rolnik-z-widłami Posted December 12, 2020 Report Posted December 12, 2020 Witam. Problem tkwi w układzie hamulcowym c360 - podczas maksymalnej prędkości po około 10 kilometrach jazdy zaczynają dymić na biało zwolnice. Pierwszy raz się z tym spotykam gdzie to nie jest sprężyna od ręcznego gdyż jest zaczepiona normalnie i pręt od ręcznego całkowicie odkręcony. W czym może być problem..? Traktor hamuje normalnie tak jak powinien i już sam nie wiem co robić..? Rozbierać, odpowietrzać, nowe bębny kupić i szczęki..? Pozdrawiam. Quote
izydor6280 Posted December 12, 2020 Report Posted December 12, 2020 luz między widełkami a pompką jest ?coś było ostatnio robione ? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 12, 2020 Report Posted December 12, 2020 Wg mnie to łożyska. Nie znam pod tym względem tego traktora, ale nie są gdzieś stożkowe za bardzo dociśnięte? Sprawdź w którym miejscu się nagrzewa. Pozdrawiam! Quote
rolnik-z-widłami Posted December 12, 2020 Author Report Posted December 12, 2020 luz między widełkami a pompką jest ?coś było ostatnio robione ?Ciągnik kupiony od kogoś. I mówił facet że był mało używany od 2011r. mówił też że bardzo rzadko było cokolwiek robione bo obrabiał tylko 6 hektarów rocznie. Quote
Vademecum Posted December 12, 2020 Report Posted December 12, 2020 standard, maszyna po kimś i niewiadomo co. Najlepiej rozebrać i zrobić jak ma być, przez długie stanie okoadziny mogĺy spuchnąć, jak jest gdzie to je popuść, nie znam tego ciągnika. Quote
pawel7991 Posted December 12, 2020 Report Posted December 12, 2020 Może tłoczek nie dobijać i okładziny cały czas mają kontakt z bębnem. Tak czy inaczej trzeba zdjąć zwolnice Quote
DuzyGrzegorz Posted December 12, 2020 Report Posted December 12, 2020 Mnie się wydaje, że gdzie indziej jest problem. Dym jest z oleju bo niebieski i idzie ze zwolnic. Gdyby hamulce rozgrzały się tak, że po półosi taka temperatura dotarła do oleju zwolnicy, to hamulce już wcześniej przestałyby istnieć. Pozdrawiam! Quote
rolnik-z-widłami Posted December 13, 2020 Author Report Posted December 13, 2020 Mnie się wydaje, że gdzie indziej jest problem. Dym jest z oleju bo niebieski i idzie ze zwolnic. Gdyby hamulce rozgrzały się tak, że po półosi taka temperatura dotarła do oleju zwolnicy, to hamulce już wcześniej przestałyby istnieć. Pozdrawiam!Dymi na biało nie na niebiesko Quote
Vademecum Posted December 13, 2020 Report Posted December 13, 2020 ustal, czy z ręcznego czy zasadniczych Quote
DuzyGrzegorz Posted December 13, 2020 Report Posted December 13, 2020 Dymi na biało nie na niebieskoCzyli olej w zwolnicy się gotuje. Przyczyna jest w zwolnicy. Podnieś koło. Spróbuj pokręcić nim. Wyczujesz czy tarcie jest w hamulcach czy zwolnicy. Hamulce są za zwolnicą (a zębatki zwolnicy mają minimalny luz) więc jeżeli jest minimalny obrót bez oporu to hamulce są przyczyną, jeżeli łożyska w zwolnicy to tego minimalnego obrotu bez oporu nie będzie. Pozdrawiam! Quote
ali Posted December 13, 2020 Report Posted December 13, 2020 też mi dymiło po dluższej jeżdzie ,w końcu wyrzuciłem taśmy od ręcznego i jest spokój. miałem przerobić na hydrauliczny ręczny ale tak już z 10lat jeżdżę bo brak czasu, ale czasem by się sprzydał chociaż przy zapinaniu maszyn Quote
rolnik-z-widłami Posted December 19, 2020 Author Report Posted December 19, 2020 Czyli olej w zwolnicy się gotuje. Przyczyna jest w zwolnicy. Podnieś koło. Spróbuj pokręcić nim. Wyczujesz czy tarcie jest w hamulcach czy zwolnicy. Hamulce są za zwolnicą (a zębatki zwolnicy mają minimalny luz) więc jeżeli jest minimalny obrót bez oporu to hamulce są przyczyną, jeżeli łożyska w zwolnicy to tego minimalnego obrotu bez oporu nie będzie. Pozdrawiam!Czyli zostało żeby rozebrać... Quote
DuzyGrzegorz Posted December 20, 2020 Report Posted December 20, 2020 Zerknij na te filmiki. Mogą pomóc przy rozbiórce i prawidłowym montażu. Filmy dotyczą C-4011, ale różnice są powiedziane. Sprawdź jeszcze czy pedał hamulca prawidłowo się cofa po naciśnięciu.Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts