krawio5 Posted December 22, 2020 Report Posted December 22, 2020 Proszę o pomoc w poniższej sprawie.Czy gmina ma prawo wydać warunki techniczne ubiegającym się o takowe osobom które nie partycypowały w kosztach budowy magistrali wodociągowej fi 90?Złożyłem w 2012 roku zastrzeżenie w gminie, że zabraniam wydawania warunków na wodociąg który budowałem (fi 90).Dla informacji wodociąg budowany był w roku 2001 i nie składałem dokumentów o zwrot kosztów budowy.Gmina nie ma praw własności do w/w wodociągu fi 90.Czy gmina ma prawo do ponoszenia kosztów konserwacji eksploatacji bez umowy z właścicielem wodociągu?Z magistrali wodociągowej korzystają właściciele nieruchomości z terenu gminy którzy otrzymali zgodę na wykonanie przyłącza do w/w magistrali wodociągowej.Pozdrawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 23, 2020 Report Posted December 23, 2020 Gmina (GPWK) ma obowiązek wydania warunków technicznych (ustawa z dnia 7 czerwca 2001 roku o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków). Przedsiębiorstwo musi posiadać takie urządzenia, a nie być ich właścicielem. Z kolei można być właścicielem (np. gruntu), ale go nie posiadać bo został wydzierżawiony lub użyczony. Wtedy dzierżawca jest posiadaczem (zależnym) i użytkuje grunt, a nie właściciel. Pozdrawiam! krawio5 1 Quote
Recommended Posts