Paweł1224 Posted November 20, 2020 Report Posted November 20, 2020 Witam .Mam pytanie do Was .Czy warto kupić starego poznaniaka bez docisku na łańcuszku .Klasy ziemi u mnie 4,5,6 .Po znajomości za niewielkie pieniądze.Moje pytanie czy zboże po tym siewniku nie będzie leżało na wierzchu.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Quote
Vademecum Posted November 20, 2020 Report Posted November 20, 2020 to takie byle co, za byle ile , a robota też bylejaka. To tak troche lepiej jak siać rzutowo.Jak niemasz dużo pola to trudno wydać 10 czy 20 tysi na dobry siewnik. Quote
Paweł1224 Posted November 20, 2020 Author Report Posted November 20, 2020 Do tej pory pożyczałem na docisku to było pięknie zagarnięte zboże .Tutaj redlice nie są wydarte i są ciężarki . Właśnie nie wiem jak to będzie zdawać egzamin. Quote
Paweł1224 Posted November 20, 2020 Author Report Posted November 20, 2020 Ewentualnie będę myślał żeby przerobić na docisk o ile da radę Quote
henryk Posted November 20, 2020 Report Posted November 20, 2020 Mam Poznaniaka z 83 r. bez docisku tylko z ciężarkami,redlice zakładałem nowe,jestem bardzo zadowolony,jeśli zagarniacze są to nie widzę problemu,ziemia 4-5 klasa. Quote
Vademecum Posted November 20, 2020 Report Posted November 20, 2020 te zagarniacze skierowane niemal pionowo do ziemi to robią złą robote, zagarniacze typu nowszego np. amazone takie które są mocno połozone na ziemi sprawdzają się. Można dorobić tyle że dość drogie elementy. Quote
Paweł1224 Posted November 20, 2020 Author Report Posted November 20, 2020 Ten jest z roku 1982 nie jest zniszczony garażowany wl.Redlice wymieniane były 3 lata temu a pracował na 7 ha Ciężarki na redlicach są i zagarniacz też jest henryk 1 Quote
Vademecum Posted November 20, 2020 Report Posted November 20, 2020 7 ha to jest niewiele dla siewnika, Jak ktoś nie szanuje to więcej korozja zniszczy niż 7 ha. Quote
henryk Posted November 21, 2020 Report Posted November 21, 2020 Ten jest z roku 1982 nie jest zniszczony garażowany wl.Redlice wymieniane były 3 lata temu a pracował na 7 ha Ciężarki na redlicach są i zagarniacz też jestJak za tanie pieniądze to bierz i nie obawiaj się ,ja za swojego dałem 1400zł 10 lat temu,450 włożyłem na wymianę redlic ,skrzydełek i rurek ale jestem bardzo zadowolony. Quote
izydor6280 Posted November 21, 2020 Report Posted November 21, 2020 jak śmieszny $$ i stan dobry to bierz, zrobić docisk to nie problem, wywalić kilka redlic czy rozstawić na 3m, zmienić oryginalny zgarniacz na taki z famarola i po takich tanich zmianach całkiem inna praca maszyną i całkiem inny wygląd pola henryk 1 Quote
Paweł1224 Posted November 21, 2020 Author Report Posted November 21, 2020 Siewnik przyprowadzony a jedyny mankament którego nie zauważyłem przy zakupie to luz na boki na niektórych redlicach .I teraz moje pytanie czy da się ten luz jakoś zniwelować czy trzeba nowe redlice .założyć . Quote
ali Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Jak luz nie duży to nic się nie dzieje. Za głebokość siania odpowiadają ciężarki i oczywiście gospodarz jak uprawi ziemię .Bardzo ważne są zagarniacze te oryginalne to o d..ę potłuc . Zrób takie jak pokazał Izydor . Żeby dobrze zagarniały to trzeba je obciążać lub zrobić regulację siły docisku na sprężynie. Sam mam nordstena a zagarniacze dorobione na wzór amazone d8 czyli każda para ma swoją sprężynę. henryk 1 Quote
Vademecum Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 te stare zagarniacze to wygrzebują ziarno. Koledzy, jak redlica stopkowa ma się zagłębić za kooem ciągnika ? Tylko nie piszczie o spulchniaczach za kołami bo to też porażka. Quote
henryk Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 te stare zagarniacze to wygrzebują ziarno. Koledzy, jak redlica stopkowa ma się zagłębić za kooem ciągnika ? Tylko nie piszczie o spulchniaczach za kołami bo to też porażka.No widzisz,ja mam spulchniacze za kołem ciągnika i jakoś działa,te spulchniacze dorobiłem z jakichś sprężyn, może od pająka do siana,nie wiem kupiłem w grene,zamontowane są na rurze,mnie więcej tak jak u siewnika Izydora powyżej. Quote
ali Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Ja spulchniacze mam płytko ustawione i tak by redlica nie szła po jego sladzie tylko obok. Po prostu ziarno by wpadywało za głęboko. A tak zagarniacz przykrywa i nie ma nic na wierzchu Quote
Vademecum Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 rozsądne, ale jak w ziemi trafią się resztki pożniwne albo pojedziesz szybciej to lipa... wszystko się ciągnie. Quote
ali Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Sieję c330 na 4tym biegu więc wolno.ciągneło się na prostych zagarniaczach a te tzw.lisie ogony nie zabierają resztek bo się po nich wszystko zsuwa Quote
Vademecum Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 tak, zagarniacz ogarnięty, ale spólchniacze za kołami jak i redlice stopkowe uniemożliwiają wygodną robote, tym bardziej jak sie chce siać kilkadziesiąt ha.Też zauważyłem ze im szybciej jedziesz z taką redlicą to więcej ziarna na wierzchu. Quote
ali Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Może na piachu prędkość nie wpłyneła by na jakość zasiewu .redlicami stopkowymi. Ale na cięższych ziemiach już tak .i to zależy czy są bryły czy ich nie ma Quote
Paweł1224 Posted November 22, 2020 Author Report Posted November 22, 2020 Kolego ciężarki można po 2 sztuki założyć bo jest miejsce a co do zagarnaczy to myślę jak by założyć brony lekkie posiewne coś takiego widziałem u znajomego i zdaje to też egzamin Quote
ali Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 I tu się mylisz .mniej roboty z dorobieniem zagarniacza .a po bronach wschody wyglądają jak by pijany siał.jedno ziarno na górze drugie za głęboko trzecie przepchnięte do sąsiadaBrony nawet do uprawy przedsiewnej się nie nadają zwłaszcza na ciężkich ziemiach .to moje zdanie Quote
Paweł1224 Posted November 22, 2020 Author Report Posted November 22, 2020 A to dobrze wiedzieć .Więc trzeba zrobić zagarniacz Quote
Vademecum Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Brony to największy oszust uprawy ziemi.Wysuszają ziemie, przenoszą, i zakrywają złą robote.Jak patrze na te ciężkie , gdzie gwoździe mają po 30 cm zastanawiam się poco ? Tym bardziej że mamy problem z wodą. Quote
Vademecum Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Zamiast bron za siewnikiem zastosuj wał posiewny dopasowany do ziemi jaką masz. Quote
Paweł1224 Posted November 22, 2020 Author Report Posted November 22, 2020 Nie nie mam.Zrobie taki zagarniacz jak kolega Izydor wyżej wspomnial.I będzie ok Quote
Recommended Posts