Paweł1224 Posted December 1, 2020 Report Posted December 1, 2020 Co myślicie o chodowli świńOpłaca się czy nie bardzo Quote
Vademecum Posted December 1, 2020 Report Posted December 1, 2020 to pytanie to żart ? sie uśmiałem Kolego zorientuj się w jakiej cenie są prosienta i ile dostaniesz za żywiec, albo poubojowo. No chyba że masz jakiś indywidualny zbyt - tysiak za sztuke ? Słyszałem że nawet ktoś chciaĺ dać półtorej tysiaka za ryja 120 kg. Ale jedt takie powiedzenie, nie patrz co mówi, patrz kto mowi. Za prosie dasz 250 zĺ, a za tucznika dostaniesz w granicach 500 zł.Na ile tysięcy sie nastawiasz ? Quote
Paweł1224 Posted December 1, 2020 Author Report Posted December 1, 2020 Myślałem o małych ilościach ok 100 sztuk na rzutZboża trochę jest Ale widzę co kolega pisze to nie opłacalne Quote
Vademecum Posted December 1, 2020 Report Posted December 1, 2020 chowaj 2 sztuki dla siebie. to sie opłaca, wszak tyle zysku co w pysku Quote
Jaga Posted December 1, 2020 Report Posted December 1, 2020 Na stare rasy chyba są lepsze dopłaty, może w tym się zorientuj, ale raczej problem ze zbytem i w ogóle nic się nie opłaca... Quote
Vademecum Posted December 1, 2020 Report Posted December 1, 2020 weź jeszcze pod uwage wymogi, opieka wet. umowa z utylizacją, i obostrzenia w zw. z asf, podwójne ogrodzenia, maty dezynfekcyj. (napisałem dezinformacyjne ,dobre) w naszym kraju to sie opoaca śmiać, bo do produkcji dolożysz. Quote
Paweł1224 Posted December 1, 2020 Author Report Posted December 1, 2020 No racja Przynajmniej wiesz co jesz Quote
Paweł1224 Posted December 1, 2020 Author Report Posted December 1, 2020 Coraz gorzej , niewiadomo na co się nastawić Quote
Vademecum Posted December 1, 2020 Report Posted December 1, 2020 Koleżanko, ja prowadząc chodowle chciałem wziąć złotnicką pstrą pod doplaty za podtrzymanie rodzimej rasy, ale przetwórca zaszczegĺ że nie weźmie ani sztuki, było ograniczenie ilościowe, a potem tyle chętnych było ,że zawęzili region w którym można dostać dopłate do tej rasy. Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Świnki leżą i kwiczą, cenowo, niestety. Quote
Vademecum Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 wczoraj miałem kontakt z gościem z leszna i mówił, że czka już dwa tygodnie na odbiór tucznika , płacą około 3.50 za żywiec Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Obawiam się, że może poczekać jeszcze dłużej. Spokojnie do nowego roku. I to może być jeszcze nie koniec. Quote
Vademecum Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Z wołowiną podobno to samo, poco to robić zachód nas wyżywi zakonserwowanymi odpadami Jaga 1 Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Fakt, sąsiad ma dwa byki i czeka ze sprzedażą bo mówi, że ceny słabe. A byczki tak po 900 kg już mają. Cała ta UE bokiem nam wyjdzie. Jaga 1 Quote
Vademecum Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Nie problem w uni, w naszym rządzie niema gospodarza . W uni każdy rząd walczy o swoich producentów , a w naszym kraju ważniejsze jest obrzucanie błotem i debatowanie do kogo ile sie przykleiło Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 A to prawda, ale tyle do zrobienia jeszcze zostało. Quote
Vademecum Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 tylko drepczemy w miejscu, a bloto tosamo i jakiś cholerny fenomen nic sie nie opłaci. Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 To prawda. Ja tez wrażenie stagnacji. Quote
kolejarz Posted December 31, 2022 Report Posted December 31, 2022 Urzędnicy! zlikwidować strefy z ograniczeniami sprzedaży świń. Wypłacić wyrównanie poniesionych strat wynikłych niskimi cenami świń w strefach czerwonych. Quote
Vademecum Posted December 31, 2022 Report Posted December 31, 2022 gdzieś niedawno czytałem, że od lat rolnik dopłaca 100 zł. do tucznika, i nie w strefach czerwonych.Kolego, kijem Wisły nie zawrócisz, odpuść te świnie bo szkoda życia Quote
Rolnik-tomek Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 Ja to słyszałem ostatnio, że teraz już nie można sobie hodować na wsi świni dla siebie, żeby ją ubić na wesele. To prawda jest? Quote
Vademecum Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 pół prawdy to jest, świnie możesz sobie przerobić wg. uznania, niemożesz tylko ubijać. Quote
JoTeS Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 Ale każdy hodowca wie, ze zdarzają się upadki, a ze świni nie musisz niczego oddawać do utylizacji, nie jak w przypadku przeżuwaczy gdzie trzeba oddawać łeb.Albo zrobić kurs uboju w PIW, a jak nie przeprowadzają to prywatnie koszt 400zł. Quote
kolejarz Posted January 2, 2023 Report Posted January 2, 2023 Przecież rolnicy oczekują likwidacji czerwonych stref w całej polsce a nie regionalnie. Oczekują dopłat do sprzedanych świń zdrowych z stref czerwonych a jest to różnica nawet 1 zł/ kg. Quote
tomcio112 Posted January 13, 2023 Report Posted January 13, 2023 Możesz zarejestrować o 1-2 sztuki mniej, wtedy te zostawione masz dla siebie, wiele osób tak to właśnie robi. Quote
Recommended Posts