DuzyGrzegorz Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Nie pomyliłeś coś Kolego Vademecum z tymi bronami i wodą?https://www.sodr.pl/informacje-branzowe/index/Bronowanie-jak-po-co-i-kiedy-je-wykonujemy/idn:1396Nie ma innej uprawki niż bronowanie które zapewnia zachowanie wody w glebie. Zaniechanie bronowania jest jedną z trzech głównych przyczyn braku wody dostępnej dla roślin w glebie.Pozdrawiam! henryk 1 Quote
Vademecum Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 lepiejkup taki zagarniacz, albo same elementy. Do mojej hasji jeden drut 70 zł do tego element sprężynujący też 70. Dobry taki zagarniacz dzielony na pół. Dwyczęściowy. Quote
Vademecum Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Kolego DG osobiście nie zauważylem nic dobrego ze stosowania bron, a tym bardziej tych z gwoździami po 20 i 30 cm. Po agregacie uprawowym z 3 rzędami wałków przekonałem się o tym i wysprzedałem swoje 3 komplety bron. Od roku 2004 moja ziemia nie widziała bron Quote
DuzyGrzegorz Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Moja widzi kilka razy brony i suszowego nie dostałem. Uznali że u mnie padało. Bronuję oziminy wiosną i jare po wschodach. Oczywiście brony 0,5 kg na ząb. Po zakupie agregatu wycofałem się praktyczne z bron 1,5 kg na ząb. Używam ich tylko wczesną wiosną, ale zębami do góry jako włókę. Choruję na bronę chwastownik. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Kolego, bronowanie wiosną i po wschodach to jak najbardziej wskazane, ale jeżdżenie bronami przed siewem i po siewie i wielokrotnie to niszczenie struktury i wyprowadzanie wody. Obserwuje takich gospodarzy, niestety. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 22, 2020 Report Posted November 22, 2020 Każde bronowanie zatrzymuje wodę w glebie. I tylko do tego służą brony. Decyzja ich użycia musi się na tym opierać. Bronowanie które zostało oparte o inne przesłanki niszczy glebę, jak każda inna uprawka z wyjątkiem orki zimowej. Każda uprawka to decyzja co ważniejsze, straty struktury przez uprawkę czy efekt agrotechniczny. Brony nie służą do wyrównania pola. Oczywiście brony muszą być dobrane do pola i miejsca w zespole uprawek. Ziemniaki bronowałem nawet pięć razy bo to roślina o bardzo dużym zapotrzebowaniu na wodę i aby tę wodę zaoszczędzić bronowałem. Jednak woda w glebie musi mieć się gdzie zatrzymać, 1 g próchnicy zatrzymuje średnio 20 g wody. Jak brak próchnicy w glebie to brony cudu nie zdziałają i ich rola się marginalizuje. Jestem przekonany, że gdyby Twoja decyzja o bronowaniu, Kolego Vademecum, była podejmowana na podstawie przesłanki oszczędzania wody, a samo bronowanie byłoby podporządkowane oszczędzaniu nadal używałbyś bron. Pozdrawiam! Quote
pawel7991 Posted November 26, 2020 Report Posted November 26, 2020 Bronowanie przerywa kapilary, przez które podsiąka i paruje woda, a więc ta woda zostaje głębiej w glebie. Tylko warstwa powierzchniowa na którą działają brony się wysusza i stąd ten mit że brony wysuszają pole, a to właśnie ta sucha warstwa wodę zatrzymuje. Rzeczywiście bronowanie ozimin przynosi takie dobre efekty jak piszą? U mnie w okolicy w życiu nie widziałem żeby ktoś wiosną bronował, nawet w tym roku chciałem spróbować na życie, zrezygnowałem Quote
Vademecum Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 Ja jak obserwuje to bronowanie wielokrotne , haotyczne to mam obawy co do pożytku z tej uprawy.Kokego, kiedyś jak nie było herbicydów to bronowanie ozimin wiosną to był bardzo ważny zabieg uprawowy. Bronowanie wiosną ròwnież pobudza do krzewienia, przy słabym przezimowaniu zbóż jest to nawet konieczny zabieg, jednak obawiam się czy masz tak lekkie brony i potrafisz to zrobić. Quote
pawel7991 Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 Mam stare konne służące kiedyś do drapania w ziemiankach, chyba mają nawet nacisk mniejszy niż 0,5 kg na ząb. Żyto na kiszonkę było bardzo zaatakowane przez pleśń śniegową, ale każdy odradzał żeby to ruszać. Czytałem o tym w jakim terminie i że lekko na skos. Może na wiosnę spróbuje na połowie pola i porównam efekty. henryk 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 Pamiętaj tylko że bronując nie wolno się oglądać. Żyto jak i każdą oziminę należy bronować jak najwcześniej, ale przez co najmniej pięć dni nie może być przymrozku. Ja wiosną w życie wsiewałem seradelę siewnikiem. Pozdrawiam! Quote
pawel7991 Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 A wiesz jak wygląda sytuacja przy życie z trawą, czy jej to nie zaszkodzi? Jeden kawałek mam czystego, a drugi z wsiewką Quote
Vademecum Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 Trawie nic nie będzie - chcociaż należało by napisać że jakiś procent uprawianej rośliny zniszczysz ale ogólny efekt będzie na duży plus. Wsiewanie rośliny siewnikiem zrobi podobną robote co brony. Quote
Vademecum Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 dawno temu,jak uprawiało sie ziemie w dobrej kulturze z obornikiem, zmianowaniem to było dużo różnych chwastów, dziś przy monokulturze te chwasty w zbożach , uciążliwe czyli owies gĺuchy , miotła zbozowa chwastnica, włośnice nie są tak podatne na zniszczenie przez brony, ale pomyśl o przytulji czepnej, żółtlicy drobnokwiatowej , komosie białej, gwiezdnicy pospolitej - są to chwasty delikatne , rozkrzewione bronowanie je poprostu niszczy. zatrzymuje wode Quote
DuzyGrzegorz Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 A wiesz jak wygląda sytuacja przy życie z trawą, czy jej to nie zaszkodzi? Jeden kawałek mam czystego, a drugi z wsiewką Przeczytaj co napisałem. Całość od początku do końca. Pozdrawiam! Quote
pka93 Posted November 29, 2020 Report Posted November 29, 2020 Miałem kilka poznaniaków jeśli zakup to na niewielki areał za małe pieniądze. Są maszyny dużo lepsze w porównywalnych cenach w jakich chodzą poznaniaki. Quote
Vademecum Posted November 29, 2020 Report Posted November 29, 2020 Wiesz co ? przeczytaj wątek a później komentuj, Quote
Recommended Posts