Dostanie nowy zacisk wraz z tarczami. Jednak mam pewną wątpliwość do tych śrub. W katalogu śruby zazwyczaj są podawane wraz z ich rozmiarem i klasą twardości, np. "śruba M10x100-5.6". Jest też numer katalogowy. W przypadku tych śrub podane w katalogu jest tylko "śruba". Z rysunku jest odnośnik do dwu pozycji:
9 - śruba nr katalogowy 0086.161.026 - 22 szt.
53 - śruba nr katalogowy 0086.161.027 - 4 szt.
Te cztery sztuki to chyba są te które mocują podporę poduszki kabiny, po dwie z każdej strony. Zastanawia mnie ten brak oznaczenia tych śrub w katalogu. Dokładnie te same nr-y katalogowe tych śrub mają traktory od 385 do 16xx. Czy to przypadkiem nie są jakieś specjalne śruby i nie można ich zastąpić zwykłymi z półki ze sklepu? Z drugiej strony w instrukcji napraw C-385 (str. 85) jest uwaga aby przy montażu dokręcać te śruby momentem 98 - 118 Nm. W suplemencie do tej instrukcji napraw obejmującym traktory 912, 914, 1012, 1014, 1222, 1224 i 1614 na stronie 185 jest uwaga aby przy montażu te śruby dokręcać momentem 100 - 120 Nm. Ja dokręcałem momentem 148 Nm. Zaczyna mieć to sens. Śruby są dokręcana przy zdjętym kole. Po postawieniu traktora na koła występuje dodatkowa siła rozciągająca śruby i wtedy taka śruba pracuje w odpowiednik zakresie swojej sprężystości.
No cóż, kolejna awaria do której sam doprowadziłem. Mam nadzieję, że trwałych szkód nie spowodowałem.
Jakie śruby oryginalnie powinny być, bo chyba zrezygnuję ze szpilek? Jutro pójdę do sklepu z częściami do traktorów i spróbuję wyczuć czy goście się orientują w temacie. Pracowali kiedyś w POM-ie, a teraz prowadzą także serwis traktorów to powinni wiedzieć.
Pozdrawiam!