Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam .Mam pytanie do Was .Czy warto kupić starego poznaniaka bez docisku na łańcuszku .Klasy ziemi u mnie 4,5,6 .Po znajomości za niewielkie pieniądze.Moje pytanie czy zboże po tym siewniku nie będzie leżało na wierzchu.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Posted
te zagarniacze skierowane niemal pionowo do ziemi to robią złą robote, zagarniacze typu nowszego np. amazone takie które są mocno połozone na ziemi sprawdzają się. Można dorobić tyle że dość drogie elementy.
Posted

Ten jest z roku 1982 nie jest zniszczony garażowany wl.Redlice wymieniane były 3 lata temu a pracował na 7 ha Ciężarki na redlicach są i zagarniacz też jest

Jak za tanie pieniądze to bierz i nie obawiaj się ,ja za swojego dałem 1400zł 10 lat temu,450 włożyłem na wymianę redlic ,skrzydełek i rurek ale jestem bardzo zadowolony.

Posted

jak śmieszny $$ i stan dobry to bierz, zrobić docisk to nie problem, wywalić kilka redlic czy rozstawić na 3m, zmienić oryginalny zgarniacz na taki z famarola i po takich tanich zmianach całkiem inna praca maszyną i całkiem inny wygląd pola

grabki-zagarniacze-siewnik-poznaniak-ama

post-564-0-10359900-1605978204_thumb.jpg

Posted
Siewnik przyprowadzony a jedyny mankament którego nie zauważyłem przy zakupie to luz na boki na niektórych redlicach .I teraz moje pytanie czy da się ten luz jakoś zniwelować czy trzeba nowe redlice .założyć .
Posted
Jak luz nie duży to nic się nie dzieje. Za głebokość siania odpowiadają ciężarki i oczywiście gospodarz jak uprawi ziemię .Bardzo ważne są zagarniacze te oryginalne to o d..ę potłuc . Zrób takie jak pokazał Izydor . Żeby dobrze zagarniały to trzeba je obciążać lub zrobić regulację siły docisku na sprężynie. Sam mam nordstena a zagarniacze dorobione na wzór amazone d8 czyli każda para ma swoją sprężynę.
Posted

te stare zagarniacze to wygrzebują ziarno. Koledzy, jak redlica stopkowa ma się zagłębić za kooem ciągnika ? Tylko nie piszczie o spulchniaczach za kołami bo to też porażka.

No widzisz,ja mam spulchniacze za kołem ciągnika i jakoś działa,te spulchniacze dorobiłem z jakichś sprężyn, może od pająka do siana,nie wiem kupiłem w grene,zamontowane są na rurze,mnie więcej tak jak u siewnika Izydora powyżej.

Posted
Ja spulchniacze mam płytko ustawione i tak by redlica nie szła po jego sladzie tylko obok. Po prostu ziarno by wpadywało za głęboko. A tak zagarniacz przykrywa i nie ma nic na wierzchu
Posted

tak, zagarniacz ogarnięty, ale spólchniacze za kołami jak i redlice stopkowe uniemożliwiają wygodną robote, tym bardziej jak sie chce siać kilkadziesiąt ha.

Też zauważyłem ze im szybciej jedziesz z taką redlicą to więcej ziarna na wierzchu.

Posted
Może na piachu prędkość nie wpłyneła by na jakość zasiewu .redlicami stopkowymi. Ale na cięższych ziemiach już tak .i to zależy czy są bryły czy ich nie ma
Posted

I tu się mylisz .mniej roboty z dorobieniem zagarniacza .a po bronach wschody wyglądają jak by pijany siał.jedno ziarno na górze drugie za głęboko trzecie przepchnięte do sąsiada

Brony nawet do uprawy przedsiewnej się nie nadają zwłaszcza na ciężkich ziemiach .to moje zdanie

Posted
Brony to największy oszust uprawy ziemi.Wysuszają ziemie, przenoszą, i zakrywają złą robote.Jak patrze na te ciężkie , gdzie gwoździe mają po 30 cm zastanawiam się poco ? Tym bardziej że mamy problem z wodą.