praktycznie nie wsuwa ani wysuwa przy podnoszeniu/opuszczaniu. Guma jest także bardzo ważna gdyż dźwignia czujnika jest miejscem którym dostaje się woda i bród do oleju. Kanał czujnika jest pochylony do przodu więc woda z brudem idzie do oleju i wraz z olejem do pompy, rozdzielacza i cylindra. Jak wyczyścisz będzie 2-3 cm ruchu. Pozdrawiam!

Posted

Ale zaraz jaki czujnik? On ma EHR Bosh czy mechaniczny podnośnik?

Pierwsze co to zmierz ciśnienie na szybkozłączach jakie daje- od tego trzeba zacząć. Mi się wydaje że to zawór rozdzielczy ale mogę się mylić