Jump to content

Recommended Posts

Posted
Kolego DG osobiście nie zauważylem nic dobrego ze stosowania bron, a tym bardziej tych z gwoździami po 20 i 30 cm. Po agregacie uprawowym z 3 rzędami wałków przekonałem się o tym i wysprzedałem swoje 3 komplety bron. Od roku 2004 moja ziemia nie widziała bron
Posted

Moja widzi kilka razy brony i suszowego nie dostałem. Uznali że u mnie padało. Bronuję oziminy wiosną i jare po wschodach. Oczywiście brony 0,5 kg na ząb. Po zakupie agregatu wycofałem się praktyczne z bron 1,5 kg na ząb. Używam ich tylko wczesną wiosną, ale zębami do góry jako włókę. Choruję na bronę chwastownik. Pozdrawiam!

Posted
Kolego, bronowanie wiosną i po wschodach to jak najbardziej wskazane, ale jeżdżenie bronami przed siewem i po siewie i wielokrotnie to niszczenie struktury i wyprowadzanie wody. Obserwuje takich gospodarzy, niestety.
Posted

Każde bronowanie zatrzymuje wodę w glebie. I tylko do tego służą brony. Decyzja ich użycia musi się na tym opierać. Bronowanie które zostało oparte o inne przesłanki niszczy glebę, jak każda inna uprawka z wyjątkiem orki zimowej. Każda uprawka to decyzja co ważniejsze, straty struktury przez uprawkę czy efekt agrotechniczny. Brony nie służą do wyrównania pola. Oczywiście brony muszą być dobrane do pola i miejsca w zespole uprawek. Ziemniaki bronowałem nawet pięć razy bo to roślina o bardzo dużym zapotrzebowaniu na wodę i aby tę wodę zaoszczędzić bronowałem. Jednak woda w glebie musi mieć się gdzie zatrzymać, 1 g próchnicy zatrzymuje średnio 20 g wody. Jak brak próchnicy w glebie to brony cudu nie zdziałają i ich rola się marginalizuje. Jestem przekonany, że gdyby Twoja decyzja o bronowaniu, Kolego Vademecum, była podejmowana na podstawie przesłanki oszczędzania wody, a samo bronowanie byłoby podporządkowane oszczędzaniu nadal używałbyś bron. Pozdrawiam!

Posted

Bronowanie przerywa kapilary, przez które podsiąka i paruje woda, a więc ta woda zostaje głębiej w glebie. Tylko warstwa powierzchniowa na którą działają brony się wysusza i stąd ten mit że brony wysuszają pole, a to właśnie ta sucha warstwa wodę zatrzymuje. 

Rzeczywiście bronowanie ozimin przynosi takie dobre efekty jak piszą? U mnie w okolicy w życiu nie widziałem żeby ktoś wiosną bronował, nawet w tym roku chciałem spróbować na życie, zrezygnowałem

Posted

Ja jak obserwuje to bronowanie wielokrotne , haotyczne to mam obawy co do pożytku z tej uprawy.

Kokego, kiedyś jak nie było herbicydów to bronowanie ozimin wiosną to był bardzo ważny zabieg uprawowy. Bronowanie wiosną ròwnież pobudza do krzewienia, przy słabym przezimowaniu zbóż jest to nawet konieczny zabieg, jednak obawiam się czy masz tak lekkie brony i potrafisz to zrobić.

Posted

Mam stare konne służące kiedyś do drapania w ziemiankach, chyba mają nawet nacisk mniejszy niż 0,5 kg na ząb. Żyto na kiszonkę było bardzo zaatakowane przez pleśń śniegową, ale każdy odradzał żeby to ruszać. Czytałem o tym w jakim terminie i że lekko na skos. Może na wiosnę spróbuje na połowie pola i porównam efekty.

Posted

Pamiętaj tylko że bronując nie wolno się oglądać. Żyto jak i każdą oziminę należy bronować jak najwcześniej, ale przez co najmniej pięć dni nie może być przymrozku. Ja wiosną w życie wsiewałem seradelę siewnikiem. Pozdrawiam!

Posted
Trawie nic nie będzie - chcociaż należało by napisać że jakiś procent uprawianej rośliny zniszczysz ale ogólny efekt będzie na duży plus. Wsiewanie rośliny siewnikiem zrobi podobną robote co brony.
Posted
dawno temu,jak uprawiało sie ziemie w dobrej kulturze z obornikiem, zmianowaniem to było dużo różnych chwastów, dziś przy monokulturze te chwasty w zbożach , uciążliwe czyli owies gĺuchy , miotła zbozowa chwastnica, włośnice nie są tak podatne na zniszczenie przez brony, ale pomyśl o przytulji czepnej, żółtlicy drobnokwiatowej , komosie białej, gwiezdnicy pospolitej - są to chwasty delikatne , rozkrzewione bronowanie je poprostu niszczy. zatrzymuje wode
Posted

Miałem kilka poznaniaków jeśli zakup to na niewielki areał za małe pieniądze. Są maszyny dużo lepsze w porównywalnych cenach w jakich chodzą poznaniaki.