Jump to content

Wymiana oleju silnikowego w Waszych ciągnikach - jakie stosujeci i co ile motogodzin?

Recommended Posts

Posted

Pewnie myśli że strasznie zaoszczędzi:) poza tym mi sie wydaje ze taka wymiana i tak będzie do pewnego czasu bo skutek takiej wymiany oleju może być tylko jeden:)

Pozdrawiam

Posted
a niby czemu miało by się coś stać ja też tak robię u mnie kombajn chodzi max 12 h rocznie to co mam wywalić taki olej jak co roku wlewam nowy a ten olej z kombajnu to nawet 100 h nie zrobię ciągnikiem i znowu jest następny . pozdrawiam
Posted

a niby czemu miało by się coś stać ja też tak robię u mnie kombajn chodzi max 12 h rocznie to co mam wywalić taki olej jak co roku wlewam nowy a ten olej z kombajnu to nawet 100 h nie zrobię ciągnikiem i znowu jest następny . pozdrawiam

Chciałem tylko zauważyć że olej z biegiem czasu traci lepkość wiec co za tym idzie gorsze smarowanie

Co innego jak wlewasz nowy olej tylko na żniwa do kombajnu a potem spuszczasz i wlewasz do ciągnika

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
  • 2 years later...
  • 2 months later...
Posted

olej sie wymienia co ile zaleca producent, albo zawsze na wiosne, nawet jak niema wyjechanych tych 200 czy 300 godzin.

Oleje sie stosuje zgodnie z zaleceniami producenta. Stare ursusy mogą chodzić na całej gamie oleji, natomiast jeśli chodzi o nowe to lepiej zalać tym co zaleca producent.

Posted

Do sprzętu rolniczego stosuję też zgodnie z zaleceniami producenta. Wybrałem AGROL STOU 10W30. Silniki, przekładnie, hydraulika, kombajn, wszystko. Samochód diesel leję "czarną jedynkę" 5W50, do benzyniaka podręcznego "złoty Lotos", do terenowego syntetyczny 5W40 różnych firm. Do wspomagania stosuję "czerwony automat" najczęściej polski. Pozdrawiam Forumowiczów!