Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rejestracja ciągnika z francji

Rejestracja z zagranicy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 RETYSHIFT

RETYSHIFT

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 22 grudzień 2020 - 16:28

Witajcie koledzy, kupiłem ciągnik z francji od pośrednika. Dostałem dowód francuski przekreślony, oraz umowę kupna sprzedaży (musiałem dopisać tylko swoje dane). Niepokoi mnie fakt że po przetłumaczeniu dowodu dane właściciela są inne niż na umowie kupna sprzedaży. Dzwoniłem do pośrednika o co tutaj chodzi, poinformował mnie że teraz niby nie jest wymagana ciągłość umów. Chciał bym się dowiedzieć czy w takiej sytuacji zarejestruje ten ciągnik ? 

Mam jeszcze jedno pytanie jak jest z urzędem skarbowym ? znajomy poinformował mnie że jeśli ciągnik jest z francji nie muszę płacić żadnego podatku. Powiedział że będę potrzebował tylko tłumaczenia dowodu oraz umowy, przegląd ciągnika oraz zaświadczenia o zaginięciu tablic jeśli ich nie ma a były. 

Z góry bardzo dziękuję wam za pomoc, to jest mój pierwszy zakupiony ciągnik i boje się że będzie wtopa :/

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 22 grudzień 2020 - 16:47

cza było przed kupnem zadawać te pytania. Idź do urzędu i pytaj, a jeśli dokumenty są wadliwe to żądaj zwrotu kasy. Nikt tu ci wszystkiego nie powie bo przepisy ciągle sie zmieniają
  • 0

#3 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 23 grudzień 2020 - 02:34

Nie powinno być problemów, ale z urzędnikami różnie bywa. Są różnice w interpretacji w zależności od powiatu. Pozdrawiam!

• 0

#4 RETYSHIFT

RETYSHIFT

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 23 grudzień 2020 - 08:06

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeśli ktoś ma doświadczenie z rejestracja takich ciągników to będę wdzięczny za informację. Po świętach jadę zrobić przegląd i będę próbował go zarejestrować dam znać po wszystkim co i jak.

• 0

#5 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 23 grudzień 2020 - 10:14

czekamy, powodzenia.
  • 0

#6 RETYSHIFT

RETYSHIFT

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 13 marzec 2021 - 18:20

Witam, ciągnik udało się zarejestrować bez żadnych problemów. Skarbówki też nie musiałem opłacać. Tylko tłumaczenie dowodu, przegląd, umowa była już polsko-francuska więc nie musiałem nic tłumaczyć. I to wszystko nic więcej nie potrzeba.

• 0

#7 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 13 marzec 2021 - 19:44

to pogratulować !
  • 0

#8 Edwards

Edwards

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 24 grudzień 2021 - 09:44

Sytuacja już rozwiązana, aczkolwiek znalazłem ostatnio ciekawy artykuł na temat rejestracji ciągnika w Polsce ale i sprowadzanego z innych krajów ( w tym przypadku sytuacja wiadomo, ze jest nieco trudniejsza)
Poradnik od czego zacząć. Liczba potrzebnych dokumentów różni się w zależności od tego, czy chcesz zarejestrować traktor kupiony w Polsce, czy sprowadzony z zagranicy. 

Rzecz jasna dokumentów w przypadku sprowadzanego ciągnika jest niestety więcej.

• 0

#9 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 30 czerwiec 2022 - 08:53

Ja się kilka lat temu wkręciłem z osobówką, na niemieckim dowodzie był hak w rzeczywistości go nigdy nie było. Przy zakupie handlarz twierdził że to nic takiego, byle by sprzedać też sądziłem że to tylko pierdoła.

Niestety na przeglądzie wbili bez haka i w urzędzie problem był i nie było? Już prawie oddałem auto bo zostało sprzedane z wadą prawną, ale handlarz sporstował sytuacje - załatwił potwierdzenie usunięcia haka (którego niegdy nie było) w stacji kontroli gdzie wykonywał przegląd.

W moim starostwie nie mogli zrozumieć że jest to błąd na niemieckich dokumentach, przecież niemcy się nie mylą. Auto miało jednego właściciela ktoś podbijał przeglądy nikt tego nie sprawdził. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych