nexuu9696 Posted November 15, 2020 Report Posted November 15, 2020 Witam!Wszedłem w program dla małych gospodarstw i planuje zakup nowych maszyn za 48 tyś zł. Popatrzyłem jakie maszyny by mi się przydały i doszedłem do wniosku, że chcę kupić: -Pług (3 skibowy, obracany) - myślałem nad Agromasz POM3 (ok. 15500zł)-Siewnik (2,7m) - myślałem nad Agromasz SR-270 (ok. 19000zł)-Brony (hydraulicznie rozkładane, 5m) -Tur (na mf 255) - myślałem nad Wolmet Tur2b (ok. 5500 zł)-Glebogryzarkę (1,8m) - myślałem nad Strumyk Gryza 1,8m (ok. 4800zł) Tu pojawia się pytanie: Jakiej marki sprzęt wybrać? Proszę o poradę, czy maszyny które wypisałem powyżej będą dobrym wyborem? Ewentualnie jeżeli nie to poprosiłbym o napisanie innej propozycji.Dodam, że wszystkie te maszyny będą ciągane przez Zetora 7211 na ziemiach klasy 5/6. Rocznie będą obrabiać +/- 8ha (oprócz glebogryzarki)Zależy mi, aby zmieścić wszystko w tej cenie.Pozdrawiam oraz z góry dziękuję za wszelkie pomysły i odpowiedzi Quote
ali Posted November 15, 2020 Report Posted November 15, 2020 sory ,ale nie rozumiem pchania 50tyś w 8ha piachów i jeszcze zobowiązania Quote
nexuu9696 Posted November 15, 2020 Author Report Posted November 15, 2020 sory ,ale nie rozumiem pchania 50tyś w 8ha piachów i jeszcze zobowiązaniaW pełni cię rozumiem Tylko że kompletnie nie mam pomysłu w co te pieniądze zainwestować, bo są za małe żeby cokolwiek zrobić. Remontu chlewni nie zrobię bo uciekam od hodowli.A co do zobowiązań to jest ich w sumie brak, bo jedynymi zobowiązaniami jest trzymanie tego sprzętu 5 lat (a tak czy tak w gospodarstwie będę robił aż do emerytury, a to jeszcze trochę czasu) oraz zwiększenie produkcji o 20% (z tym nie ma problemu, ponieważ trudnie się ogrodnictwem i będzie to łatwe do wykonania)Moim zdaniem jedynym sensownym rozwiązaniem jest kupienie maszyn za te pieniądze i sprzedanie tych starych. Zawsze trochę pieniędzy się też odzyska, a nowe usprawnią trochę tą żmudną robotę Quote
kubusjettaII Posted November 26, 2020 Report Posted November 26, 2020 nie wiem dlaczego tylko 48 tys chcesz zainwestować jak masz do wykorzystania całe 60. zobowiązania również masz bo na pewno masz jakiś plan...biznes plan który musiałeś przedstawić na rozwój gospodarstwa...jest jeszcze dochód minimum 25tys z działalności poza rolniczej...a jeszcze minimum posiadania 1ha ale to najmniejszy problem... Quote
Recommended Posts