wiesieki1202 Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 witam wszystkich.interesuje mnie jakich olei uzywacie do silnikow swoich ciagnikow i co ile mtg lub czasu je wymieniacie.z mojego doswiadczenia wiem ze co niektorzy wymieniaja olej dwa razy w roku inni co np 100 mtg a jeszcze inni juz nie pamietaja kiedy go ostatnio wymieniali i tez jeżdżą a jak to jest w waszych traktorkach i jaki olej polecacie? Quote
grzesiek12031980 Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Ja w swoim zetorze 7211 wymieniam olej co 200mtg.Od nowosci ciagnik pracuje na superolu cd. Quote
Kronel Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Zależy do jakiego traktora ja mam ursusa c360, leję olej Turdus ale mineralny 15W40. Jest Gęsty i nie ma żadnych wycieków, kiedyś po remoncie próbowałem półsystetyk ale pojawiły się przecieki. Muszę przyznać, że wymieniam żadku bardziej dolewam Ale znajomi jak mają nowe to leją półsyntetyki i chyba tak jak grzesiek Superol to najpopularniejszy olej. Quote
wiesieki1202 Posted February 15, 2012 Author Report Posted February 15, 2012 ja turdus stosuje i w filtrze odsrodkowym po 100-150 mtg praktycznie zadnych osadow nie bylo wiec zwiekszam przebieg pomiedzy wymianą oleju.nie wiem czy to dobry trop ale jak by nie liczyc to oleje kosztują i caly pic w tym gdzie kączy sie oszczędnosc a zaczyna glupota.tak jak wczesniej pisalem to niektórzy latami oleju nie zmieniaja i maja traktorki w dobrej formie co mnie dziwi nie popieram tego ale tak jest.a moze tylko tak mowią? Quote
*SSaPeRR* Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Władzio T25. od 5 lat Turdus 15W40 co 200-250mtg czyli tak co 5 miesięcy. Olej nie jest czarny, niema tyle osadu w filtrze tak jak po Superol-u CC. Na Turdus-ie trochę są przecieki i ciśnienie oddrobinę mniejsze po rozgrzaniu oleju do 90 stpni C(bynajmniej u mnie) Polecam. Quote
muzyk Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 ZETOR 12145_ Turdus 200-250mtg.Myśle że jest jeden z lepszych olei i to się opłaca. Quote
slawcik Posted February 16, 2012 Report Posted February 16, 2012 Ja polecam Fuchs 200mtg i niewielkie przebarwienie,stosuje też Turdus Quote
Ojciec Posted February 16, 2012 Report Posted February 16, 2012 Turdus co roku w każdym ciągniku mniej więcej 150 mtg Quote
TVR24 Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Zapraszamy do lektury kompendium wiedzy o olejach w rolnictwie : www.tvr24.pl/index.php/wiadomosc-Olej_gotowy_na_kazde_warunki-4372.html Quote
simson54 Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 ja w swojej 30 do silnika standardowo superol a do skrzyni biegów mało się zagląda ale przekładniowy dobry jest hipol do papajka też leje superol pozdrawiam Quote
Przemek15_03 Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 U mnie w silniku w bizonie i ursusach mam turdus, w skrzyniach hipol, a w hydraulice w bizonie lux 10. Natomiast w fergusonie silnik mobil a skrzynia Boxol. Quote
Mikruss Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Massey 675 i fiat 780 silnik Mobil co 200 mth, skrzynia Mobil co 500 MTH Quote
Tofik Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Ja chyba jak większość panów do t-25 do silnika leje superol a w skrzyni mam hipolPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Do kombajnu,do silnika deutz leje mobil delvac a ciągnik w skrzyni mam hipol a do silnika do dokładnie nie pamiętam mam w beczce dawne zapasy pewnie superol Quote
henryk Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 ja w mojej 360 wymieniam raz na 5 lat gdyż mój ciągnik lubi olej jak ja piwo( a lubię),do obrobienia 3ha rocznie zużywam 5l oleju na dolewkę,( natomiast filtr olejowy wymieniam co 2,5 roku) tak więc co roku bez wymiany pół oleju jest nowego,w skrzyni mam hipol od 15 lat ale muszę w tym roku wymienić bo ostatnio podnośnik zrobił mi niezłego psikusa-kto czyta moje wszystkie komentarze wie o co chodzi-pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 To ja w silniku co rok zmieniam około 100mth i filtr oleju też ale skoro tyle ci bierze to zawsze masz świeży olej w skrzyni to i u mnie od lat nie wymieniany ale problemów z podnoszeniem nie mam;] Quote
garzew Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Kurczę, strasznie dużo ci bierze tego oleju, ja na twoim miejscu by zrobił przegląd i coś z tym zrobił, olej też kosztuje Quote
henryk Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 podejrzewam że może pierścienie zgarniające trzeba wymienić ale motor cisnienie ma dobre mocny też dosyć jest pali na dotyk,trochę mi się też nie chce, a na olej nie dużo stracę luzem najtańszy superol 7.50/l-pozdrawiam Quote
Tofik Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Henryku tak sie spytam jak depniesz tej 60tce to wali na czarno? bo jak orałem z teściem na wiosnę to po dniu orki zaczęła mi pomrygiwać kontrolka i jak sie później okazało na wieczór to dolaliśmy mu 5litrów bo silnik zażarł później poszedł w agregat i zeżarł 2litry noi finał był taki że generał był nie unikniony po rozkręceniu silnika okazało sie że z pierścieni nie wiele zostało:) a palił też od tyka Pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 tofikarjus skoro niewiele zostało z pierścieni to sprawdż filtr powietrza czy jest szczelny i na połączeniach gumowych bo jak będzie zasysał kurz to długo nie pochodzi Quote
garzew Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 Właśnie, jeżeli ucieka olej i to w takich ilościach to musi być gdzieś usterka, a jak to będziesz odkładać to prędzej czy później walnie ci coś gorszego Quote
henryk Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 Henryku tak sie spytam jak depniesz tej 60tce to wali na czarno? bo jak orałem z teściem na wiosnę to po dniu orki zaczęła mi pomrygiwać kontrolka i jak sie później okazało na wieczór to dolaliśmy mu 5litrów bo silnik zażarł później poszedł w agregat i zeżarł 2litry noi finał był taki że generał był nie unikniony po rozkręceniu silnika okazało sie że z pierścieni nie wiele zostało:) a palił też od tyka Pozdrawiam no właśnie idzie o to że nie dymi pięknie pracuje,kontrolka nie mruga trzyma ciśnienie a olej bierze-chyba tak musi być ,dodam że tak już jest z 10 lat i wszystko jest OK. już się do tego przyzwyczaiłem Quote
simson54 Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 ja olej wymieniam co rok w swoim ciągniku przed żniwami zawsze bo ciągnik na jesień dostaje w du*e jak zawsze najwiecej roboty jest w polu . Czytałem kiedyś w internecie o zmianie oleju i gość napisał że on spuszcza stary olej z kombajnu a później wlewa go do ciągnika nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobre ale jak tak robi i mówi że to jest tani koszt że tak najprościej. Quote
Tofik Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Henryku tak sie spytam jak depniesz tej 60tce to wali na czarno? bo jak orałem z teściem na wiosnę to po dniu orki zaczęła mi pomrygiwać kontrolka i jak sie później okazało na wieczór to dolaliśmy mu 5litrów bo silnik zażarł później poszedł w agregat i zeżarł 2litry noi finał był taki że generał był nie unikniony po rozkręceniu silnika okazało sie że z pierścieni nie wiele zostało:) a palił też od tyka Pozdrawiam no właśnie idzie o to że nie dymi pięknie pracuje' date='kontrolka nie mruga trzyma ciśnienie a olej bierze-chyba tak musi być ,dodam że tak już jest z 10 lat i wszystko jest OK. już się do tego przyzwyczaiłem Więc Henryku w takim wypadku nie ma co zaglądać do środka skoro tyle lat tak chodzi a jak stanie no to wtedy będziesz mógł sie martwićPozdrawiam [hr']ja olej wymieniam co rok w swoim ciągniku przed żniwami zawsze bo ciągnik na jesień dostaje w du*e jak zawsze najwiecej roboty jest w polu . Czytałem kiedyś w internecie o zmianie oleju i gość napisał że on spuszcza stary olej z kombajnu a później wlewa go do ciągnika nie wiem czy takie rozwiązanie jest dobre ale jak tak robi i mówi że to jest tani koszt że tak najprościej. Nigdy nie zrozumie takich ludzi:) jak można wlać do silnika zużyty olej przecież olej nie kosztuje jakiegoś majątkuPozdrawiam Quote
simson54 Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 no to troche głupie rozwiązanie przelewać olej z kombajnu do ciągnika ja takiego czegoś bym nie zrobił nigdy no ale gość tak robi i mu pasuje Quote
Recommended Posts