Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, zaczynam z uprawą pszenicy, przejąłem 10ha od dziadka... I tu pytanie do wtajemniczonych już szpeców. Na co zwracać uwagę ? Jakie środki ochrony roślin stosujecie ? Jakie nawozy stosujecie i w jakich okresach wegetacji rośliny ? Zdaję sobie sprawę że nie ma możliwości napisania zrób to i to i będzie lux, ale na dobry początek prosiłbym o poradę jakie środki  mógłbym zastosować i w jakich okresach, będę bardzo wdzięczny ! Z góry dzięki, zdrowia !

Posted

Dokładniej... sory za niezbyt precyzyjną poprzednią wypowiedź, czyli tak.. 

-Wapniak koszelowski ecogran 300kg

- Białofoska NPK(S) 7+20+30+2S 300kg

-Fosdar 40% 300kg

W innych przypadkach gdy z badań gleby wynikało że brakuje potasu czy fosforu to rzuciłem 300kg fosdaru lub soli potasowej (60%) 300kg na hektar.

Posted
Takie dawki,.analiza laboratoryjn, pokazują że nawożenie masz w porządku. To ze liście przyfioletowały to nie przez brak PK , azotu pewnie mogłeś dać więcej, ale lepiej jest dać troche zamało niż zaduzo na jesień - są jeszcze mikroelementy, możesz sie pokłusic o szczególową analize ziemi na mikro. Jakby żółkł, albo bielał to byłby powód do zmartwień. Teraz przyszĺy przymrozki, to wszystkie procesy spowolniały. Puki co niemasz się czym przejmować.
Posted
Kolego, rzepak to nie moja bajka. ale skoro jesteś z podkarpackiego to nawiąż współprace z firmą Wia-Lan, oni mają dobrych doradców, na bierząco szkolą się. Mają dobre ceny na środki ochr . rośl, terminy płatności 4 - 5 msc. , jeżdżą w pole -
Posted

no właśnie jakie środki chemiczne ochrony roślin polecacie?  

Ja bym polecił te które są na Twoim polu niezbędne.

Kolego, rzepak to nie moja bajka. ale skoro jesteś z podkarpackiego to nawiąż współprace z firmą Wia-Lan, oni mają dobrych doradców, na bierząco szkolą się. Mają dobre ceny na środki ochr . rośl, terminy płatności 4 - 5 msc. , jeżdżą w pole -

Powszechnie wiadomo, że ci co sprzedają garnki co same gotują, odkurzacze piorące dywany i firany, środki ochrony roślin co cudownie podwajają plon potrafią najlepiej doradzić, choć nigdy nie gotowali, nigdy nie sprzątali czy nigdy nie uprawiali rzepaku.

Do pilnowania kurnika proponuję zatrudnić lisa. Takie usługi świadczone przez psa są po pierwsze droższe, a po drugie lis o wiele więcej wie o kradzieży kur z kurnika.

Pozdrawiam!

P.s.

Przepraszam za sarkazm! Nie miałem zamiaru nikogo wyszydzić czy obrazić. Chciałem tylko przestrzec przed zapraszaniem do domu tych co mają coś do sprzedania i jeszcze doradzają. Coraz więcej jest przypadków naciągnięcia rolników na "korzystne zakupy połączone z doradztwem" nie tylko garnków. Nawet jeżeli starają się działać uczciwie, to zawsze taka współpraca będzie skażona tym, że chcą sprzedać. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam!