DuzyGrzegorz Posted November 29, 2020 Report Posted November 29, 2020 Sprzęgło hedera w MF 307 dożyło swoich dni. Dwa lata temu już musiałem podtoczyć piastę aby nie opierało się o obudowę łożyska. znowu doszło do oporu. Mam cztery pomysły na naprawę:1. Dorobić część wewnętrzną. Dużo toczenia i dużo materiału. Koszt samego materiału to ponad 200 zł.2. Zwinąć z blachy nakładkę na sprzęgło.3. Nakleić na powierzchnię sprzęgającą okładziny hamulcowe.4 Napawać zużytą powierzchnię i wyrównać tokarką.Na tym filmie od 2 min 35 sek. jest pokazane to sprzęgło.Próbowałem kupić, ale nowych nie ma, a oferowane używane są w stanie agonalnym. A takie to przecież mam. Ma ktoś jakiś pomysł?Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 29, 2020 Report Posted November 29, 2020 Myślę, że najprostsze rozwiązanie będzie najlepsze - naspawanie. Ale trzeba patrzeć co sie dzieje podczas spawania , może byłoby dobrze rozgrzać gazem - odpuścić bo to jak w temperaturze pracuje to różnie może być. Być może drugi raz podgrzać caĺoś i dooiero spawać, żeby nie pokszywiło. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 29, 2020 Author Report Posted November 29, 2020 To jest żeliwo i dlatego się boję, że w takim przypadku może się zdeformować. Myślałem nad dobraniem czegoś podobnego, ale nic nie znalazłem. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts