Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ciekawe, ciekawe...,ale czy takie bezpieczne...czas pokaże... Ja w każdym bądź razie nie mam głowy do takich rzeczy, ale cieszę się, że w Polsce, chociaż elektrowni atomowych nie ma... Za wybuch w czarnobylu jeszcze moje dzieci płacą zdrowiem... Jeśli chodzi o samo co2 z węgla i innych..., człowiek produkuje tego śladowe ilości i choć chciałabym pomieszkac w Krakowie, to jednak SMOK odstrasza...Sama nie wiem, co o tym myśleć. Węgiel się raczej, zwyczajnie nie opłaca, za dużo z nim roboty i w miastach to już problem ze smrodem. Może bardziej powinniśmy pójść w pompy ciepła, źródła geotermalne..., chociaż do ogrzewania, nie wiem.
Posted
Aktualnie, Ziemia jest dosyć ciepła, jak nie najcieplejsza w swojej skali, powoli będziemy teraz zmierzać do epoki lodowej, żeby za ok 6tys lat Ziemia skuła się lodem. Nie cała ;), końca świata nie będzie. Człowiek ma g.... do powiedzenia w tym temacie, czy na ziemi będzie duże stężenie konkretnego gazu itp. itd. Boję się jednak przepowiadanego upadku meteoru, prawdopodobnie na skutek anomali magnetycznych..., w takiej sytuacji wybuchają "wszystkie" wulkany itd. Tego się możemy bać i tego czego uczą w szkołach małych Arabów... ;)
Posted
Nie wiem co Niemcy widzą w tym węglu ( jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o...), ale czy to nie jest trochę bez sensu? Kopać to i kopać i palić i palić... I co z tą kupą popiołu robić. ..
Posted

Pewnie chodzi o miejsca pracy, a lobby jest zbyt silne. Jednak elektrownie jądrowe na kilkadziesiąt lat rozwiązałyby problem . Uważam, że w naszym kraju powinno być kilka małych siłowni jądrowych i nie takich jak za wschodnią granicą, które nie były nastawione na produkcje energi.

Jak już pisałem , matka natura ukryła węgiel w postaci skał, węglowodorów stałych i płynnych pod ziemią by mogĺo się rozwijać obecne życie, a ludzie w przeciągu stu lat niejako przenieśli węgiel z ziemi do atmosfery i tu mamy problem, koleżanko, popiół to znikomy problem. Chaĺdy widzimy, a dwutlenku węgla nie. Na każdym kroku emitujemy węgiel do atmosfery i tego nie zmienimy, możemy to ograniczyć przy pomocy wiedzy, a i energi (czystej) której puki co nie mamy. We francji jest budowany reaktor termojądrowy, co ciekawe niema pewności czy w ogule uzyskamy nadwyżke energii.Jesli pozyskamy energie czystą to będziemy mogli niejako wycofywać dwutlenek węgla z atmosfery.

Poska teraz będzie płacić za emisje sumy, które wywindują nam ceny energi elektrycznej.

Przemysĺ hutniczy czyli stal, cement, itd..

Posted

Tylko w Polsce dochodzi jeszcze jeden problem. Za 9 lat skończy się węgiel w Bełchatowie. To za mało czasu na uruchomienie atomówki. Tylko w programie PiS jest atomówka, więc większości dla tej inwestycji się nie zbuduje. Trzeba likować, czyli zastępować bloki energetyczne o niskiej sprawności, np Konin 29,22%, czy Jaworzno 34,20% takimi jak Opole II, gdzie sprawność wynosi co najmniej 46%. Zastępując stare niesprawne bloki nowymi sprawnymi jesteśmy w stanie zaoszczędzić 23-28% emisji. To większa redukcja niż w przypadku atomówki (12-15%), której koszt byłby zbliżony do wymiany bloków. Pozdrawiam!

Posted

Atomówka w Żarnowcu miała być jeszcze za komuny, ale projekt upadł po Czarnobylu i raczej wątpię żeby kiedykolwiek ją uruchomili. Były też plany skończyć ją do końca 2020 więc jeśli im wierzyć to zapowiada się bardzo pracowity grudzień.

Posted

Nie jest proste z lokalizacją elektrowni atomowej. Jest w Polsce wyznaczone osiem takich lokalizacji, w tym dwie w których prace budowlane się rozpoczęły (zazwyczaj znana jest tylko jedna). Trwają prace nad następnymi lokalizacjami. Podstawowy problem to woda. Blok o mocy 1000 MW potrzebuje przepływu  wody w obiegu chłodzenia 55 - 70  m3/s. W przypadku zamkniętego układu chłodzenia z tzw. mokrą chłodnią kominową o ciągu naturalnym średnio 1 m3/s. Wyparowanie takiej ilości wody go atmosfery to zmiany klimatyczne bardzo niekorzystne dla rolnictwa. Jeżeli będzie jakaś nowa lokalizacja to z całą pewnością ta lokalizacja będzie w środkowym lub dolnym biegu największych polskich  rzek. Międzynarodowe przepisy MAEA powodują, że mniejsze elektrownie stają nierentowne. Również krajowe przepisy dotyczące np. stref bezpieczeństwa wokół instalacji jądrowych powodują, że ze względów ekonomicznych należy się spodziewać w Polsce, podobnie jak to jest na świecie, większych elektrowni atomowych w mniejszej ilości lokalizacji. Pozdrawiam!

Posted

wiadomo, że woda to podstawa i powinno jej być dużo wiecej z uwagi na zmiane w jej środowisku, następnie będą mieszkańcy. Nikt w swojej okolicy nie chce mieć przerobu śmieci, krematorium czy atomu. Jednak atom nie jest taki straszny, a awarie kture znamy powstaĺy z winy człowieka.

Faktem jest , ze niemożemy bezczynnie czekać na nowe źródĺa energi elektrycznej, a energia z wiatru czy słońca nie jest tak zielona jak sie wydaje.

Posted
Wykminiłam. Ludzie za dużo kupują, bo mają za dużo pieniędzy, zostawić im na miskę ryżu to się ogarną z tym konsupcjonizmen :D i prądu tyle nie będzie potrzeba :D śmiechem, żartem... Wszystko jest tak zaprojektowane, żeby jak najszybciej się zepsuło. Trzeba stawiać na solidne polskie firmy.
Posted

Hmmm zacząć rolnictwo od zera? Jak dla mnie to niemożliwe. Za wysokie koszy za niskie zyski. Chociażby zakup ziemi czy sprzętu. To niemożliwy wydatek sięgający bardzo dużych pieniędzy. depositphotos_72233321-stock-illustratio

• 2 weeks later...
Posted

Hmmm zacząć rolnictwo od zera? Jak dla mnie to niemożliwe. Za wysokie koszy za niskie zyski. Chociażby zakup ziemi czy sprzętu. To niemożliwy wydatek sięgający bardzo dużych pieniędzy. depositphotos_72233321-stock-illustratio

Masz racje. No chyba, że spadek duży odziedziczyłes. 

Posted

Atomówka w Żarnowcu miała być jeszcze za komuny, ale projekt upadł po Czarnobylu i raczej wątpię żeby kiedykolwiek ją uruchomili. Były też plany skończyć ją do końca 2020 więc jeśli im wierzyć to zapowiada się bardzo pracowity grudzień.

I następna nad morzem.