Ale co one dystansują? Hamulce? W miarę zużycia powierzchni tarczy wewnętrznej przekłada się te podkładki znad tarczy pod spód? Nigdy z tym traktorem nie miałem żadnych problemów, ale chyba się zaczęły. Pozdrawiam!
C-385 - odkręcające się śruby
Napisano 08 grudzień 2020 - 10:48
Napisano 08 grudzień 2020 - 11:28
https://www.agrofoto...go-mostu-c-360/
Napisano 08 grudzień 2020 - 11:31
Te podkładki są w 385, ale w innym miejscu. Pozdrawiam!
Napisano 08 grudzień 2020 - 11:32
Napisano 08 grudzień 2020 - 12:42
Napisano 08 grudzień 2020 - 15:19
Napisano 08 grudzień 2020 - 15:41
No to tak... Wydaje mi się, że one kompensują luz osiowy mechanizmu różnicowego, bądź odległość koła talerzowego do wałka atakującego. Powiedział mąż po namyśle nad schematem. O tym samym chyba była mowa w tej dyskusji, którą dałam w linku. Mierzyć ilość tych podkładek trzeba najprawdopodobniej metoda prób i błędów.
I jeśli już to raczej z dwóch stron.
Napisano 09 grudzień 2020 - 19:01
Kiedyś wszystko było prostsze. Nie nie zawodne, ale prostsze w obsłudze i naprawie.
Napisano 09 grudzień 2020 - 20:32
Im coś bardziej złożone tym bardziej zawodne. I odwrotnie, im coś bardziej proste tym mniej zawodne. Można naprawę wykonać na dwa sposoby. Albo dyletancko, co wiąże się z kolejnymi naprawami, albo zgodnie z wymaganiami, które dają rękojmię, że awaria się nie powtórzy. Moja naprawa nie wynika z błędu konstrukcyjnego czy normalnego zużycia lecz z dyletanckiej poprzedniej naprawy. Gdyby wykonawca tamtej naprawy wykonał ją solidnie to nie musiałbym zmagać się z tą zwolnicą i nie musiałbym ponosić kosztów. Przecież mogłem kupić te dwie brakujące śruby M14x175 za 20 zł i w pięć minut rozwiązać problem (a dokładniej uznać problem za rozwiązany). Jednak z pewnością za pół roku problem by wrócił, a ja dla własnego dobrego samopoczucia opowiadałbym o kiepskiej konstrukcji i kiepskiej jakości części, i że z tego powodu znów się zepsuło. Ja do tego inaczej podszedłem i szukam przyczyny powstania awarii i staram się tę przyczynę usunąć razem z awarią aby mieć dalej niezawodny traktor. Twierdzę, że stare polskie traktory są o wiele bardziej niezawodne niż nowoczesne. Gdyby jeszcze te polskie traktory miały taką samą szansę obsługi i napraw w salonach jak ich zachodni młodsi "koledzy". Nie stać mnie na obsługę traktora w salonie, a jeżeli teraz stać to nie wiem czy będzie mnie stać za rok, ale stać mnie na książkę napraw, jeżeli nie będzie mnie za rok na taką książkę to przecież nie ma znaczenia. A co z tej książki nie rozumiem odwołuję się do zbiorowej mądrości na tym Forum. Może nie mam racji, ale za stary jestem aby się zmienić.
Pozdrawiam!
Napisano 09 grudzień 2020 - 21:12
Dlatego też nie lubie czegoś robić po kimś co niema o tym pojęcia - mechanikiem nie jestem, ale wszystkie maszyny od ponad 20 lat serwisuje sam i nie narzekam na te maszyny, jedynie na nowe części które są wykonane w partacki sposób.
Kolego, jakby u Ciebie byĺy oryginalne śruby to niedoszłoby do tej awarii.
Zdaża sie na tym forum pytanie o maszyne, że coś nie działa, pytasz dlaczego ? użytkownik forum odpowiada bo takie kupiłem - przypuszczam, że cena była niska. A później płacz.
Dziś u mateksa wypatrzem tani opryskiwacz Rau - do remontu, rocznik 2000 za 3700 , darmo.
Pomyślałem, że można by mieć coś na zapas do swojego. Cena za same ramiona. Okazuje się, że maszyna nie do remontu tylko okradzina z kluczowych podzespołów. Ale okazja jest.
Napisano 09 grudzień 2020 - 21:20
Napisano 09 grudzień 2020 - 21:23
Racja Kolego! Dlatego wolę czasami kupić coś w gorszym stanie i zrobić niż kupić coś co jest prosto w pole, a z pola trzeba przywieść.
Z tą jakością części tak jest nie tylko w rolnictwie, ale tylko w rolnictwie jak coś kupuję w "kolorowym pudełku" to nie mam pewności co do jakości. Pozdrawiam!
Napisano 13 grudzień 2020 - 17:34
Wczoraj oddałem śruby do tokarza. Ma przerobić na szpilki obcinając łeb i gwintując gwint M14. Oryginalne jest jedenaście śrub M14x175 i dwie M14x183. Ja śruby kupiłem M16x220 i M16x240. Z tych krótszych odrobinę brakowało na te dłuższe szpilki. Wszystkie kupione śruby są o klasie twardości 10.9. Teraz zastanawiam się nad podkładkami. Chyba powinny być twarde, ale nie znalazłem żadnej informacji co do twardości. Ma ktoś takie informacje jak rozpoznać takie podkładki? Pozdrawiam!
Napisano 13 grudzień 2020 - 18:56
Będzie się kolega przymierzał do regulacji tych podkładek dystansujących? ( nie mylić z podkladkami śrub)
Napisano 14 grudzień 2020 - 16:32
Prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nad tym więcej. Mechanika też nie pytałem. Pozdrawiam!
Napisano 14 styczeń 2021 - 22:50
Dopiero teraz rozebrałem zwolnicę i mam chyba przyczynę. Stanęło łożysko od strony koła i obracało się na wale koła. Wał do wymiany. Musiało sięto dziać już jakiś czas bo wał wytarty bardzo mocno. Pozdrawiam!
Napisano 15 styczeń 2021 - 05:58
Napisano 15 styczeń 2021 - 08:43
Napisano 15 styczeń 2021 - 22:08
Wiem, że są co najmniej trzy wersje. Wał zamawiałem bo sklep w którym się zaopatruję nie prowadzi 385 tylko sprowadzają na życzenie, więc sobie zażyczyłem. A mogłem sprawdzić przyczynę jak zaczął się problem ze śrubami. Śruba wkręcana w wał prawie wypadła, a po gwincie nawet nie było wspomnień. Jest jeszcze jeden problem. Tam są dwie śruby M10x100 którymi się skręca zwolnicę. Jedna ma zerwany gwint. Albo będę musiał przegwintować na M12, albo naprawić ten gwint. Pozdrawiam!
Napisano 16 styczeń 2021 - 08:26
Dwie śruby M 10 o których piszesz służą tylko do montażu zwolnicy, lepiej tego nie rozwiercać na M 12 można sprobować na jednej albo naprawić żeby chociaż troche trzymała
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: C-385, śruby, luz na śrubach
Porozmawiajmy o rolnictwie →
MASZYNY ROLNICZE I URZĄDZENIA →
Zetor 8145, ursus 914, c-385, nie podnosi do końca pod obciążeniem.Napisany przez wrzesnia , 12 mar 2021 zetor, ursus, 914, c 385 i 4 więcej |
|
|
||
Porozmawiajmy o rolnictwie →
MASZYNY ROLNICZE I URZĄDZENIA →
Ustawienie rozrządu C-385Napisany przez matip50 , 19 lut 2019 rozrząd, ursus, c-385 i 1 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych